Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


20 Νοε 2011

Σε σύγχυση η Συγγρού

thumb
Σε πλήρη σύγχυση βρίσκεται η ηγεσία της Ν.Δ. μετά την απόφασή της να πάρει μέρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς σύρθηκε στην πραγματικότητα υπό το βάρος των ευ­ρωπαϊκών πιέσεων αλλά και της ελλη­νικής κοινής γνώμης να συναινέσει σε αυτή την κυβέρνηση, τη στιγμή μάλι­στα που ο ίδιος πίστευε ότι σύντομα θα περνούσε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, του έχει δημιουργήσει προ­σωπική απογοήτευση, ενώ την ίδια στιγμή μαίνεται ο εμφύλιος μέσα στο κόμμα του.

Οι τέσσερις ρυτίδες που χαράκωναν το μέτωπο του Σαμαρά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοι­νοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. την περασμένη Δευτέρα μαρτυρούν το... δράμα που ζει ο αρχηγός της αξιωμα­τικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αγω­νίζεται να ισορροπήσει ανάμεσα στις δυο τάσεις του κόμματός του: τη Λα­ϊκή Δεξιά, που δεν ήθελε τη συμμε­τοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και τους νεοφιλελεύθερους, που είχαν ταχθεί ανοικτά υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της αξιω­ματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ότι δεν συγκυβερνά (δηλαδή δεν έχει κα­μία σχέση με τα μέτρα και τις περικο­πές) και διακηρύσσει ότι δεν πρόκει­ται να γίνει... δηλωσίας βάζοντας την υπογραφή του στο κείμενο που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δανειακή σύμβαση. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα προ­βλημάτων ήταν φυσικό να έρθει η διαγραφή του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη, ενώ την πόρτα εξόδου από το κόμμα του ψάχνει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δηλώνει... κοψοχέρης εάν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αδιάλλακτος
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί πάντως να ισχυριστεί ότι πέτυχε μια μικρή νί­κη σε ό,τι αφορά την υπογραφή που του ζητούσαν να βάλει οι Ευρωπαίοι για την αποδοχή της δανειακής σύμ­βασης προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση, για την οποία ο ίδιος είχε κατηγορηματικά δηλώσει ότι δεν πρό­κειται να υπογράψει. Με δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε χθες ότι αρ­κεί μόνο μία επιστολή από τον Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα.
Το περίεργο πάντως είναι ότι ο εκ­πρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμενε ότι χρειάζεται η υπογραφή Σα­μαρά για να δοθεί η 6η δόση.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έμοιαζε εξαιρετικά αμήχα­νος μπροστά στην άρνηση του Σαμαρά να μην υπογράψει ένα τέτοιο έγγραφο. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουρ­γός, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την αντιπαράθεση Σαμαρά - Κομισιόν, είχε ζητήσει από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να υπογρά­ψουν ένα κείμενο με το οποίο θα τον εξουσιοδοτούσαν προκειμένου να κά­νει αυτός όλες τις σχετικές ενέργειες γύρω από τη δανειακή σύμβαση και την απελευθέρωση της 6ης δόσης.
Η πρόταση αυτή φαίνεται ότι τελι­κά έγινε αποδεκτή από τους Ευρωπαί­ους, οι οποίοι αντελήφθησαν για πρώ­τη φορά ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν πρόκειται να κάνει πίσω βάζοντας την υπογραφή του σε ένα κείμενο που θα είχαν συντάξει στην Κομισιόν θέτοντας συγκεκριμένους όρους και προϋποθέ­σεις στους δυο αρχηγούς.
Ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του έλεγαν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη κί­νηση των Ευρωπαίων έρχεται να πιστο­ποιήσει τα όσα έλεγαν «περί σωστής διαπραγμάτευσης την οποία δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία πα­ραδόθηκε άνευ ορών».

Η Λαϊκή Δεξιά στα κάγκελα...

