Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


18 Νοε 2011

''ΜΥΛΟΣ'' ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 27ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ''ΚΟΥΡΕΜΑ''!


ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ (IIF) ΖΗΤΟΥΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ (8%+) ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ!
ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ!
Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις 27 Οκτωβρίου, η Iskra είχε επισημάνει πως η "απόφαση" για κούρεμα δεν συνιστούσε "απόφαση" αλλά "επίκληση". Μια
"επίκληση" των ηγετών της ευρωζώνης (βασικά της Μέρκελ) προς τους τραπεζίτες ώστε να "συναινέσουν" σε ένα "εθελοντικό" κούρεμα της τάξης του 50%.
Φυσικά, είχαμε επισημάνει πως και αυτή ακόμα η επίκληση, ακόμα και αν εφαρμοζόταν με τους "λιγότερο κακούς" δυνατούς όρους, δεν θα έδινε καμία διέξοδο στο ελληνικό πρόβλημα για τους εξής λόγους. Πρώτον, θα μείωνε μόνο το "ομολογιακό" χρέος προς τους "ιδιώτες" πιστωτές (εξαιρούνται τροϊκανά δάνεια, ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, έντοκα γραμμάτια κλπ), μειώνοντας το, το πολύ κατά 25% και "φέρνοντας" το τελικά στο 120% του ΑΕΠ το 2020 (όσο ήταν δηλαδή το 2009..). Δεύτερον, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής συνοδεύεται με τη διαίωνιση και την ένταση της αποικιοκρατικής κηδεμονίας της χώρας (βλέπε δανειακή σύμβαση). Τρίτον, βάζει στο ίδιο "τσουβάλι" ως προς το κούρεμα τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία προβλέποντας κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση των πρώτων, την ίδια στιγμή που αφήνει τα δεύτερα στο έλεος του Θεού! Την ίδια στιγμή τα τροϊκανά κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (~€30 δις) "νοθεύουν" σε μεγάλο βαθμό τις ελαφρύνσεις του "κουρέματος"
Αν όμως κάποιος παρακολουθήσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, που ξεκινούν σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank(!) στη Φρακφούρτη μεταξύ  Κομισιόν - ελληνικής κυβέρνησης και τραπεζιτών (IIF), θα δει πως οι τραπεζίτες ζητούν τα "πάντα"!
Χθες, ο πρόεδρος του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα ήρθε στην Αθήνα όπου είχε συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο όσο και με το υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο.
Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έχει γίνει σαφές πως οι τραπεζίτες ζητούν τόσα πολλά, που αν τα "πάρουν" θα βγουν και κερδισμένοι. Ας δούμε ποιές είναι οι απαιτήσεις τους.
Α) Επιτόκια και διάρκεια νέων ομολόγων
Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο σενάρια από το IIF
Το πρώτο σενάριο, προβλέπει οριζόντιο κούρεμα 50% για όλους χωρίς να γίνεται γνωστό το προτεινόμενο επιτόκιο (ακούγεται για 8%!!!).
Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει:
α) για τους ξένους θεσμικούς (€140 δις) κούρεμα 50% και λήψη νέων ομολόγων διάρκειας 22 ετών. Τα επιτόκια τους θα κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα από 5,5% έως και 7,5% (!), με τη διακύμανση να εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ!
β) για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία (€65 δις) κούρεμα 37% και λήψη νέων ομολόγων διάρκειας 15 ετών με τρομακτικό επιτόκιο τουλάχιστον 8%, αναλόγως πάλι της αύξησης του ΑΕΠ.
Είναι προφανές πως τέτοια επιτόκια, υψηλότερα από αυτά που φέρουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, θα αποτελούν, εφόσον γίνουν δεκτά, βόμβα στα θεμέλια κάθε προϋπολογισμού καθώς οι ετήσιες δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελάχιστα!
Στο πλαίσιο αυτό η εθελόδουλη κυβέρνηση Παπαδήμου προτείνει μέσο επιτόκιακό βάρος 6%, πολύ κοντά στις απαιτήσεις των τραπεζιτών!
Συγχρόνως, με την πρόταση αυτή το μεσοσταθμικό κούρεμα του 50% γίνεται 45%....
Β) Μεταφορά όλων των νέων ομολόγων στο Αγγλικό Δίκαιο με αξιολόγηση ΑΑΑ
Επιπλέον, οι τραπεζίτες ζητούν την μεταφορά των νέων ομολόγων στο Αγγλικό Δίκαιο από το Ελληνικό Δίκαιο στο οποίο υπάγονται σήμερα. Αυτό σημαίνει πως στο μέλλον καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποφασίσει με "νόμιμο" τρόπο τυχόν μονομερές κούρεμα ή αλλαγή των όρων που τα συνοδεύουν. Επιπλέον, το αγγλικό δίκαιο είναι από τα πλέον επωφελή για τους δανειστές.
Συγχρόνως, τα νέα ομόλογα θα φέρουν πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. Η πιστοληπτική αυτή αξιολόγηση θα στηριχθεί α) με μετρητά (15% - 20%) και β) με εγγυοδότηση από το EFSF (80% - 85%).
Η εγγυοδότηση των νέων ομολόγων με μετρητά σημαίνει πως θα υπάρχει αύξηση του ελληνικού χρέους καθώς θα προέλθουν από τροϊκανό δανεισμό!!!
Επομένως, μια τρύπα στο νερό!!!!
ΓΙΑΤΙ ΤΟ IIF ΚΑΝΕΙ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;
Μέχρι τώρα το IIF έχει στηρίξει με μεγάλο ζήλο τις "ανησυχίες" των ελληνικών τραπεζών δρώντας ως βαποράκι τους. Για αυτό το λόγο προωθεί την δεύτερη πρότασή τους για μικρότερο "κούρεμα" και διακριτική μεταχείρισή τους.
Πρωτότυπη αλληλεγγύη μεταξύ τραπεζίτων λοιπόν;
Μάλλον λυκοφιλία θα λέγαμε, η οποία όπως όλα δείχνουν βασίζεται στο γεγονός πως ένα κούρεμα 50% θα οδηγούσε τις ελληνικές τράπεζες κατευθείαν σε κρατικοποίηση, έστω και "μαϊμού" από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και λέμε μαίμου κρατικοποίηση καθώς βάσει του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου κάθε κρατικοποίηση πτωχευμένης τράπεζας έχει ως τελικό στόχο την "εξυγίανση" και επανιδιωτικοποίηση!
Παρόλα αυτά, η διεθνής των τραπεζιτών φαίνεται πως θέλει να αποφεύγει όσο το δυνατόν λιγότερα "προηγούμενα", τα οποία μπορεί να τις θίξουν όταν σκάσει για τα καλά το πρόβλημα της Ιταλίας...
πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...