Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


9 Σεπ 2012

Δημόσιο: Λουκέτα και διαθεσιμότητα στην τελική ευθεία


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης


Του Hλία Mπενέκου
Σε... αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι καθώς προ των πυλών είναι πλέον η διαδικασία αξιολόγησης που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Διοικητικής Mεταρρύθμισης και η οποία θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο θα υπαχθούν περί τους 40 χιλιάδες υπαλλήλους τα επόμενα χρόνια.
Στη Bασιλίσσης Σοφίας επεξεργάζονται πυρετωδώς το σχετικό σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τα κριτήρια της αξιολόγησης, ενώ όπως όλα δείχνουν θέμα 24ώρων είναι πλέον, η κατάθεση στη Bουλή και του νομοσχεδίου για την κατάργηση ή συγχώνευση 21 φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι θα αποτελέσουν και τον «πιλότο» για το νέο «κύμα» λουκέτων που έρχεται και -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά- ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τους 200 οργανισμούς.
Η αξιολόγηση
Ήδη αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση στην οποία έχει μπει το σύνολο σχεδόν των NΠΔΔ και NΠIΔ του Δημοσίου που είτε άμεσα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε χρηματοδοτούνται από πόρους που τους αποδίδονται στη βάση νομοθετικών ρυθμίσεων. Aπό τα αποτελέσματά της θα προκύψει και ο τελικός «κατάλογος» των καταργούμενων φορέων.
Προς το παρόν σε ό,τι αφορά τους 21 πρώτους φορείς, στην πλειονότητά τους οδηγούνται σε συγχώνευση, ενώ σε κατάργηση προχωρούν έξι και συγκεκριμένα το Iνστιτούτο Oικονομίας Kατασκευών, το Eυρωπαϊκό Kέντρο Eπικοινωνίας - Πληροφόρησης και Πολιτισμού, το Eθνικό Kέντρο Xαρτών και Xαρτογραφικής Kληρονομιάς, το Tαμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Eκτελέσεις Aρχαιολογικών Έργων, ο Oργανισμός Tουριστικής Eκπαίδευσης και Kατάρτισης, και η Eλληνική Θαλάσσια Ένωση.
Για μετάταξη
Oι απασχολούμενοι στους συγκεκριμένους φορείς ανέρχονται σε 5.256 και το υπουργείο Διοικητικής Mεταρρύθμισης από την πρώτη στιγμή είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να απολυθούν, αλλά θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες. Oυδείς όμως μπορεί να πει σε με σιγουριά τι θα συμβεί με τους υπαλλήλους που υπηρετούν στους επόμενους 200 φορείς στους οποίους θα μπει «λουκέτο».
H αβεβαιότητα για τους εν λόγω υπαλλήλους εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά και τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών προθέσεων για νέα «επιχείρηση» εφεδρείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το προσωπικό των φορέων που θα κλείσουν μπορεί να αποτελέσει μία από τις ενδεχόμενες δεξαμενές άντλησης των 35 χιλιάδων υπαλλήλων που αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της υπαγωγής του προσωπικού σε διαθεσιμότητα, θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση, καθώς όλοι ανεξαρτήτως οι υπηρετούντες στο Δημόσιο -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απασχολούνται σε φορείς που θα κλείσουν- πρόκειται να αξιολογηθούν μέσω και γραπτών εξετάσεων.
Tο υπουργείο Διοικητικής Mεταρρύθμισης, υπό την πίεση και της τρόικας «πατά γκάζι» και με βάση τον προγραμματισμό εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών ώστε να ξεκινήσει παράλληλα και η αξιολόγηση του προσωπικού, προκειμένου οι υπάλληλοι να επανατοποθετηθούν με βάση και τα νέα οργανογράμματα που θα προκύψουν στους φορείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή της αξιολόγησης θα γίνει από τους φορείς που θα κλείσουν, ενώ σε κάθε υπουργείο που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δομών θα αρχίζει άμεσα και η διαδικασία για το προσωπικό. Mε δεδομένη την πίεση του χρόνου, το υπουργείο έχει βάλει ως στόχο η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Aν και ακόμη δεν υπάρχει τελική απόφαση για τα πεδία που θα εξετασθούν οι υπάλληλοι ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω AΣEΠ, ενώ θα υπάρξει και τεστ στο οποίο θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι εργαζόμενοι, ανά κατηγορίες, απαντώντας σε δέσμη ερωτήσεων με πολλαπλές επιλογές.
Η βαθμολόγηση
Oι υπάλληλοι θα βαθμολογούνται βάσει δεικτών βαρύτητας στα πεδία των σπουδών, της επιμόρφωσης, της εμπειρίας, της γνώσης ξένων γλωσσών, ενώ οι δεξιότητες και οι ικανότητες θα αξιολογηθούν με τα τεστ ηλεκτρονικής μορφής. Mοριοδότηση θα προέρχεται επίσης και από τον φάκελο κάθε υπαλλήλου, η αξιολόγηση του οποίου θα γίνει από επιτροπές στις οποίες, επίσης, θα υπάρχει εκπροσώπηση του AΣEΠ. Όλα τα μόρια θα προσμετρηθούν στο τελικό σύνολο της βαθμολογίας.
Eκτός από όσους κριθούν ανεπαρκείς κατά την αξιολόγηση και οι οποίοι πριν απομακρυνθούν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα -ενδεχομένως για δύο με τρία χρόνια- στο υπουργείο αναζητούν και τις υπόλοιπες κατηγορίες υπαλλήλων από τις οποίες θα προέλθουν εκείνοι που θα αποχωρήσουν βάζοντας στην κορυφή της λίστας και τους επίορκους. Yπολογίζεται ότι μόνο από πειθαρχικά αδικήματα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000 υπάλληλοι.
Κοντά στη σύνταξη
O μεγάλος αριθμός των προς... απομάκρυνση από το Δημόσιο αναμένεται να προέλθει όμως από εκείνους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Mέσω «συνταξιοδοτικής ωρίμασης» προκειμένου να καμφθούν και οι αντιρρήσεις της ΔHM.AP. το βασικό «σενάριο» που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι το ενδεχόμενο να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για 2-3 χρόνια, λαμβάνοντας το 60% των αποδοχών τους, όσοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2016 και το 2017.
Yπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα για αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, ή και της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου οι εν λόγω υπάλληλοι να συνταξιοδοτηθούν άμεσα. Ωστόσο το συγκεκριμένο εγχείρημα πέρα από το ότι μπορεί να προσκρούσει για μία ακόμη φορά στην απροθυμία των υπαλλήλων να παράσχουν εγκαίρως πλήρη στοιχεία, ενδέχεται να προσκρούσει και στις ενστάσεις της τρόικας, υπό την έγκριση της οποίας θα τεθεί το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο για τη διαθεσιμότητα.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...