Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


31 Ιαν 2012

Νέα επέλαση του χιονιά από την Τετάρτη


Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα της Τετάρτης από τα δυτικά της χώρας, σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι έντονες χιονοπτώσεις αρχικά και οι ισχυρές βροχοπτώσεις αργότερα, αλλά και ενίσχυση των ανέμων στο Ιόνιο. Αραιή χιονόπτωση σημειώθηκε την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας. 

Λόγω του χιονιά δεν λειτούργησαν τα σχολεία στο νομό Ευρυτανίας και τους δήμους Διρφίων-Μεσσαπίων, Μαντουδίου και Λίμνης-Αγίας Άννας στην Εύβοια, καθώς και στο Μενίδι, τους Θρακομακεδόνες, τον Ωρωπό και το Πόρτο Ράφτη.

Την Τετάρτη σε όλη τη δυτική Ελλάδα, με εξαίρεση ίσως τις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα ηπειρωτικά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Οι νότιοι άνεμοι στα δυτικά θα ενισχυθούν στα 8-9 μποφόρ και πιθανώς στο Ιόνιο στα 10 μποφόρ.

Ταυτόχρονα, το βράδυ στο Ιόνιο και τα Νότια θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Στους -15 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία το απόγευμα της Τρίτης στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν στο νομό Πέλλας.
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρά την ηλιοφάνεια που επικράτησε, η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 3 βαθμούς, ενώ στην πόλη της Φλώρινας ο υδράργυρος παραμένει στους -5 βαθμούς. Αντίστοιχα, -1 βαθμό είχαν Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη, 0 τα Γρεβενά και η Καστοριά, και 2 η πόλη της Δράμας.

Συνθήκες παγετού επικρατούν στη Θεσσαλία, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται στο Βόλο (-4 βαθμοί Κελσίου).
Την Τρίτη οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρωί σε Αλεξανδρούπολη και Φλώρινα, με τον θερμόμετρο να πέφτει στους -10 βαθμούς Κελσίου. Ήλιος «με δόντια» στη Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία στις 8 το πρωί έφτασε στους -7 βαθμούς Κελσίου. Ίδιο σκηνικό στην Καβάλα και τις Σέρρες με το θερμόμετρο, το πρωί, να υποχωρεί στους -8 και -7 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα.

Προβλήματα στην κυκλοφορία
Κλειστή είναι η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το ύψος του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου έως τον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου, καθώς και ο δρόμος από τη Βαρυμπόμπη έως τον Αγιο Μερκούριο.

Μόνο με αλυσίδες επιτρέπεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ έως το καζίνο. Κλειστή προς Κατσιμίδι η οδός Τατοΐου-Κατσιμιδίου.

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί, πυκνή χιονόπτωση κάλυψε το τμήμα της εθνικής οδού από το 146 χλμ. έως το 160 χλμ., στην περιοχή της Αρκίτσας. Η παρέμβαση των ειδικών μηχανημάτων κράτησε τον δρόμο ανοιχτό, όπως άλλωστε και όλη τη νύχτα σε διάφορα σημεία.

Πάντως, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών μετά τα Βίλια προς Θήβα, η κίνηση γίνεται μόνο με αλυσίδες.
Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Ελευθεροχωρίου - Ελασσόνας - Κατερίνης, Μυρτίσκης - Άνω Βυρσίνης, Καρδάμου Κύμης, του νομού Ροδόπης, από την πόλη των Γρεβενών προς και από Βασιλίτσα, Περιβόλι, Σαμαρίνα και Μέτσοβο (μέσω Μηλιάς - Κρανιάς), Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου και Βίγλας), Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), Άρνισας - Παλιού Αγίου Αθανασίου Πέλλας, Καστανερής - Λιβαδίων Κιλκίς, Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), Βέροιας - Δασκίου, Νάουσας - Τριών - Πέντε Πηγαδιών και Νάουσας - Ροδοχωρίου, καθώς και από το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου Πιερίας, προς και από τους οικισμούς Βρύου και Μοσχοποτάμου, του νομού Πιερίας.

