Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


30 Αυγ 2012

Προς κατάργηση των «δώρων» σε όλες τις συντάξεις


Προς κατάργηση των «δώρων» σε όλες τις συντάξεις
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Γιώργου Γάτου
Περικοπές όλων των δώρων και των επιδομάτων αδείας σε όλους τους συνταξιούχους, κατάργηση των εποχικών επιδομάτων του ΟΑΕΔ και μειώσεις των συντάξεων ακόμη και από τα 600 - 700 ευρώ, εξετάζονται στο πλαίσιο του πακέτου των 11,5 δισ.
Η οριστικοποίηση των νέων περικοπών εισέρχεται στην τελική ευθεία,
καθώς την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου φθάνει στην Αθήνα η ηγεσία της τρόικας. Εως πολύ αργά χθες το βράδυ ο Γ. Στουρνάρας με τον Φ. Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ και τον Δ. Χατζησωκράτη από τη ΔΗ.ΜΑΡ. συσκέπτονταν, εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν χθες, είναι:
1. Η πλήρης κατάργηση όλων των «δώρων» Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 2,5 δισ. Εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, που συναντά την αντίθεση της ΔΗΜ.ΑΡ., η σχεδιαζόμενη περικοπή των συντάξεων θα μπορούσε να ξεκινήσει από υψηλότερα επίπεδα, δηλαδή των 1.000 ευρώ αν και στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για εφαρμογή των μειώσεων και για τις συντάξεις από 600-700 ευρώ. Πάντως από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ. κατατέθηκε πρόταση για κλιμακωτές μειώσεις στα «δώρα» για να είναι λιγότερο άδικες για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
2. Η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ, τα οποία λαμβάνουν 150.000 - 160.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες και καπνεργάτες.
3. Περικοπές αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικό πλαφόν.
4. Νέες περικοπές στο ΠΔΕ κατά επιπλέον 200-300 εκατ.
5. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για τα ειδικά μισθολόγια, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασώσει από τις περικοπές τουλάχιστον τους μάχιμους ενστόλους.
Επίδομα θέρμανσης
Με 4 κριτήρια θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης. Τα κριτήρια θα είναι γεωγραφικά, κοινωνικά, εισοδηματικά, αλλά και η επιφάνεια της κατοικίας. Στο φετινό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται κονδύλι, ενώ για το 2013 προβλέπονται 120 εκατ.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...