Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


4 Σεπ 2012

ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΚΕΤΟ Μειώσεις μισθών ως 35% στα ειδικά μισθολόγια


Μειώσεις μισθών ως 35% στα ειδικά μισθολόγια
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Σαρωτικές θα είναι τελικά οι μειώσεις αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνουν έως και το 35%.
Μάλιστα “κλείδωσε” και η αναδρομική εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2012 σύμφωνα με την πρόβλεψη του επικαιροποιημένου
Μνημονίου.
Οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές με τα χαμηλότερα ποσοστά μειώσεων να επιβάλλονται στους ένστολους ( στρατιωτικοί , αστυνομικοί , πυροσβέστες, και λιμενικοί) και τα υψηλότερα στους δικαστικούς.
Όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας το βασικό σενάριο που έχει στο τραπέζι η κυβέρνηση προβλέπει περικοπές 6% ή 7,5% για όλους τους ένστολους . Αν επιλεγεί το 7,5% τότε θα αυξηθεί κατ ΄τι το επίδομα επικινδυνότητας.
Κατά πολύ μεγαλύτερο θα είναι το ψαλίδισμα στις αποδοχές των δικαστικών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η μεσοσταθμική μείωση θα ξεπερνά το 20% φθάνοντας έως και το 35% για τους υψηλόμισθους δικαστικούς λειτουργούς.
Για τους καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι οι περικοπές θα ξεκινούν από το 5% για αποδοχές έως 1000 ευρώ τον μήνα και θα φθάνουν το 30% για όσους πανεπιστημιακούς λαμβάνουν άνω των 2500 ευρώ τον μήνα. Κατά μέσο όρο οι απώλειες οριοθετούνται στο 17,5%.
Όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ οι μισθοί τους θα κοπούν 13% κατά μέσο όρο, ενώ για διπλωμάτες και αρχιερείς οι μειώσεις “κλειδώνουν” πέριξ του 20% .
Όπως γίνεται αντιληπτό τα ποσοστά διαφέρουν ανά κατηγορία ειδικών μισθολογίων. Πρόκειται για ένα σχέδιο περικοπών πολλών ταχυτήτων κι αυτό καθώς στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως υπάρχουν μισθολογικές ανισότητες.
Για παράδειγμα σημειώνεται πως σε στρατό και αστυνομία οι μέσες ετήσιες αποδοχές έχουν “ταβάνι” τα 30.000 ευρώ τον χρόνο ενώ στο δικαστικό σώμα ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ κατ' έτος.
Όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα είναι κάθετη πως αφενός θα πρέπει να επιβληθούν περικοπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια και αφετέρου αυτές να να τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2012 όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο και περιλήφθηκε στο Μνημόνιο το οποίο υπερψηφίστηκε στην Βουλή.
Από εδώ και πέρα δεν βλέπουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά μειώσεων ενόψει και της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή.
Προσθέτουν πως επειδή τα ειδικά μισθολόγια αποτελούν “συγκοινωνούντα δοχεία” η παραμικρή διαφοροποίηση του ποσοστού μείωσης σε ένα κλάδο επηρεάζει αυτόματα τις περικοπές κάποιου άλλου.
Άλλωστε επειδή για τους ένστολους επελέγη “ήπια μείωση” , τα ποσοστά είναι υψηλότερα στις άλλες επαγγελματικές ομάδες που αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων.
Προσμετράται όμως πως οι ένστολοι θα δεχθούν κι άλλο ένα πλήγμα στις αρχές του 2013.
Στο πακέτο των 11,9 δις ευρώ περιλαμβάνεται και η κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών για τα Σώματα Ασφαλείας γεγονός που θα προκαλέσει νέες εισοδηματικές απώλειες. Οι συνδικαλιστές του κλάδου τις υπολογίζουν στο 12%
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι 200.000 υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων θα χάσουν από τον επόμενο χρόνο (όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι)τα δώρα Χριστουγέννων , Πάσχα και το επίδομα αδείας . Δηλαδή 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...