Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


7 Δεκ 2011

ΟΙ ΕΠΤΑ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΤΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΤΟΥΣ



Ένας πρακτικός οδηγός για το ξεσκέπασμα των παγίδων, που στήνουν επιτήδειοι "πνευματικοί" επιχειρηματίες που πουλάνε κάλπικες ελπίδες σε ευκολόπιστους και νωχελικούς καταναλωτές ονείρων.




Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ
Ονομάζουμε "μεγάλη απάτη", ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο το οποίο συναντά κανείς στην εκμάθηση της τέχνης της ζωής. Η μεγάλη απάτη διαποτίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας. Προϊόντα κατασκευασμένα με τρόπο ώστε να είναι γρήγορα για πέταμα, αντικείμενα ή εμπορεύματα πανάκριβα και κατ'ουσίαν άχρηστα ή για μια μέρα, αν όχι βλαβερά, ψευδεπίγραφα κάθε είδους. Όλα αυτά προωθούνται με μια διαφημιστική προπαγάνδα, που αδίστακτα χρησιμοποιεί τη γνώση της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της νευροφυσιολογίας, σε συνδυασμό με τις πιο εκλεπτυσμένες υπνωτικές τεχνικές των multimedia, "Hypnotic Marketing"! Η πραγματική αξία ενός προϊόντος κατανάλωσης εκμηδενίζεται από τη φίρμα και από τις διαστάσεις της πολυεθνικής εταιρείας που το παράγει. Πώς θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετικά σε ένα σύστημα του οποίου η βασική αρχή είναι εκείνη της παραγωγής σύμφωνα με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και όχι με τη μεγαλύτερη χρησιμότητα για τον άνθρωπο;


Στο χώρο της μεταφυσικής φιλοσοφίας και μεταφυσικής λογοτεχνίας η παραποίηση, η πλαστογράφηση και η εξαπάτηση φθάνουν στο απόγειο! Ο μέσος καταναλωτής αυτών των προϊόντων δεν είναι συχνά σε θέση να διακρίνει το αυθεντικό από το προσποιητό και το ψεύτικο. Ο μέσος αποδέκτης υποκύπτει εύκολα στη σαγηνευτική διαφημιστική εκστρατεία, που ξέρει να διαμορφώνει επιδέξια τις προτιμήσεις και τις επιλογές του κοινού. Και αν ο συγγραφέας ενός βιβλίου είναι έξυπνος, τολμηρός, πνευματικός, δεν έχει καμία σημασία για την αγορά που την ενδιαφέρουν οι δείκτες εμπορικότητας. Εάν αντίθετα ένα άτομο είναι μια μετριότητα, αλλά σε αντιστάθμισμα προσφέρει συνεχώς τεράστιους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, δεν έχει σημασία εάν είναι νάρκισσος, ένα άτομο βίαιο και χωρίς ηθικούς φραγμούς : φτάνει να έχει λίγο ταλέντο για να γίνει ο δημοσιογράφος της μόδας, ο καλλιτέχνης της στιγμής, ο συγγραφέας του συρμού. Η πραγματική αξία ενός ανθρώπου ενδιαφέρει ελάχιστα, όπως ελάχιστα μετράει η αποτελεσματικότητα ενός απορρυπαντικού ή μιας οδοντόπαστας. Τα ινδάλματα σήμερα, όπως και διάφορα διαφημιστικά σποτ, κατασκευάζονται στο τραπέζι (ή καλύτερα στο κομπιούτερ), από διαφημιστές, παραγωγούς, εκδότες, καναλάρχες και διαπλεκόμενα συμφέροντα. Και ξαφνικά ένα αστέρι γεννιέται και γίνεται ένας συγγραφέας, ένας ζωγράφος ή ένας διάσημος τραγουδιστής, όπως ένα απορρυπαντικό που θεωρείται το καλύτερο γιατί το όνομά του έχει χαραχτεί στη μνήμη του τηλεθεατή. Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα φαινόμενα ανέκαθεν υπήρχαν, σήμερα όμως με τα σύγχρονα Μας-Μήντια, το φαινόμενο έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.

Η ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ,
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Σ' αυτό το χώρο δεν έχουν απομείνει λέξεις που δεν έχουν υποτιμηθεί, φθαρεί και καταχραστεί. Έννοιες όπως "εσωτερική εμπειρία", "ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού", "αυτοπραγμάτωση", ανώτερες καταστάσεις συνείδησης, διαλογισμός, οραματισμός, βιοενέργεια και άλλες ανατολικής προέλευσης όπως κάρμα, ντάρμα, yoga, prana., έχουν ξεπουληθεί για εμπορικούς λόγους. Η Νιρβάνα είναι ευρύτερα γνωστή σαν παγωτό, εκτός από μουσικό συγκρότημα (βέβαια στην καθομιλουμένη έχει περάσει σαν μια κατάσταση απάθειας και αποχαύνωσης). Η Μόκσα, γνωστό άρωμα και πάει λέγοντας ...;
Κάθε λέξη και έννοια αποκτά την σημασία της : 
1) Από τα συμφραζόμενα, 
2) Από τις προθέσεις εκείνου που τη χρησιμοποιεί και 
3) Από την ποιότητα και την κατανόηση του ατόμου που τη χρησιμοποιεί ( μια αλήθεια σε ψεύτικο στόμα είναι ψέμα).

Όταν μιλάμε για "εξαπάτηση", αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι οι ηγέτες και οι οπαδοί διαφόρων κινημάτων είναι συνειδητά απατεώνες και ότι θεληματικά εξαπατούν την κοινή γνώμη. Αυτό μπορεί να είναι αληθές για μερικούς, ενώ άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι κάνουν μια σπουδαία πράξη και να είναι βέβαιοι για την πνευματική προσφορά τους ...; Κοινωνικά είναι πιο επικίνδυνη η εξαπάτηση εκείνου που με καλή την πίστη την πιστεύει και την εφαρμόζει (φονταμενταλιστές, ιντεγκραλιστές, φανατικοί, κοντόφθαλμοι και ημιμαθείς κάθε είδους). Είναι εμφανές ότι οι διάφοροι "έμποροι της υγείας και της ευτυχίας" περιορίζονται να ικανοποιούν την ευρέως διαδεδομένη ζήτηση σ' αυτό το χώρο, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια από τις επιθετικές, μη-ολιστικές μεθόδους της παραδοσιακής ιατρικής. Πολλά μπερδεμένα και ανασφαλή άτομα είναι σε αναζήτηση απαντήσεων που θα τους δώσουν χαρά, ηρεμία και που θα τους υποδείξουν τον τρόπο να καταλάβουν τον εαυτό τους και να θεραπευτούν αρκεί τα "αντίδοτα" να είναι : 
1) Ευκολοχώνευτα, 
2) Να απαιτούν μια ελάχιστη προσπάθεια και αν γίνεται καμία προσπάθεια και πάνω απ' όλα να υπόσχονται άμεση αποτελεσματικότητα! ΕΥΚΟΛΑ-ΓΡΗΓΟΡΑ-ΣΙΓΟΥΡΑ.

Αδίστακτοι άνθρωποι οσμίζονται εύκολα κέρδη σε ένα παρθένο σχετικά εμπορικό χώρο και σπεύδουν να πλασάρουν την πραμάτεια τους (τα μυστικά της υποτιθέμενης τεχνογνωσίας τους), εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ρεκλάμα. Φυσικά δεν πάνε ποτέ κόντρα στις απαιτήσεις των καταναλωτών (ο πελάτης έχει πάντα δίκιο). Γιατί να φείδεσαι στις υποσχέσεις αφού τίποτε δεν θα εκπληρώσεις τελικά ~ Είναι γεγονός ότι ο χώρος των εναλλακτικών ολιστικών θεραπειών και της εσωτερικής αναζήτησης προσελκύει συνεχώς μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, που συχνά βρίσκονται αμήχανα αντιμέτωποι με μια πληθώρα προϊόντων και υποπροϊόντων αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια διάκρισης. Θα ήταν ίσως καιρός να δημιουργηθεί μια εταιρεία προστασίας των καταναλωτών και σ' αυτό το χώρο, που ο ετήσιος τζίρος αγγίζει πλέον αστρονομικά ποσά.

Σε μερικές από αυτές τις προσφορές δεν θα είχε πολλά κανείς να αντικρούσει, εκτός από την τεχνητά επιτηδευμένη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία λαμβάνουν χώρα. Σε άλλες, η απάτη αντίθετα έγκειται στην επιφανειακότητα των θεωριών, ειδικά όταν ισχυρίζονται ότι αναφέρονται στη διδασκαλία μεγάλων πνευματικών παραδόσεων. Ενώ άμεσα ή έμμεσα, διάφορες τεχνικές υπόσχονται μια ριζική μεταμόρφωση της προσωπικότητας, αυτό που στην πραγματικότητα επιτυγχάνεται είναι μια παροδική βελτίωση του άγχους και στην καλύτερη περίπτωση μια αύξηση της ενέργειας που συνοδεύει τη μείωση των εντάσεων. Κατ' ουσία, αυτές οι τεχνικές είναι ένα μέσον για να νιώσεις καλύτερα και για να μπορέσεις να προσαρμοστείς πιο άνετα στο κοινωνικό σύστημα, χωρίς να παράγουν αισθητές αλλαγές στην προσωπικότητα.

Η αρχή αυτού του φαινομένου ανευρίσκεται στη δεκαετία του '20 και του '30, όπου άρχισε να δημιουργείται ένα κίνημα, που στόχευε να απελευθερώσει το σώμα και το πνεύμα από τις συμβατικότητες και τις παραμορφώσεις του παραδοσιακού τρόπου ζωής, με κύριους εκπροσώπους τους Georg Groddec και Wilchelm Reich.

H απελευθέρωση του πνεύματος επικεντρώθηκε κυρίως σε φιλοσοφικο-θρησκευτικές τάσεις ανατολικής προέλευσης, ειδικά σε μερικές μορφές yoga, βουδισμού ζεν και βουδιστικών διαλογιστικών τεχνικών (Paramahansa Yogananda, Vivekananda). Ήταν αυθεντικές και γνήσιες παραδόσεις, για τις οποίες όμως λίγοι έδειξαν να ενδιαφέρονται πραγματικά. Τη δεκαετία του '50 και κυρίως του '60, ο αριθμός των ατόμων που έψαχναν νέους δρόμους για την κατάκτηση της ευτυχίας μεγάλωσε υπερβολικά με παράλληλη αύξηση της "αγοράς". Η Καλιφόρνια απετέλεσε και αποτελεί το γόνιμο έδαφος επί του οποίου σοβαρές μέθοδοι συμβίωσαν με θεραπευτικές πρακτικές πιο απλοϊκές και κοινότυπες, που υπόσχονται "αισθαντικότητα", "χαρά", "μεγαλύτερη κατανόηση των βασικών προβλημάτων της ψυχικής ζωής" και άλλα πολλά ηχηρά και εντυπωσιακά. Σήμερα το φάσμα έχει ολοκληρωθεί με κάθε λογής "μάνατζερ ευημερίας και επιτυχίας", "προπονητές ζωής" (life coachers), προπονητές καριέρας, "ενεργειακούς συμβούλους", "καθαριστές αύρας", πνευματιστές, αγγελικούς διαμέσους κ.λπ.

Στην παρούσα διάλεξη δεν θα σταθούμε σε ειδικά κινήματα εξαπάτησης, που θα αποτελέσει ίσως το αντικείμενο μελλοντικής συναντήσεως, όμως θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να δώσουμε μερικά παραδείγματα. Την πρώτη σοβαρή έρευνα επί του θέματος έκανε ο Erich Fromm. Αρχικά αυτό το υλικό προοριζόταν να συμπεριληφθεί στο πολύ γνωστό βιβλίο του " Να Έχεις ή να Είσαι" (1978), ένα μανιφέστο μιας νέας κοινωνικής και ψυχολογικής επανάστασης. Τελικά αυτό το μέρος αφαιρέθηκε για να εκδοθεί πολύ αργότερα σαν συμπλήρωμα του προηγουμένου.

Σ' αυτό το μικρό αλλά περιεκτικό βιβλιαράκι ο Φρομ εξετάζει κατ'αρχάς το φαινόμενο του λεγόμενου Υπερβατικού Διαλογισμού (Trascendental Medidation M.T.) του οποίου εμπνευστής και αναμφισβήτητος ηγέτης είναι ο Ινδός Maharishi Mahesh Yogi. Στην πραγματικότητα δεν ανακάλυψε απολύτως τίποτα. Περιορίστηκε απλά να οικειοποιηθεί μια αρχαία Ινδική παράδοση, τουτέστιν του διαλογισμού πάνω σε μάντρα (είναι μια λέξη ή μια φράση από τις ινδουιστικές γραφές, που συγκεντρώνεται κανείς πάνω της : ανάλογα με το ΟΜ των Ουπανισάντ) και να την προωθήσει στην αγορά. Με το πρόσχημα ότι επιλέγεται "η μαγική λέξη" που ταιριάζει στο συγκεκριμένο άτομο, εξουσιοδοτεί τον κάθε εκπαιδευτή να την πουλάει ακριβά. Η συγκέντρωση πάνω στον ήχο της λέξης βοηθάει στη μείωση των εντάσεων και συνοδεύεται από μια αίσθηση ευεξίας.

Οι πωλητές όμως αυτής της μεθόδου υπόσχονται την εκπλήρωση ΚΑΘΕ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ, που περιλαμβάνει τόσο την υλική επιτυχία, όσο και την πνευματική σωτηρία χωρίς κόπο και μόχθο.

Ο νεοπροσηλυτιζόμενος και αποπροσανατολιζόμενος, μετά από δύο εισαγωγικά μαθήματα έχει μια συζήτηση με τον εκπαιδευτή του και κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τελετής, του εκμυστηρεύεται αυτό που θα είναι το προσωπικό του μάντρα, με την προειδοποίηση να μην το αποκαλύψει σε κανένα. Όλοι υπογράφουν την υπόσχεση να μη διδάξουν σε κανένα τη μέθοδο που έμαθαν. Μ' αυτές τις απαγορεύσεις εξασφαλίζεται το μονοπώλιο. Χάρη σε μια καλά στημένη διαφημιστική εκστρατεία και χάρη σε μερικές σοβαρές ιδέες που καταχρηστικά οικειοποιούνται και με τη λατρεία του χαρισματικού ηγέτη, πάντα χαμογελαστού, το κίνημα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης Big Business (πολυεθνικής πλέον δύναμης). Η δημοφιλία του Υ.Δ. δεν εκπλήσσει λοιπόν τόσο, όσο το γεγονός ότι μεταξύ των οπαδών της συναντά κανείς άτομα αναμφίβολης καθαρότητας, εξυπνάδας και μόρφωσης!!! 

 Πολλά (καλά) άτομα, στον υπερβολικό ζήλο να υποτιμούν τη βία, το μίσος και τον εγωισμό, επιδεικνύουν αφέλεια : έχουν ανάγκη να πιστεύουν στην "καλοσύνη" του πλησίον τους για να μη χάσουν τελείως την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Η πίστη τους στις θετικές δυνατότητες του ανθρώπου είναι τόσο εύθραυστη, που αναγκάζονται να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στην κακία και στην εξαπάτηση ατόμων και ομάδων. 

