Της Μαρίας Βουργάνα
Εκτακτη εισφορά σε 1,5 εκατ. φορολογουμένους που εκμισθώνουν ακίνητα, η οποία θα ξεκινά από 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από τα ενοίκια και επιβολή ενιαίου φόρου (flat tax) στα επίπεδα του 20% έως 30% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ περιλαμβάνει το φορολογικό «πακέτο» ύψους 2 δισ. ευρώ που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με τις
επιταγές της τρόικας.
Την ίδια ώρα, προωθείται μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που είναι σήμερα 45% για τα φυσικά πρόσωπα, με την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια (από 8 που είναι σήμερα θα περιοριστούν σε 3 ή 4) και κατάργηση των τεκμαρτών και αυτοτελών καθεστώτων φορολογίας που ισχύουν σήμερα.
Αιφνιδιαστικά διέρρευσαν χθες νέες πληροφορίες για το πακέτο των μέτρων που βρίσκεται σε συζητήσεις με την τρόικα, σύμφωνα με τις οποίες οι ελεγκτές ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να συμπληρωθεί το «πακέτο» των 11,8 δισ. ευρώ με επιπλέον 2 δισ. από τη φορολογία, προφανώς για να κλείσουν οι αποκλίσεις στο φετινό προϋπολογισμό.
Ακίνητα
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπό την πίεση της τρόικας το οικονομικό επιτελείο έριξε στο τραπέζι έναν νέο «κεφαλικό» φόρο. Ο φόρος αυτός, θα επιβάλλεται στους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, αποθήκες, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά). Θα ξεκινάει από 150 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και θα αυξάνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από τα ακίνητα. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η κλίμακα για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπό την πίεση της τρόικας το οικονομικό επιτελείο έριξε στο τραπέζι έναν νέο «κεφαλικό» φόρο. Ο φόρος αυτός, θα επιβάλλεται στους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα (κατοικίες, επαγγελματική στέγη, αποθήκες, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά). Θα ξεκινάει από 150 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και θα αυξάνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από τα ακίνητα. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η κλίμακα για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Πέραν της έκτακτης εισφοράς, το υπουργείο Οικονομικών σκιαγράφησε χθες τις βασικές αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.
Συγκεκριμένα:
1. Ανατρέπεται πλήρως το φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τις ατομικές επιχειρήσεις. Θα φορολογούνται πλέον, όχι με βάση την κλίμακα και με συντελεστές από 10% έως 45% που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά με βάση το σύστημα που εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ ) αφού στόχος της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής μεταχείρισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, επιβάλλεται ενιαίος φόρος 20% - 30% στο εισόδημα και μάλιστα από το πρώτο ευρώ καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Το μέτρο αυτό θα φέρει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε περίπου 800.000 φορολογουμένους, καθώς μόνο από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου ο πρόσθετος φόρος θα είναι 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις προκειμένου να μη θιγούν οι φορολογούμενοι που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημά τους δεν θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο.
2. Διατηρείται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει λιγότερα κλιμάκια με αναπροσαρμογή των συντελεστών. Το βέβαιο είναι ότι θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής που είναι σήμερα 45% και επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ ακόμη και στην περιοχή του 30%. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να εναρμονιστεί η φορολογία των φυσικών προσώπων με αυτή των επιχειρήσεων.
3. Μειώνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ) που σήμερα μαζί με τη φορολογία των μερισμάτων φθάνει στο 42,5% (20% φόρος εταιρείας και αυτοτελής φόρος 25% στα διανεμόμενα κέρδη). Ο στόχος είναι η συνολική επιβάρυνση να μην ξεπερνάει το 30% και να υπάρχει ενιαία φορολογική μεταχείριση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φορολογικοί κανόνες που προσδιορίζουν το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων διαφέρουν ανάλογα με τη νομική μορφή.
4. Καταργούνται όλα τα καθεστώτα των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών που υπάρχουν σήμερα και πλέον όλες οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις οικοδομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και σύμφωνα με το οποίο τα καθαρά τους κέρδη προκύπτουν από την εφαρμογή 20% επί του τζίρου τους. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθεί το αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.
Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, θα προχωρήσει σε εκτεταμένες και νέου τύπου διασταυρώσεις με χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων.
Οι ανατροπές που έρχονται
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ενιαίος φόρος 20%-30% από το πρώτο ευρώ. Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ
Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας με μείωση των κλιμακίων σε τρία ή τέσσερα. Μείωση του ανώτατου συντελεστή που είναι σήμερα 45%
Επιχειρήσεις: Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Στόχος είναι η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 30%
Κατάργηση όλων των τεκμαρτών και αυτοτελών φορολογιών που ισχύουν σήμερα. Ολες οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου