Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


18 Σεπ 2012

Αποδεσμεύονται 45 στρατόπεδα λόγω κρίσης• ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ« ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ»
 
Παρουσιάστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε από τους επί μέρους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ), στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, η Νέα Δομή Δυνάμεων...
που αποτελεί και το... «ευαγγέλιο» για την αναδιοργάνωση των Ε.Δ. και τις συνακόλουθες «οροφές» από πλευράς προσωπικού και κλεισίματος στρατοπέδων και λοιπών εγκαταστάσεων που δεν χρειάζονται πλέον.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, προερχόμενες από πολύ υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, σε πρώτη φάση κρίνονται ως «ώριμες» οι συνθήκες για το κλείσιμο 45 στρατοπέδων και λοιπών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αλλά την ίδια στιγμή πολύ μεγάλος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των στρατιωτικών για το μέλλον των χώρων αυτών. Αυτό, γιατί πρόθεση πλέον της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ είναι η με μεγάλη φειδώ πλέον «παραχώρηση» πρώην στρατιωτικών χώρων και εγκαταστάσεων στις τοπικές κοινωνίες για (αμφίβολες) «αξιοποιήσεις» τους από τους φορείς αυτών, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό ανέξοδα επιδιώκουν την προβολή τους (για το «καλό των τοπικών κοινωνιών» πάντα).

Ο λόγος είναι ότι στην Ελλάδα του Μνημονίου, όπου πλήττονται κατ’ εξοχήν οι Ένοπλες Δυνάμεις, θα καταβάλλεται πλέον –σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και σκέψεις– κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση των χώρων αυτών επ’ ωφελείαν των Ενόπλων Δυνάμεων ή, στη «χειρότερη» για τις Ε.Δ. περίπτωση, αν όχι από τις ελληνικές Ε.Δ., από το Ελληνικό Δημόσιο εν τη ευρεία εννοία.

Πρακτικά δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι «ο τσάμπας πέθανε». Όποιος δήμαρχος ή τοπικός παράγοντας πήρε από τις Ε.Δ. ως τώρα παλαιά στρατόπεδα ή τμήματα αυτών, τα πήρε. Από εδώ και πέρα, θα καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε ιδιώτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να εκμεταλλευτούν όποιους στρατιωτικούς χώρους και στρατόπεδα εγκαταλείπονται, να το κάνουν με απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου έτσι να υπάρχουν χρήματα είτε επ’ ωφελείαν των Ε.Δ. είτε, κατ’ επέκταση, του ελληνικού Δημοσίου. Ελλάδα του Μνημονίου γαρ.

Να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι μόνο ο Στρατός Ξηράς διαθέτει 874 στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία 542 στη Βόρεια Ελλάδα, 127 στα νησιά, 151 στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα και 54 στη Θράκη. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κάποια από αυτά είχαν κλείσει, όμως –είναι αλήθεια– δεν είχε γίνει ουσιαστική δουλειά προς την κατεύθυνση αυτή, κυρίως για πολιτικούς λόγους (πιέσεις αφόρητες από τοπικούς βουλευτές).

Τώρα φαίνεται πως η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και έχει δοθεί το πράσινο φως στους στρατιωτικούς να προχωρήσουν σε ουσιαστικές (και δραστικές) ενέργειες.

Πέραν του γεγονότος αυτού και επί της ουσίας, για να γίνουν όλα αυτά πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν μια σειρά από ενέργειες που είναι απαραίτητο να γίνουν. Έτσι, το επόμενο στάδιο από την υποβολή των σχετικών προτάσεων των Γενικών Επιτελείων προς το ΓΕΕΘΑ είναι η συγκέντρωση αυτών και το πέρασμά τους από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Ακολούθως, μετά την έγκριση από αυτό και τον σχολιασμό τους από το ΓΕΕΘΑ, που θα τις «ομογενοποιήσει», θα κατατεθούν προς συζήτηση και ψήφιση στο Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ), με τη συμμετοχή και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Αφού περάσουν και από αυτό το όργανο με εισηγητή τον ίδιο τον υπουργό, υποβάλλονται προς συζήτηση και έγκριση στο ΚΥΣΕΑ για την τελική απόφαση, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει –κατ’ αντίστροφη φορά– η υλοποίησή τους.

Πρόθεση: μικρότερες αριθμητικά δυνάμεις (οι «οροφές» των αποδόσεων των κλάσεων στρατευσίμων έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες πριν από μια 25ετία, προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι εισαγόμενοι στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών είναι και αυτοί μειωμένοι κ.λπ.), λιγότερα στρατόπεδα, οικονομία τάξεως και μεγέθους, με παράλληλη διατήρηση της επιθυμητής, ίδιας επιχειρησιακής δυνατότητας.

(ΜΕΤΡΟ 15/09/2012 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...