Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


11 Δεκ 2011

Ποδαρικό από την εφορία για το... δίσεκτο 2012



ΑΝ Η ΚΑΚΗ μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε «σημαδούρα» για την κακή χρονιά είναι η Πρωτοχρονιά. Το ευτυχές 2012 -πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης- θα ξεκινήσει με μείωση των καθαρών αποδοχών για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η οποία θα ξεπεράσει ακόμη και το 10%. Τόσο η μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ όσο και η προείσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω του μισθού (είναι η λογιστική
διευθέτηση όπως την είχε χαρακτηρίσει ο υπουργός Οικονομικών, μια διευθέτηση όμως που μας αναγκάζει να πληρώσουμε από τις αρχές του 2012 έναν φόρο που θα καταβάλλαμε στα μέσα του 2013) κουτσουρεύουν τους μισθούς όλων: ιδιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων, νέων κάτω των 30 ετών και συνταξιούχων άνω των 65.
Ο σχετικός πίνακας συνοψίζει τις συνέπειες του διπλού φόρου με τον οποίο ξεκινάει η χρονιά. Για τον εργένη καθώς και τον εργαζόμενο με ένα ή δύο παιδιά, το «κούρεμα» κυμαίνεται από 2,64% έως 3,74%, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών. Δηλαδή εργαζόμενος με μισθό 2.000 ευρώ το μήνα θα χάσει 66,7 ευρώ από τα καθαρά του. Σε χειρότερη μοίρα θα βρεθούν οι τρίτεκνοι και οι τετράτεκνοι. Ο εργαζόμενος με τρία παιδιά των 1.600 ευρώ θα αποχαιρετίσει 162,58 ευρώ και θα ψάχνει να βρει για ποιο λόγο μειώθηκαν οι αποδοχές του κατά 10,16%. Δεν θα γλιτώσει ούτε ο συνταξιούχος άνω των 65 ετών. Και γι' αυτόν το αφορολόγητο θα μειωθεί από τις 12.000 ευρώ, που ήταν για το 2011, στα... 5.000 ευρώ. Αφορολόγητο 9.000 ευρώ κρατούν μόνο όσοι έχουν σύνταξη κάτω των 650 ευρώ το μήνα, δηλαδή ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 9.000 ευρώ. Ολοι οι υπόλοιποι θα υποστούν ετήσια επιβάρυνση 700 ευρώ. Ο,τι ισχύει για τους άνω των 65 ισχύει και για τους κάτω των 30.
Κι αυτά θα είναι μόνον η αρχή. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πρέπει να εξοφλήσουμε με τα χαράτσια του 2011. Εντός του πρώτου διμήνου πρέπει να πληρωθούν:
1 Η προτελευταία και η τελευταία δόση του πολυεκκαθαριστικού.
2 Η δεύτερη δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ.
3 Το ΕΤΑΚ του 2009 από όσους δεν το έχουν πληρώσει.
4 Ο ΦΑΠ του 2010 και η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία.
Βέβαια, οι δύο τελευταίοι φόροι -που βαρύνουν κυρίως μεγαλοϊδιοκτήτες- θα εισπραχθούν υπό μία προϋπόθεση: ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει να θέσει σε λειτουργία το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Προς το παρόν, το έργο έχει ανατεθεί στους... φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους και να τα διορθώσουν εφόσον χρειαστεί, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθούν μια σειρά από εκκαθαριστικά φόρων (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011, έκτακτη εισφορά ακινήτων).
Κάποιοι που θα πάρουν την απόφαση να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους, όπως και αυτοί που μπήκαν στη διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων, θα πληρώνουν τις δόσεις για όλη τη διάρκεια του 2012.
Οσοι καταφέρουν να αντεπεξέλθουν σε όλα αυτά τα «χτυπήματα» πρέπει να προετοιμαστούν και για το ισχυρότερο: το εκκαθαριστικό του 2012. Για τους περισσότερους θα αποτελέσει πραγματικό εφιάλτη, καθώς συμπυκνώνει μια σειρά από μέτρα τα οποία, ενώ έχουν νομοθετηθεί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί:
1 Η αύξηση κατά 40% των τεκμηρίων διαβίωσης. Χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες, νέοι εργαζόμενοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεκμαρτό εισόδημα ύψους 10-12.000 ευρώ για... πλάκα. Αρκεί μόνο ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο. Τώρα που το αφορολόγητο είναι στις 5.000 ευρώ, τα τεκμήρια θα οδηγούν αυτομάτως σε επιβολή φόρου αρκετών εκατοντάδων ευρώ.
2 Η κατάργηση της έκπτωσης των αποδείξεων. Αν μάλιστα δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε το 25% του εισοδήματος του 2011 σε αποδείξεις, θα πληρώσουμε επιπλέον φόρο. Ως εισόδημα, θεωρείται είτε το πραγματικό είτε το τεκμαρτό.
3 Μέσω του εκκαθαριστικού του 2012, θα εισπραχθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011. Αρα στο φόρο που αναλογεί από την κλίμακα θα πρέπει να προσθέσουμε και ποσό ύψους 1%-4% επί του εισοδήματος ως «καπέλο».
4 Η μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ μάς έχει δημιουργήσει μια αναδρομική υποχρέωση, καθώς το μέτρο ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου 2011. Πάνω από 400-500 ευρώ επιπλέον φόρος θα εμφανιστεί μόνο εξαιτίας αυτού του μέτρου στα εκκαθαριστικά του 2012.
5 Ψαλιδίστηκαν όλες οι φορολογικές εκπτώσεις: τόκοι στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών κ.λπ.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...