Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


6 Σεπ 2012

Επίδομα θέρμανσης με 4 κριτήρια και σε δύο δόσεις



Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο εξετάσθηκε χθες στην πρώτη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων Της Μαρίας Βουργάνα
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε δύο δόσεις και με βάση τέσσερα κριτήρια, μικρότερα πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις, νέο σύστημα για τη συλλογή αποδείξεων αλλά και ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος και της ακίνητης περιουσίας θα περιλαμβάνουν τα τρία φορολογικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.
Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το οικονομικό
επιτελείο, εξετάσθηκε χθες στην πρώτη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (Απ. Βεζυρόπουλο από τη ΝΔ, Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και Α. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ).
Σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:
1. Το πρώτο νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα και θα έχει ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Θα προβλέπει την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες με μικρότερα πρόστιμα που θα μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο καθώς και την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης και τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να «κλειδώσει» την επόμενη την Τετάρτη με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει τα εξής:
Το επίδομα θα χορηγηθεί στους δικαιούχους σε δυο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί στην αρχή της χειμερινής σεζόν, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η πληρωμή του, θα γίνει σε μετρητά και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που προέβλεπε παλαιότερο σχέδιο. Το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 120 - 150 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όμως δεν έχει προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό.
Το επίδομα θα καταβληθεί με τέσσερα κριτήρια - κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και ανάλογα με την επιφάνεια της κατοικίας. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριο - Απρίλιο είναι πολύ χαμηλή.
Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώνονται στο 80% του σημερινού ύψους του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα πωλούνται στο 1,4 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται στο 40% περίπου.
2. Το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με σημαντικότερη την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και την εφαρμογή ενός νέου ενιαίου φόρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται διαφορετική φορολογική μεταχείριση για τα δομημένα και τα μη δομημένα ακίνητα. Δηλαδή θα ισχύουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές και κλίμακες για τα κτίσματα και διαφορετικοί για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Από τον φόρο θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται.
3. Το τρίτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο φέρνει ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών και νομικών προσώπων. Με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να διαθέτουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και να γνωρίζουν τι δήλωσαν φέτος οι φορολογούμενοι έχουν αρχίσει και καταστρώνουν σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 8.000 ευρώ.
Εφόσον εγκριθεί η αύξηση του αφορολογήτου ορίου το οικονομικό επιτελείο θα εφαρμόσει σύμφωνα με πληροφορίες μία κλίμακα με 3 ή 4 φορολογικά κλιμάκια από οκτώ που είναι σήμερα. Σε δεύτερη φάση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα νέο, απλούστερο σύστημα προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από τα συνολικά εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες του ακόμη και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, τηλεφωνίας, ύδρευσης, εισιτήρια κ.λπ. Το καθαρό ποσό που θα απομένει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα συνολικά εισοδήματα του φορολογουμένου θα φορολογείται κλιμακωτά με συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 25%.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...