Στο νομό Μαγνησίας, στους επαρχιακούς δρόμους Βόλου - Ζαγοράς, από 13ο έως 43 χλμ. (άνω κλάδος), Αλμυρού - Ανάβρας, Αλμυρού - Κοφφών, Αλμυρού - Κοκκοτών και Αλμυρού - Βρύναινας, Αγριάς - Αγίου Λαυρεντίου, Δράκιας - Χανίων, Κουκουράβας - Μακρυνίτσας και Ζαγοράς Πουρίου. Επίσης, στον επαρχιακό δρόμο Τρικάλων - Άρτας, Πύλης - Μεσοχώρας και σ΄ ολόκληρο το ορεινό οδικό δίκτυο των Δήμων Πύλης και Καλαμπάκας. Ακόμα, στο δρόμο Μουζακίου - Άρτας, Μουζακίου - Πετρίλου, Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα, Ρεντίνας - Καρπενησίου, καθώς επίσης και περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα.

Στο νομό Λάρισας, η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη στους επαρχιακούς δρόμους Αγιάς - Μελιβοίας, Αγιόκαμπου - Σκλήθρου - Ελαφού, Ραψάνης - Κρανιάς, Πυργετού - Κρανιάς, Ελασσόνας - Γρεβενών, Λιβαδίου - Δολίχης, Πυθίου - Κοκκινόπηλου και Μηλέας - Τσαπουρνιάς.
Απαγορευτικό απόπλου
Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και βορειοανατολικό Αιγαίο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φτάνουν τα 9 μποφόρ.

Τα δρομολόγια για την Αίγινα γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. 

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για Σαλαμίνα, αλλά και στις πορθμειακές γραμμές Καβάλα-Πρίνου, Κεραμωτής-Θάσου, Κυλλήνη-Κεφαλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθο.

Οσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Εν τω μεταξύ, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο νόμο Ευρυτανίας. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται κατά διαστήματα σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Αμφισσα, αλλά η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, καθώς τα μηχανήματα εκχιονισμού διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς.

Ενδεικτικά, στη Ράχη Τυμφρηστού το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, ενώ στα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά, με τη χιονόπτωση να συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό. Παρόμοια η εικόνα στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φωκίδας, στην περιοχή του Λιδωρικίου.
Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις διαβάσεις των ποταμών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Ποντικόρεμα (οικισμού Αρριανών) και μεταξύ Εβρένου και Ιασίου. Εξάλλου, εξαιτίας ισχυρών ανέμων, οι τοπικές αστυνομικές αρχές προέβησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, επί της Εγνατίας Οδού, από τον κόμβο Ιάσμου έως τον κόμβο Βαφέικων, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει και στην επαρχιακή οδό Κατερίνης - Ελασσόνας (από το 22ο έως το 41ο χλμ. και στο 50ό χλμ., Μικρό Ελευθεροχώρι).

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Μακεδονία, με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου, καθώς, επίσης, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών (προς Σαμαρίνα, Περιβόλι, Μέτσοβο και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας).

Στην Κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα «3-5 Πηγάδια» και «Σέλι», στην Ημαθία, καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους Άρνισσας - Αγ. Αθανασίου (από το 12ο χλμ.) στην Πέλλα, και Καστανερής - Λιβαδίων (από το 3ο χλμ.) στο Κιλκίς.

Στη Θεσσαλία, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το Βόλο προς τη Ζαγορά Πηλίου (άνω κλάδος, από το 5ο έως το 44ο χλμ.) και στην εθνική οδό Τρικάλων - Άρτας (από Ελάτη έως γέφυρα Αλεξίου, 26ο έως 75ο χλμ.). Το ίδιο ισχύει σε αρκετά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Προβλήματα στα Χανιά

Στα ορεινά των Χανίων - κυρίως στο οδικό δίκτυο - αναφέρθηκαν τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει και τη δυτική Κρήτη.

Εκτός από τις μικρές, κατά μήκος του οδικού δικτύου, κατολισθήσεις και καταπτώσεις από χώματα και πέτρες, ήταν κλειστοί λόγω της χιονόπτωσης οι επαρχιακοί δρόμοι από Ασκύφου μέχρι την Ίμπρο στο ύψος των Λάκκων, καθώς και ο δρόμος για τον Ομαλό, στο ύψος του Σέμπρωνα.

Κλειστή από το 17ο χιλιόμετρο ήταν και η οδική αρτηρία από Χανιά προς Ομαλό.

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της αντιπεριφέρειας Χανίων Τάσος Κουρουπάκης, από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τη διάνοιξη των δρόμων από μηχανήματα των δήμων και της αντιπεριφέρειας.

Λόγω αδυναμίας πρόσβασης, κλειστά παρέμειναν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία σε Κάνδανο, Ροδοβάνι και Ασή Γωνιά.

