Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


13 Σεπ 2012

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης


Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης
«Έωλο» είναι για φέτος το κυβερνητικό σχέδιο για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε νοικοκυριά καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια με κυρίαρχο την δημοσιονομική στενότητα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα δύο βασικά σενάρια που έχουν επεξεργασθεί οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος είναι ιδιαίτερα
αυστηρά με στόχο να περιορισθεί ο αριθμός των δικαιούχων και να μειωθεί το σχετικό κονδύλι από τον προϋπολογισμό.
Στο παρά πέντε της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα εκτινάξει την λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,40 ευρώ το λίτρο το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ανέτοιμο να εφαρμόσει το μέτρο καθώς «σκοντάφτει» σε πολλά ζητήματα όπως η εξεύρεση του κονδυλίου ύψους 120-150 εκ. ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση του επιδόματος και το οποίο δεν έχει προβλεφθεί στο φετινό προϋπολογισμό καθώς και ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης του επιδόματος
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, διαπιστώθηκαν αρχικά οι δυσκολίες στην υλοποίηση του σχεδίου προκαταβολικής καταβολής επιδόματος θέρμανσης, πριν την εξίσωση των φόρων. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώνουν» την ερχόμενη Δευτέρα.
Πάντως τα δύο βασικά σενάρια προβλέπουν συνδυασμό κριτηρίων (εισοδηματικά, γεωγραφικά, περιουσιακά, οικογενειακά) και χαμηλό ποσό επιδόματος που σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ για την χειμερινή περίοδο.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με την πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης το ένα σενάριο προβλέπει ότι το επίδομα θα χορηγηθεί μόνο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούν ως καύσιμο θέρμανσης το πετρέλαιο.
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:
- για νοικοκυριά με ένα μέλος ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.000 η 9.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με 2 μέλη μέχρι 13.000 η 14.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με 3 μέλη το όριο είναι 15.000 η 16.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με 4 μέλη 18.000 η 19.000 ευρώ
- για νοικοκυριά με 5 μέλη 20.000 ευρώ
Πέραν των παραπάνω εισοδηματικών κριτηρίων δεν θα λάβουν το επίδομα όσοι διαθέτουν πισίνα, αεροσκάφος ή σκάφος μήκους άνω των 8 μέτρων.
Για την καταβολή του επιδόματος θα πρέπει να πληρούνται και περιουσιακά κριτήρια. Έτσι για τον άγαμο το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας είναι 100.000 ευρώ. Για τους έγγαμους 200.000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται με βάση γεωγραφικά και οικογενειακά κριτήρια και κλιμακώνεται από 100 έως 400 ευρώ Ειδικότερα
-στην Α ζώνη το επίδομα είναι 300 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος και αυξάνεται στα 340 ευρώ για δυο μέλη, στα 370 για τρία και 400 για τέσσερα και πάνω. Στην Α ζώνη εντάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας , Καστοριάς, Δράμας κα.
- στη Β ζώνη είναι 200 ευρώ και φθάνει τα 300 με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη β' ζώνη εντάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης κα.
- στη Γ ζώνη είναι 135 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 200 με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη ζώνη αυτή ανήκουν περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα κα.
- στη Δ ζώνη είναι 100 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 150 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Στην ζώνη αυτή ανήκει η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, η Λακωνίας, Αργολίδα κα.
Για τη καταβολή του επιδόματος προβλέπονται 2 επιλογές: είτε να δοθεί απευθείας από την ΓΓΠΣ με αποστολή τραπεζικής επιταγής σε μια δόση στους φορολογούμενους είτε με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην ΓΓΠΣ όπου θα υπάρχει άμεση έγκριση η απόρριψη με βάση τα παραπάνω κριτήρια και το ποσό θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια (γεωγραφικά, περιουσιακά, οικογενειακά, εισοδηματικά) αλλά το επίδομα θα δοθεί μόνο σε όσους καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς πετρελαίου και τα στοιχεία τους για να πιστωθεί το επίδομα στον λογαριασμό τους μετά από έλεγχο.
Προτείνεται και δεύτερη λύση: Θα ενσωματώνεται κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης ένα κουπόνι έκπτωσης το οποίο θα λάβουν οι δικαιούχοι φορολογούμενοι από το υπουργείο Οικονομικών. Κατά την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης θα αφαιρούν την αξία του κουπονιού από την αξία του πετρελαίου και θα παραδίδουν το κουπόνι στον πρατηριούχο. Ο πρατηριούχος στη συνέχεια θα καταχωρεί τα στοιχεία των κουπονιών που θα μαζεύει στο σύστημα διακίνησης πετρελαίου Ήφαιστος προκειμένου να πιστωθεί το συγκεκριμένο ποσό στον λογαριασμό τους. ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...