Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


9 Σεπ 2012

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ Αντίστροφη μέτρηση για το πακέτο των 11,5 δισ.


Αντίστροφη μέτρηση για το πακέτο των 11,5 δισ.
Έφθασε η ώρα της... κρίσης για το ογκώδες πακέτο περικοπών της περιόδου 2013 - 2014. Οι επικεφαλής της τρόικας επέστρεψαν στην Αθήνα και αύριο στις 4:00 το απόγευμα έχουν καθοριστική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το σύνολο των παρεμβάσεων ύψους 13,5 δισ. ευρώ (προκειμένου να προκύψει «καθαρή» εξοικονόμηση δαπανών 11,6 δισ. ευρώ) η τρόικα εκφράζει
ενστάσεις για μέτρα που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους κ. Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, φοβούνται όμως την κορύφωση των αντιδράσεων στο εσωτερικό. Κι αυτό καθώς, όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου το πακέτο θα υιοθετηθεί στη «σκληρή εκδοχή» του.
«Σκληρή» εκδοχή
Αναφέρουν ως παράδειγμα τις περικοπές στις συντάξεις όπου θα έχουμε τόσο την κατάργηση των δώρων σε κύριες και επικουρικές για όλους τους συνταξιούχους όσο και κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Επίσης τονίζουν πως οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπούν ούτε καν η αναδρομική ισχύ τους από 1ης Ιουλίου 2012.
Όσον αφορά τις «γκρίζες ζώνες» του πακέτου για τις οποίες από τις μέχρι στιγμής επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και την ηλεκτρονική αλληλογραφία με τους επικεφαλής έχουν διαφανεί αντιρρήσεις της τρόικας αυτές σχετίζονται με:
  • Τα πενιχρά δημοσιονομικά αποτελέσματα (167 εκατ. ευρώ) και την αμφίβολη υλοποίηση της εφεδρείας με δεδομένη μάλιστα την επιμονή της τρόικας για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ζήτημα το οποίο είναι πολύ πιθανό να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Βέβαια και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν κατ΄ επανάληψη απορρίψει το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αλλά η τρόικα αντιτείνει πως μέσω της εφεδρείας είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων κατά 40.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2014.
  • Τη φιλόδοξη πρόβλεψη για περικοπές σε λειτουργικές - καταναλωτικές δαπάνες ύψους 750 εκατ. ευρώ που αν ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις του παρελθόντος είναι αμφίβολο αν θα επαληθευτεί.
  • Τη μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων από την οποία δεν προκύπτει περιστολή δαπανών.
  • Τη νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία για τους εκπροσώπους της τρόικας αποτελεί «εύκολη λύση».
Στο εσωτερικό υπάρχουν διαφορετικά «καυτά μέτωπα» που προκαλούν μπαράζ κινητοποιήσεων αλλά και προστριβές στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.
Το μεγαλύτερο... αγκάθι αποτελούν τα ειδικά μισθολόγια με ένστολους, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς να αντιδρούν έντονα στις νέες περικοπές των αποδοχών τους.
Η τρόικα θεωρεί δεδομένο ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, καθώς η σχετική πρόβλεψη έχει περιληφθεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο το οποίο έχει υπερψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Αγκάθι» οι έντσολοι
Επίσης δεν δέχθηκε την εξαίρεση των ένστολων. Άλλωστε από τον «εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μακρά λίστα με τα μέτρα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η εξοικονόμηση 360 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας. Από αυτά, τα 212 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τις περικοπές στις αποδοχές των ένστολων.
Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μπουν στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Στο πακέτο υπάρχει πρόβλεψη για εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας που θα οδηγήσει σε μείωση ή και κατάργηση επιδομάτων, υπερωριακής απασχόλησης, οδοιπορικών και λοιπών πρόσθετων αμοιβών. ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...