Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


15 Νοε 2011

Ανάλυση TIME: "Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού"

Image
Στην ιστοσελίδα του περιοδικού ΤΙΜΕ Magazine World αναλύονται οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαταραχές το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, σε άρθρο όπου τονίζεται ότι η Αθήνα βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, με την εγκληματικότητα να είναι σε έξαρση και την ανεργία να έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο έτη από το 9,5% στο 17,6%.

Επίσης, επισημαίνεται ότι εξαιτίας της ανασφάλειας που επικρατεί, πολλοί πολίτες έχουν προχωρήσει στην ανάληψη των χρηματικών τους καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Το δημοσίευμα περιέχει μεταξύ άλλων τη μαρτυρία του Αχιλλέα Ζιρόντ, ενός 53χρονου πρώην στελέχους σε εταιρία real estate, που τώρα εργάζεται ως κηπουρός στο δημόσιο πάρκο της Κηφισιάς, οποίος αναφέρει ότι πλέον οι κάτοικοι στην Αθήνα ζουν απομονωμένοι και νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο γκρεμό. Είναι τρομακτικό να βλέπει κάνει το μέλλον να καταρρέει με αυτό τον τρόπο» δηλώνει ο Ζιρόντ.

Πιο αναλυτικά, το άρθρο αναφέρεται στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση που αποφασίστηκε στην σύνοδο της 27 Οκτωβρίου και η οποία εξέπληξε αρνητικά στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στην συνέχεια γίνεται λόγος για τις απειλές της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς και για την αντικατάσταση του Γιώργου Παπανδρέου από τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο.

Στο άρθρο θεωρείται δεδομένο ότι η νέα μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» άμεσα τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να «κλειδώσει» τη νέα δανειακή σύμβαση, σημειώνοντας ωστόσο ότι, ακόμα και αν η προσωρινή κυβέρνηση συνεργασίας ακολουθήσει ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, καμία χρηματοοικονομική διάσωση δεν μπορεί να διορθώσει τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας που αποτελούν την αληθινή πηγή του ελληνικού χρέους.
Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι από τη Μεταπολίτευση και μετά οι δωροδοκίες και το ρουσφέτι αποτέλεσαν θεσμό στην Ελλάδα, τονίζοντας πως τα κρατικά ταμεία στερούνται 22 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της άρνησης πολλών πολιτών να καταβάλουν τους φόρους.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα φανερώνουν ότι αντιμετωπίζει ακόμα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και αποπομπής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο χρόνος και τα χρήματα εξαντλούνται και, παρόλο που είναι "δελεαστικό" για τους υπόλοιπους να χαρακτηριστεί αυτή η εθνική τραγωδία ως ένα "εγχώριο ζήτημα", τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν και θα έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις.
Σε περίπτωση που εκδιωχθεί η χώρα από την Ευρωζώνη, η συνακόλουθη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να έχει ένα ψυχολογικό όσο και οικονομικό αντίκτυπο. Αυτό θα επέφερε την εξάπλωση της κοινωνικής αναταραχής στο εξωτερικό, ενώ θα οδηγούσε και στην υπονόμευση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενότητας και όσο κι αν η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, δεν είναι σαφές ποιο δρόμο θα επιλέξει η Ελλάδα.
Μπορεί οι Έλληνες να φοβούνται το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αλλά δεν εμπιστεύονται τους ηγέτες τους για να μοιραστούν τις θυσίες που απαιτούνται για την παραμονή στη Νομισματική Ένωση. Ο κυρίαρχος φόβος μπορεί είτε να αναγκάσει την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές είτε σε περαιτέρω κοινωνικό χάος. Στην Αθήνα τη δεδομένη στιγμή, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι δύσκολο να πει κανείς αν ο φόβος ενώνει τους πολίτες ή απλά αρχίζει να διαλύει τη χώρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...