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά τα προβλήμα­τα, οι σκληροί της Λαϊκής Δεξιάς απουσίαζαν επιδεικτικά την περασμένη Δευτέρα από την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού, θέλοντας έτσι να δείξουν και εμπράκτως τη διαφωνία τους με αυτή την κυβέρνηση. Κάποιοι μάλιστα έχουν απειλήσει ότι δεν θα διστάσουν να καταψηφίσουν νομοσχέδια που θα φέρει η νέα κυ­βέρνηση στη Βουλή εάν δεν περιλαμβάνονται και μέτρα ανακούφισης των πολιτών βάσει του προγράμματος της Ν.Δ.
Η ένταση που υπάρχει στους βουλευτές μοι­ραία έχει μεταφερθεί και στους συνεργάτες του Σαμαρά, που εισπράττουν τις αντιδράσεις αλλά και τις απειλές των πιο ακραίων.
Μάλιστα, στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των συνεργατών του - που έχουν μοιραστεί ανάμεσα στις δυο απόψεις – ήρθε να προστεθεί και η διαφωνία του επίσης στενού συνεργάτη του και συμβούλου Γιώργου Χαρβαλιά, ο οποίος τάχθηκε με την πλευρά του Γιώρ­γου Μουρούτη και του Φαήλου Κρανιδιώτη, δη­λαδή κατά της κυβέρνησης συνεργασίας, με το επιχείρημα ότι όλη η αντιμνημονιακή πολιτική που ακολούθησε για δυο χρόνια η Ν.Δ. τινάχτη­κε στον αέρα.
Διαγραφή
Έτσι εύλογα κάποιοι στο κόμμα ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα στη Ν.Δ. μόλις άρχισαν. Γί­νονται μάλιστα μάντεις κακών σεναρίων, που φτάνουν μέχρι και τη διάσπαση του κόμματος, αφού βλέπουν τις δυο ομάδες να οργανώνονται και να συντάσσονται πίσω από ιδεολογίες και πρακτικές που βρίσκονται στα δυο άκρα.
Εγκλωβισμένος μέσα στα «θέλω» και τα «πρέπει» του, ο Σαμαράς προσπαθεί να ικανο­ποιήσει όλες τις πλευρές. Μάλιστα για πολλούς η διαγραφή του Χατζηγάκη, ο οποίος μίλησε για ακροδεξιά «σταγονίδια» στη Ν.Δ., δεν απο­τέλεσε έκπληξη, αφού, όπως υποστηρίζουν, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να ικανοποιήσει τη Λαϊκή Δεξιά, που βρίσκεται στα κάγκελα λόγω της συγκυβέρνησης.
Ακόμη λένε ότι έτσι θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στους πέντε νεοφιλελεύθερους Κ. Μη­τσοτάκη, Μ. Βαρβιτσιώτη, Κ. Χατζηδάκη, Α. Σπηλιωτόπουλο και Β. Αντώναρο, οι οποίοι εί­χαν υπογράψει σχετικό κείμενο υπέρ της κυ­βέρνησης συνεργασίας μαζί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι σχήμα ανάγκης και δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση. Το μήνυμα αυτό στέλνει και σε κάποιους από τους δικούς του που μετέχουν στην κυβέρνηση και οι οποίοι φαίνεται ότι καλοβλέπουν και για τη συνέχεια ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα.
Με το ένα πόδι λοιπόν μέσα στην κυβέρνηση και με το άλλο εκτός, ο Σαμαράς θα πορευθεί μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που φέ­ρεται ως η επικρατέστερη για τις πρόωρες εκλο­γές. Εάν κάτι αλλάξει δραματικά σε αυτή την ημερομηνία, το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει ακόμη περισσότερα προβλή­ματα μέσα στο κόμμα του, αφού θα έχει ανα­γκαστεί να υποχωρήσει και στον τελευταίο από τους όρους που έθεσε προκειμένου να συναινέ­σει στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης.ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...