Από την άλλη μεριά, ο κάθε αναζητητής προτιμά την ασφάλεια της προστασίας της ομάδας από το να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της εξέλιξής του και να χαράξει το δικό του δρόμο. Μέχρις ότου όμως κανείς κλείνει τα μάτια, οι προσπάθειές του για ανάπτυξη είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Η εμπιστοσύνη στον ίδιο τον εαυτό και στους άλλους, πρέπει να ριζώνει στο σκληρό βράχο της πραγματικότητας, δηλαδή στην ικανότητα να αναγνωρίζεις το κακό όπου υπάρχει και να διακρίνεις το ψέμα, την καταστρεπτικότητα και την εξαπάτηση, όχι μόνο εκεί που είναι εμφανείς, αλλά και εκεί που μεταμφιέζονται και εκλογικεύονται. Ακόμη και όταν αυτή η στάση μπορεί από μερικούς να χαρακτηριστεί κυνική , στην ουσία είναι διάκριση, είναι άρνηση να παίξεις το ρόλο του θύματος και να προκαλείς κάποιους να γίνουν θύτες.

Ο Meister Eckhart έλεγε σχετικά με τον "φτωχό τω πνεύματι" του ευαγγελίου :
"Είναι αυτός που δεν εξαπατά κανένα, αλλά δεν επιτρέπει ούτε να τον εξαπατούν".

Στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν softies (μαλακοί) ούτε ο Βούδας, ούτε οι προφήτες, ούτε ο Ιησούς, ούτε ο Meister Eckhart και ούτε ο Σπινόζα, ο Μάρξ, ο Albert Schweitzer και ο Κρισναμούρτι ή ο Όσσο. Αντίθετα υπήρξαν όλοι πραγματιστές. Οι περισσότεροι δεν διώχθηκαν επειδή δίδαξαν την αρετή, αλλά γιατί είπαν την αλήθεια! Δεν είχαν κανένα σεβασμό στην εξουσία, στους τίτλους και στα αξιώματα, και δε δίστασαν να δηλώσουν ότι Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ! Ήξεραν ότι η εξουσία δολοφονεί αυτούς που λένε την αλήθεια.

Παρά τα κάποια επιδερμικά θετικά αποτελέσματα, αυτός ο τύπος διαλογισμού είναι επιβλαβής για όποιον τον εφαρμόζει, για τους εξής λόγους :

  • 1) Προσκολλάται σε ένα είδος ειδώλου-λατρείας, που μειώνει την προσωπική του ελευθερία και αυτονομία.
  • 2) Ενισχύεται η ψευδής εντύπωση (που κρύβει οκνηρία και δίψα για εύκολο κέρδος) ότι τα πάντα αποκτούνται χωρίς κόπο.


« καθένας που ακολουθεί παρόμοιες διδασκαλίες μοιάζει με τον ανόητο που χτίζει το σπίτι του πάνω στην άμμο».

Ο Βούδας είπε ότι η ζωή είναι πόνος, οδύνη (Dukha). Είναι τραγικό λάθος να αντιλαμβάνεσαι τη ζωή χωρίς μόχθο και πόνο (με την ευρεία έννοια της κούρασης, της αναστολής της ικανοποίησης επιθυμίας). Πολύς κόσμος θέλει να ελπίζει ότι τα πάντα μπορούν να επιλυθούν με ελάχιστη ή μηδαμινή προσπάθεια. Η προσφορά της τεχνολογίας στην απελευθέρωση του ανθρώπου από τις βαριές εργασίες, χαιρετίστηκε σαν μεγάλη πρόοδος. Και θα μπορούσε αναμφίβολα να είναι ένα μεγάλο δώρο υπό έναν όρο : ότι η ενέργεια και ο χρόνος που απελευθερώνεται με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιείται σε μια ανώτερη δημιουργική έκφραση. Αλλά δεν είναι έτσι. Η απελευθέρωση που εξασφάλισε η μηχανή, ανέπτυξε το ιδανικό της απεριόριστης οκνηρίας, στο σημείο που κάθε προσπάθεια φαίνεται σαν εφιάλτης και σκιάχτρο. Το ευ ζην ισοδυναμεί πλέον με το να ζεις χωρίς προσπάθεια. Η κοπιαστική εργασία θεωρείται σαν ένα τελευταίο μεσαιωνικό κατάλοιπο στο οποίο εξαναγκάζεται κανείς από ανωτέρα δύναμη και όχι οικειοθελώς. Έτσι, παίρνει κανείς αυτοκίνητο για να πάει μέχρι το περίπτερο της γωνίας, δύο βήματα από το σπίτι, το ασανσέρ για να ανέβει στον πρώτο όροφο και χρησιμοποιεί τον υπολογιστή τσέπης για να προσθέσει τρείς αριθμούς για να μην κουράσει το μυαλό του.

  • 3) Παραποιούνται και εκχυδαΐζονται παραδοσιακές πνευματικές αξίες, όπως η αυτογνωσία, η ευδαιμονία, η συνειδητότητα. Μ' αυτόν τον τρόπο ο αναζητητής βγαίνει ακόμα πιο μπερδεμένος και στις ήδη υπάρχουσες ψευδαισθήσεις προστίθενται καινούργιες, που σκεπάζουν την αλήθεια.


