Η χημειοθεραπεία «υποσκάπτει» τον ίδιο τον εαυτό της προκαλώντας λανθασμένη απόκριση των υγιών κυττάρων. Η νέα αυτή ανακάλυψη η οποία ανήκει σε ειδικούς του Ερευνητικού Κέντρου Fred Hutchinson για τον Καρκίνο στο Σιατλ μπορεί να δώσει την εξήγηση στο γιατί πολλοί ασθενείς με καρκίνο εμφανίζουν ανθεκτικότητα στις θεραπείες.
Η πρωτεΐνη της ανθεκτικότητας στις θεραπείες
Ποσοστό της τάξεως του 90% των ασθενών με συμπαγείς όγκους όπως του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου οι οποίοι εμφανίζουν μετάσταση, παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις χημειοθεραπείες.
Συνήθως οι ασθενείς υποβάλλονται σε κύκλους θεραπειών με διαλείμματα μεταξύ τους προκειμένου ο οργανισμός να αντεπεξέρχεται στην τοξικότητα των φαρμάκων. Ωστόσο αυτό το διάστημα ανάπαυλας χαρίζει στα καρκινικά κύτταρα χρόνο ώστε να «αναρρώσουν» από την επίθεση της θεραπείας και να εμφανίσουν ανθεκτικότητα.
Στο «μικροσκόπιο» οι ινοβλάστες
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ειδικοί από το Σιατλ μελέτησαν τους ινοβλάστες οι οποίοι παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην επούλωση τραυμάτων και στην παραγωγή κολλαγόνου, του βασικού συστατικού του συνδετικού ιστού.
Όπως είδαν, η χημειοθεραπεία προκαλεί βλάβες στο DNA οι οποίες με τη σειρά τους κάνουν τους ινοβλάστες να παράγουν ως και 30πλάσιες ποσότητες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται WNT16B σε σύγκριση με το φυσιολογικό. Η πρωτεΐνη αυτή προμηθεύει «καύσιμα» στα καρκινικά κύτταρα ώστε να αναπτυχθούν και να καταλάβουν τους περιβάλλοντες ιστούς, δείχνοντας ανθεκτικότητα στη χημειοθεραπεία.
Ηταν ήδη γνωστό στους ειδικούς ότι η WNT16B εμπλέκεται στην ανάπτυξη του καρκίνου, όχι όμως και στην αντίσταση στις θεραπείες.
Ελπίδα για αύξηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα οδηγήσουν τους επιστήμονες στο να βρουν έναν τρόπο να σταματήσουν την ανθεκτικότητα στις χημειοθεραπείες αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.
Ο επικεφαλής της μελέτης Πίτερ Νέλσον ανέφερε ότι «οι αντικαρκινικές θεραπείες γίνονται ολοένα και πιο εξειδικευμένες στοχεύοντας μοριακές μηχανές - «κλειδιά» οι οποίες οδηγούν στην εξάπλωση του καρκίνου παρά βλάβες του DNA. Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι το μικροπεριβάλλον των όγκων μπορεί επίσης να επηρεάσει την επιτυχία ή την αποτυχία αυτών των πιο στοχευμένων θεραπειών».ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου