Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


9 Δεκ 2011

Γαλλογερμανική πειθαρχία σε διχασμένη Ευρώπη


 

Ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας και των 27 μελών της Ε.Ε. επί του γαλλογερμανικού σχεδίου αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών απέτυχε. Ύστερα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι το νέο, δρακόντειο «δημοσιονομικό σύμφωνο» θα αφορά πλέον στα 17 μέλη της ευρωζώνης και όσα ακόμη κράτη μέλη επιθυμούν να προσχωρήσουν σε αυτό.

Όπως ενημερώνει με το επικαιροποιημένο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής εκτός από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ ακόμη εννέα κράτη διάκεινται θετικά στη συμφωνία. Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας δήλωσαν ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αφού συμβουλευτούν τα κοινοβούλιά τους, κατά περίπτωση. Εκτός της αναθεωρημένης συνθήκης παραμένει η Βρετανία. 
Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι δημιουργείται νέα βάση εμπιστοσύνης στο ευρώ. Όσο για τη στάση του Κάμερον, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της "που η Βρετανία δεν ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι", ωστόσο την χαρακτήρισε "αξιόπιστο εταίρο".
Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του, χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να συμφωνήσει με την αλλαγή των συνθηκών. Ο Κάμερον ζητούσε την εξαίρεση του Σίτι από πτυχές της συμφωνίας και είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ασκήσει βέτο, αν κρίνει ότι το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής είναι βλαπτικό για τα βρετανικά συμφέροντα.
Μιλώντας το πρωί, ο Βρετανός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι πήρε μια δύσκολη, αλλά σωστή απόφαση. "Αυτό που προτάθηκε δεν εξυπηρετούσε το συμφέρον της Βρετανίας", υποστήριξε.
"Δεν αλλάζουμε ούτε λέξη από τις ευρωπαϊκές συνθήκες", δήλωσε λίγη ώρα αργότερα στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.
Ο Νικολά Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι το σύμφωνο αφορά πλέον στους "17" της ευρωζώνης, ενώ στη συνθήκη θα μπορεί να προσχωρήσει και όποιο άλλο μέλος της Ε.Ε. το επιθυμεί. Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Το σύμφωνο θα πρέπει να έχει επικυρωθεί έως τον Μάρτιο.
Για ένα "καλό αποτέλεσμα" μίλησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εκτιμούσε νωρίτερα ότι στο τέλος της συνόδου θα υπάρχει συμφωνία των "17" και ακόμη έξι κρατων μελών της Ε.Ε.
Επιβεβαίωσε, επίσης, την ενίσχυση των μηχανισμών παροχής δανειών του ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ και την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM).
Όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), τόνισε ότι οι Βρυξέλλες πλέον θα τηρούν ευλαβικά τις αρχές και πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. "Για να το πω πιο ωμά: Η πρώτη μας προσέγγιση του PSI, η οποία είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, έχει επισήμως τελειώσει", δήλωσε.
Όσον αφορά στο ελληνικό "κούρεμα", οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι πρόκειται για "μοναδική και εξαιρετική περίπτωση".
Δημοσιονομική πειθαρχία... über alles
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Συμβούλιο Κορυφής έθεσε τη δημοσιονομική πειθαρχία υπεράνω όλων (über alles), προσαρμοζόμενο απολύτως στις απαιτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα. Από την πρώτη στιγμή της κρίσιμης Συνόδου για την ευρωζώνη, φάνηκε ποιοι έχουν τον πρώτο (και τελευταίο) λόγο που δεν είναι άλλοι από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. 
Το  πρωί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για συμφωνία προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης, η οποία κινείται σε δύο άξονες:
1. Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και
2. την ανάπτυξη σταθεροποιητικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων.
Επιβεβαιώνοντας όσα διέρρευσαν αργά χθες το βράδυ σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε όσα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εμφανίζουν έλλειμμα μεγαλύτερο όχι από το 3% του ΑΕΠ, όπως υπαγορεύει έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αλλά του 0,5% μόλις...
Ο "χρυσός κανόνας" θα πρέπει να περιληφθεί στη νομοθεσία των κρατών μελών σε συνταγματικό επίπεδο και θα προβλέπει αυτόματες διορθωτικές κινήσεις. Τα κράτη με υπερβολικό έλλειμμα θα τίθενται υπό την επιτήρηση της Κομισιόν.
Στην ουσία, το μόνο που πέτυχαν, για την ώρα, τα (μάλλον διακοσμητικά) ανώτερα όργανα της Ε.Ε, δηλαδή ο  Πρόεδρος της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και  ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο (που ζητούσαν αλληλεγγύη των ισχυρών του ευρώ προς τους αδύναμους του ευρωπαϊκού Νότου), είναι η επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, κάτι που άλλωστε είχε στην ατζέντα της και η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η συμφωνία προβλέπει την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM) τον Ιούλιο του 2012 - και όχι το 2013 όπως αρχικά προβλεπόταν- με κεφάλαιο 500 δισ. ευρώ. Οι "επείγουσες" αποφάσεις που θα αφορούν στην παροχή οικονομικής βοήθειας και στην αντιμετώπιση απειλών για την βιωσιμότητα της ευρωζώνης δεν θα λαμβάνονται με ομοφωνία,αλλά με αυξημένη πλειοψηφία 85%.
Δεν υπάρχει ούτε κουβέντα επί της πρότασης να λειτουργεί ο ESM ως τράπεζα, καθώς πέρασε και γι' αυτό το ζήτημα η γερμανική θέση.
Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει τη διαχείρισητ τόσο του EFSF (που θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα με τον ESM) όσο και του νέου μηχανισμού. Διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν πρότασης του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο Ταμείο", σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος.
Κατά τα άλλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει αποφασισμένο να διατηρήσει την ενότητα της Ε.Ε. και τη συνοχή της ευρωζώνης...ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...