Μια φίλη στο facebook μου έγραψε κάποτε, ότι είναι καλύτερα να δίνουν τα χρήματά τους κάποιες κυρίες στους ψευτογκουρού, παρά στον Γκούτσι, τον Αρμάνι και τους Ντόλτσε Γκαμπάνα! Κάτι χρήσιμο μπορεί να αποκομίσουν παρόλα αυτά ...;.

Δεν είμαι της γνώμης ότι αρκεί η ενασχόληση με ένα θέμα για να βοηθήσει την κατανόησή του (όπως μερικοί ισχυρίζονται). Αντίθετα, η σύγχυση που δημιουργείται και αποπροσανατολίζει και δίνει τροφή στους επικριτές, που άλλο δε θέλουν για να πλήξουν ολόκληρο το χώρο της εσωτερικής αναζήτησης. Ο κάθε αναζητητής καλείται λοιπόν να έχει τα μάτια του ανοιχτά και την κρίση του σε εγρήγορση. Είναι επίσης αδικαιολόγητη και ύποπτη η σπουδή μερικών να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο ακραία κερδοσκοπικά συμφέροντα, που σφετερίζονται το χώρο, εν ονόματι της γενικής ελευθερίας του πνεύματος (στο πνεύμα κάποιας αδικαιολόγητης συντεχνιακής αλληλεγγύης).

Πολλοί από εσάς θα γνωρίζεται ότι τυγχάνει να είμαι από τους συνιδρυτές της Κίνησης Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Ομάδων για την Ελεύθερη Πνευματική Έκφραση, που δημιουργήθηκε με σκοπό την υπεράσπιση της ελεύθερης πνευματικής αναζήτησης, από κάθε λογής κακόβουλες επιθέσεις των οργανωμένων κυρίως εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών συμφερόντων. Γνωρίζω λοιπόν από πρώτο χέρι τον χώρο, στον οποίο δυστυχώς έχουν παρεισδύσει αρκετοί έμποροι και τσαρλατάνοι. Ας τονιστεί μια και καλή : Η πνευματική έρευνα δεν έχει τίποτε το κοινό με τους πλαστογράφους και τους αργυραμοιβούς του ναού.

  • 4) Αποπροσανατολίζονται άτομα με σοβαρές και καλές προθέσεις και έτσι χάνεται πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, απαραίτητο στην παγκόσμια εξελικτική πορεία.


Από ένα σημείο και μετά η κίνηση του Maharishi άρχισε να προσπαθεί να προσελκύσει και άτομα που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της παγκόσμιας κατάστασης. Στις 8 Ιανουαρίου του 1972 σε ένα συνέδριο που έγινε στη Μαγιόρκα, ο Maharishi ανακοίνωσε σε 2.000 νέους δασκάλους της λεγόμενης "Επιστήμης της Δημιουργικής Εξυπνάδας" ένα Πλανητικό Σχέδιο, που προέβλεπε τη δημιουργία 3.500 κέντρων, ένα για κάθε εκατομμύριο κατοίκων. Ανάμεσα στους στόχους του Πλανητικού Σχεδίου ήταν η υποστήριξη του έργου των κυβερνήσεων για τη μείωση της εγκληματικότητας!! Έχουν σχεδιαστεί προγράμματα Υ.Δ. για φυλακισμένους και μαθητές διαφόρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Το TM Κίνημα συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση του σχεδιου της για την παγκόσμια ειρήνη, μέρος των οποίων υποστήριξε ότι απαιτήθηκαν για τη χρηματοδότηση 10.000 μοναχών που θα διαλογίζονταν και να θα έψελναν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα στην Brahmasthan (ή γεωγραφικό κέντρο) της Ινδίας. Η Brahmasthan, όμως, είναι μια «πόλη φάντασμα» ...;.
Αξίζει να δούμε μερικές από τις ευφυέστατες και υπερκερδοφόρες εφευρέσεις του συγκροτήματος Μαχαρίσι.


The Maharishi Effect- Η ΕΠΊΔΡΑΣΗ ( ΔΡΑΣΗ) ΜΑΧΑΡΙΣΙ-

(ονομάζεται επίσης "υπερακτινοβολία") Είναι το υποτιθέμενο όφελος που μια κοινωνία δέχεται, όταν ενεργοποιείται ένας μικρός αριθμός επαγγελματιών των τεχνικών Υπερβατικού διαλογισμού. Το 1960, ο MaharishiMahesh Yogi προέβλεψε ότι, αν ένα τοις εκατό του πληθυσμού ασκείται στον Υπερβατικό Διαλογισμό, η ποιότητα της ζωής για το σύνολο του πληθυσμού θα επηρεαστεί.

ToTM-Sidhi Program. To TM Πρόγραμμα Θαυμάτων

Αποτελείται από την επανάληψη φράσεων ή sutras (threads), η άσκηση του οποίου, οι υποστηρικτές του λένε, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προηγμένων ανθρώπινων ικανοτήτων, που ονομάζονται Sidhis. Οι πρώτες διαφημίσεις για το πρόγραμμα TM-Sidhi, υποσχόνταν ότι η πρακτική του θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη εξαιρετικών ικανοτήτων, όπως η Γιογκική Πτήση, η δημιουργία της ειρήνης, η αορατότητα, η διέλευση μέσα από τοίχους, το διάβασμα της σκέψης, η ανάπτυξη κολοσσιαίας δύναμης, εξωαισθητήρια αντίληψη, κατανόηση, συμπόνια , παντογνωσία, τέλεια υγεία, και αθανασία!