Καταφύγια για αστέγους στην Αθήνα

Λόγω της κακοκαιρίας, σε καταφύγια μετατρέπονται οι παρακάτω θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων:
  • * Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στη συμβολή Λένορμαν και Αλεξανδρείας
  • * Λέσχη Φιλίας στη γωνία Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
  • * Λέσχη Φιλίας στην οδό Κίου 5 της Κυψέλης
  • * Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στους αριθμούς 210 5246515 και 210 5239465. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1960.

Καταφύγια στη Θεσσαλονίκη


Στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους προσφέρει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία. Πρόκειται για τους εξής: :

  • * Ε’ ΚΑΠΗ, Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (τηλ.2310 838601)
  • * 13ο Γυμνάσιο, Εθνικής Αμύνης 26, από τις 9:30 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.
  • * Β’ ΚΑΠΗ , οδός Λαγκαδά 35 , από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
  • Καταφύγιο στην Κόρινθο

Ανοικτό στην πόλη της Κορίνθου, όλο το 24ωρο θα παραμείνει το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), προκειμένου να φιλοξενήσει αστέγους. Το κέντρο βρίσκεται στην οδό Περιάνδρου 51Α.
Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του «Θάσος 6»

Απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε τους επιβάτες του πλοίου «Θάσος 6» το οποίο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν μπορούσε να δέσει το απόγευμα της Δευτέρας στο λιμάνι της Θάσου, προερχόμενο από Κεραμωτή.

Το πλοίο, το οποίο μετέφερε 104 επιβάτες, εννέα ΙΧ αυτοκίνητα, πέντε φορτηγά και ένα λεωφορείο, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσάραξε σε αβαθή.

Υστερα από ώρες, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι, με τη βοήθεια γερανοφόρου καλαθοφόρου οχήματος από την ξηρά, που επιστρατεύθηκε γι' αυτόν τον λόγο. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 6.35 το απόγευμα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε στις 4.30 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Νεφώσεις με χιονόνερο στην Ανατολική Πελοπόννησο και στην Κρήτη και λίγες παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στη Χαλκιδική και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, περιμένουμε την Τετάρτη.

Το απόγευμα και από τα δυτικά αναμένεται σταδιακή σημαντική επιδέινωση του καιρού, με χιονόνερο στα νησιά του Ιονίου και στη Νότια Πελοπόννησο και τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά καθώς και στα πεδινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. 

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, όπου από αργά το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από -15 έως 1 βαθμό, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Ήπειρο από -6 έως 3 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από -2 έως 8, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -5 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -5 έως 2 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 0 έως 7 βαθμούς. Στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 9 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, με τάσεις ενίσχυσης στα δυτικά σε θυελλώδεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις που μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς σχεδόν μετριους. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, ενισχυόμενοι σταδικά κατά τόπους σε πολύ θυελλώδεις.

Νεφώσεις με λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις κατά περιόδους κυρίως στα βόρεια και στα ορεινά, περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. 

Από αργά το βράδυ είναι πολύ πιαθνό να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού, με σχετική ένταση των φαινομένων, αλλά μέχρι το πρωί της Πέμπτης τα χιόνια θα περιοριστούν σε μαγαλύτερα υψόμετρα. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς αλλά στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Μέτριοι έως ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό με εξασθένση το βράδυ.

Λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και παροδικές χιονοπτώσεις από τις βραδινές ώρες, περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως 0 βαθμούς. Μέτριοι έως ισχυροί άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων θα πνέουν στο Θερμαϊκό.

Την Πέμπτη στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές και στις δυτικές και νότιες παραθαλάσσιες περιοχές βροχές ή χιονόνερο.
Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά.
Βαθμιαία στα δυτικά και νότια και αργότερα στα κεντρικά οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά και γενικότερα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θλάδα οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με ένταση έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο σε όλη τη χώρα.α πνέουν στα βόρεια Α-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν-ΝΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.
Την Παρασκευή και το Σάββατο προβλέπονται βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν βασικά στη δυτική Ελλάδα.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στη βόρεια Ελλάδα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Στην κεντρική και τη νότια χώρα θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα με βελτιωμένο καιρό.
Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΑ 5 με 7 και πιθανώς πρόσκαιρα στα πελάγη 8 μποφόρ. Πάντως, στο μεγαλύτερο διάστημα της Παρασκευής στη βόρεια Ελ
Την Κυριακή τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το κατέβασμα των χιονοπτώσεων σε περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι στα βόρεια-βορειοδυτικά θα αρχίσουν να στρέφονται σε βοριάδες. NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...