ΤΗΕ YOGIC FLY- Η ΓΙΟΓΚΙΚΗ ΠΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τον Maharishi, η Γιογκική Πτήση είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται από μια συγκεκριμένη σκέψη που προβάλλεται από την πιο απλή κατάσταση της ανθρώπινης συνείδησης, που ονομάζεται Υπερβατική Συνείδηση. Ο Μαχαρίσι αναφέρει ότι υπάρχουν τρία διακριτά στάδια της Γιογκικής Πτήσης : το χοροπήδημα (hopping), η αιώρηση (floating) και η πτήση (flying). Το hopping στάδιο (theact ofjumping withone foot) το χοροπήδημα σε ένα πόδι, το κουτσό, χοπ' χοπ ,ή ώπα ώπα, περιγράφεται ως "η κίνηση του σώματος προς τα εμπρός με μικρά άλματα". Από το 1986, υπήρξαν δημόσιες επιδείξεις τoυ χοροπηδητού σταδίου της Γιογκικής Πτήσης σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών τοποθεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπήρξαν επιδείξεις της δεύτερης φάσης της αιώρησης, ούτε φυσικά επιδείξεις του τρίτου σταδίου: της πτήσης στον αέρα. Δύο πρώην φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Maharishi δήλωσαν ότι αυτή η δραστηριότητα ήταν μια "απολύτως φυσική άσκηση χωρίς τίποτα το πνευματικό σ΄αυτή". OJohn Stossel, γνωστός αμερικανός ρεπόρτερ, έγραψε ότι η Γιογκική Πτήση έμοιαζε με αναπήδημα , και κόστιζε πολλές χιλιάδες δολάρια για να το μάθεις.


Η "ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"

H " Ακαταμάχητη Αμυντική Τεχνολογία", που προήλθε από την Ιπτάμενη Γιόγκα ( Yogic Flying) και την "Επίδραση Μαχαρίσι" (Maharishi Effect), ήταν μια άλλη ευφάνταστη κερδοφόρα επιχείρηση. Για να την προωθήσει και να την πουλήσει στις κυβερνήσεις δημιούργησε το Διακρατικό Κόμμα του Φυσικού Νόμου! Σύμφωνα με την βιβλιογραφία από το καναδικό υποκατάστημα του Μαχαρίσι: "δημιουργώντας αυτή την προστατευτική ασπίδα, ο Καναδάς θα ακτινοβολεί μια ειρηνική επιρροή σε όλα τα έθνη, φυσικά, αποτρέποντας τη γέννηση ενός εχθρού ... το αποτέλεσμα είναι μια ανίκητη πανοπλία για το έθνος, η οποία εμποδίζει αυτόματα αρνητικές επιρροές να διαταράξουν της εσωτερική ειρήνη και την αρμονία της χώρας ". Σύμφωνα με μια ιστοσελίδα του κινήματος μέχρι τον Ιούνιο του 2010, έντεκα έθνη είχαν εφαρμόσει το "Αήττητο Πρόγραμμα Μαχαρίσι". Τα "Ανίκητα Έθνη" είναι: Η Βολιβία, η Κολομβία, το Κουρασάο, η Γουαδελούπη, η Γουιάνα, η Ολλανδία, η Ινδία, το Μεξικό, το Περού,το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής . Αν το ήξερε ο μακαρίτης ο Ρήγκαν δεν θα είχε δημιουργήσει το πρόγραμμα των άστρων!

Η επίτευξη της "Ανίκητης Αμερικής" εν μέρει οφείλεται στην επιχορήγηση 12 εκατομμύριων δολαρίων από το Ίδρυμα Howard και η Alice Settle για μια Ανίκητη Αμερική, το οποία προβλέπει υποτροφίες για την Ιπτάμενη Γιόγκα. Ασκούμενοι στη Συνέλευση της Αήττητης Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μαχαρίσι , επιβεβαίωσαν ότι οι προσπάθειές τους θα οδηγήσουν στο απρόσβλητο από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο David Leffler , του Πανεπιστημίου Διοίκησης Μαχαρίσι, σε ένα άρθρο του γράφει ότι η TM είναι μια "επιστημονικά επιβεβαιωμένη μέθοδος για να αποτραπεί ο πόλεμος και η τρομοκρατία".

Το 2007,o Emanuel Schiffgens, ο αυτοαποκαλούμενος Ράτζα της Γερμανίας, δημιούργησε αντιπαράθεση σε μια διάλεξη του υποστηρικτή των εμπνεύσεων Μαχαρίσι, σκηνοθέτη David Lynch στο Βερολίνο, όταν παρότρυνε το ακροατήριο να δημιουργήσουν μια "Ανίκητη Γερμανία". Όταν ένας σπουδαστής απάντησε, "αυτό είναι ακριβώς αυτό που ο Χίτλερ ήθελε", ο Raja Schiffgens απάντησε "Ναι, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε", εξοργίζοντας το πλήθος. Ο Schiffgens, που ήταν ντυμένος με ένα μακρύ λευκό μανδύα και χρυσή κορώνα, στη συνέχεια προσπάθησε να εξηγήσει στο πλήθος ότι αήττητο δεν σήμαινε αρνητικότητα. Ο Schiffgens και ο Lynch παρουσιάζαν ένα σχέδιο για την κατασκευή του "Ανίκητου Γερμανικού Πανεπιστημίου" επάνω στο Teufelsberg (διάβολοΒουνό) κοντά στη γερμανική πρωτεύουσα .

Η επιτυχία του Υπερβατικού Διαλογισμού συνετέλεσε στην εμφάνιση πρωτοβουλιών εξίσου ανεύθυνων, όπως το Erhard Seminar Training (EST), όχι (ECT). Ένα νέο κίνημα που δημιουργήθηκε από τον Jack Rosenberg, ένα ψυχολόγο εργοστασίου, που άλλαξε το όνομά του σε Werner Erhard (από το Werner Von Braun και από τον Γερμανό Καγκελάριο Ludwing Erhard). Aυτός ο κύριος ανακάτεψε λίγο yoga, λίγο zen, Sensitivity Training και Encounter Therapy και έφτιαξε ένα προϊόν που μοσχοπουλάει.


ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΤΖΥ ή Κ.Ε.Φ.Ε. (ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) ή "ΕΚΚΛΗΣΙΑ" ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Η διαβόητη αυτή οικονομική επιχείρηση που ο Λαφαγιέτ Ρον Χάμπαρντ -συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας- δημιούργησε στην Αμερική, στην δεκαετία του '50. Έχοντας στο ενεργητικό της χιλιάδες μέλη-θύματα,μεταξύ των οποίων και πολλοί διάσημοι σταρ του Χόλυγουντ όπως ο υψηλόβαθμος Τομ Κρουζ και ο Τζον Τραβόλτα, η Σαηεντόλοτζυ υπόσχεται να μεταμορφώσει τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη "τεχνολογία Χάμπαρντ", βασική μέθοδος της οποίας είναι το " Όντιτιγκ" -ψευδοεπιστημονική πρακτική, είδος αυτοΰπνωσης, διαλογισμού και ψυχανάλυσης- και η "Αποκάθαρση"(Clearing) -λήψη βιταμινών σε επικίνδυνες ποσότητες, πολύωρη σάουνα και "τζόγκιγκ". Στην προσπάθεια να περιφρουρήσει τα αστρονομικά κέρδη, ο Χάμπαρντ, θα ονομάσει την οργάνωσή του, "εκκλησία", δηλώνοντας ότι "οι θρησκείες απολαμβάνουν ειδικών προνομίων". Παρόλα αυτά, σήμερα είναι σαφής η αντίληψη σε πολλά κράτη, μετά από αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων -ειδικά στην Ευρώπη-, ότι η Σαηεντόλοτζυ είναι εμπορική επιχείρηση και όχι θρησκεία.

Η Σαηεντόλοτζυ είναι επικίνδυνη, σε προσωπικό επίπεδο:

α) Γιατί εξουθενώνει τους οπαδούς της οικονομικά.β) Βάζει σε κίνδυνο τη σωματική υγεία των μελών της (αποκάθαρση, νιασίνη σε τοξικές δόσεις 1000 %).γ) Χειραγωγεί την ψυχική και πνευματική υγεία των οπαδών της .

Αυτό το τελευταίο βέβαια είναι κοινό στις περισσότερες θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις ...;

Ακόμη, η οργάνωση του Χάμπαρντ χαρακτηρίζεται επικίνδυνη, για τους Δημοκρατικούς θεσμούς (αστυνόμευση πολιτών, φακέλωμα, κατασκοπεία). Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι η Σαϊεντολογία μπορεί να χρησιμοποιείται ως κάλυψη της δράσης μυστικών υπηρεσιών. Το 1999 δημοσιεύτηκε στον ελληνικό τύπο ότι κατόπιν εισαγγελικής έρευνας στα αρχεία τού ΚΕΦΕ, εκτός των φακέλων με διευθύνσεις και στοιχεία πολιτικών και δημοσιογράφων, βρέθηκαν και απόρρητα έγγραφα μεταξύ των οποίων φωτοαντίγραφο τού σχεδια­γράμματος της μείζονος στρατιωτικής περιοχής του 'Ελληνικού, και στο οποίο φαίνονται: το στρατιω­τικό αεροδρόμιο, η μονάδα της Πολεμικής 'Αε­ροπορίας 129 Π.Υ. (πτέρυγα υποστήριξης), το κρατικό εργοστάσιο αεροπλάνων, η μονάδα " Έρευνας καί Τεχνολογίας, η Μοίρα 'Ασφαλείας Φρούρησης, οι αποθήκες ανεφοδιασμού, ή 'Εθνι­κή Μετεωρολογική 'Υπηρεσία και διάφορες άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο υπήρχε σε φά­κελο του ΚΕΦΕ, ο οποίος έφερε τον τίτλο ΟSΑ», δηλαδή «Γραφείο Ειδικών `Υποθέσεων» (Office of Special Affairs). Περί της δραστηριό­τητας του γραφείου αυτού, αλλά και του Τομέ­α Ειδικών 'Υποθέσεων (DSA) της οργάνωσης, αναφέρεται ό εισαγγελέας 'Ιω. 'Αγγελής, στο πό­ρισμά του για το ΚΕΦΕ. «Τα δύο αυτά γραφεία, γράφει, διενεργούν παρακολουθήσεις προσώπων με πολιτική, θρησκευτική ή άλλη ιδιότητα που ενδιαφέρει το ΚΕ­ΦΕ». Σε άλλο σημείο του πορίσματός του, ο κ. 'Αγγελής σημειώνει: «Κατά την κρίση μας, ό θρησκευτικός και φιλοσοφικός χαρακτήρας του ΚΕΦΕ αποτελεί τήν «κάλυψη» του πρωταρχικού του σκοπού, πού είναι η συλλογή πληροφοριών, χρήσιμων σε ξένα κέντρα και η αποστολή των στο εξωτερικό. Αυτό σαφέστατα συνάγεται από τον αριθμό των εγγράφων, κατά κανόνα κρυπτογραφημέ­νων, που αναφέρονται σε Βοσνία, Κροατία, Σλοβενία, 'Ερζεγοβίνη, 'Αλβανία και γενικότερα στα Βαλκάνια».

Έχουν υπάρξει πολλές καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της οργάνωσης για διάφορα αδικήματα.



ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΣΟΠΡΑ (αναλυτικά εδώ)

Οι 7 νόμοι της πνευματικής εξαπάτησης και τα 7 αντίδοτά τους,
.
Τους παραθέτουμε σε αντιπαράθεση. Ένας νόμο εξαπάτησης και το αντίστοιχο αντίδοτό του.

1) Ο νόμος της απληστίας και της ματαιοδοξίας. 
 Αντίδοτο : Ο νόμος της απλότητας και της αυτάρκειας
2) Ο νόμος της οκνηρίας. 
Αντίδοτο ο νόμος της υπεύθυνης Θέλησης και Δράσης (κάρμα γιόγκα)
3) Ο νόμος της σοβαροφανούς άγνοιας. 
Αντίδοτο : Ο νόμος της χαρούμενης διάκρισης
4) Ο νόμος της μίμησης. 
Αντίδοτο: Ο νόμος της αυθεντικότητας
5) O νόμος της ευπιστίας. 
Αντίδοτο : ο νόμος της εμπειρικής έρευνας
6) Ο νόμος του φόβου. 
Αντίδοτο : ο νόμος της εμπιστοσύνης
7) Ο νόμος του εγωισμού-χωριστικότητας. 
Αντίδοτο : ο νόμος της αλληλεγγύης-Ενότητας
 
« Κάθε άνθρωπος είναι θεάνθρωπος, σάρκα και πνέμα, να γιατί το μυστήριο μιας ορισμένης θρησκείας, είναι πανανθρώπινο. Σε κάθε άνθρωπο ξεσπάει η πάλη Θεού κι ανθρώπου, και συνάμα η λαχτάρα της φίλιωσης. Τις περισσότερες φορές η πάλη αυτή είναι ασύνειδη, βαστάει λίγο, δεν αντέχει μια αδύνατη ψυχή ν' αντιστέκεται καιρό πολύ στη σάρκα, βαραίνει, γίνεται κι αυτή σάρκα, κι ο αγώνας παίρνει τέλος. Μα στους υπεύθυνους ανθρώπους, που έχουν μερόνυχτα καρφωμένα τα μάτια τους στο ανώτατο Χρέος, η πάλη ανάμεσα στη σάρκα και στο πνέμα ξεσπάει χωρίς έλεος και μπορεί να βαστάξει ως το θάνατο. «'Όσο πιο δυνατή η ψυχή κι η σάρκα, τόσο κι η πάλη πιο γόνιμη κι η τελική αρμονία πιο πλούσια. Δεν αγαπάει ο Θεός τις αδύνατες ψυχές και τις πλαδαρές σάρκες. Το πνέμα θέλει νά' χει να παλέψει με δυνατή, γεμάτη αντίσταση σάρκα, είναι πουλί σαρκοβόρο, που ακατάπαυτα πεινάει, τρώει σάρκα και την εξαφανίζει αφομοιώνοντάς τη».
« ...;Κάθε άνθρωπος άξιος να λέγεται γιος του ανθρώπου σηκώνει το σταυρό του κι ανεβαίνει το Γολγοθά του. Πολλοί, οι πιο πολλοί, φτάνουν στο πρώτο, στο δεύτερο σκαλοπάτι, λαχανιάζουν, σωριάζονται στη μέση της πορείας και δε φτάνουν στην κορφή του Γολγοθά -θέλω να πω στην κορφή του χρέους τους- να σταυρωθούν, ν' αναστηθούν, και να σώσουν την ψυχή τους. Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν, και δεν ξέρουν πως η σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος της Ανάστασης.. άλλον δεν έχει. ...;.»»Ν.Καζαντάκης
vickytoxotis
ΠΗΓΗ: http://www.katohika.gr/2011/12/blog-post_6700.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...