Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


10 Σεπ 2012

Είπες «επιμήκυνση»; Πιπέρι...



thumb
Η λέξη «επιμήκυνση» μοιάζει... απαγορευμένη στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού, τουλάχιστον για την ώρα, οι περισσότεροι εκεί μέ­σα θέλουν να την...ξεχάσουν. Τι κι αν στήριξαν τη δημιουργία μιας κυβέρ­νησης τριών ολόκληρων... κομμάτων επάνω σε αυτό το αίτημα; Τώρα το μό­νο που επιθυμούν είναι η ψήφιση των μέτρων όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται.
Άλλωστε στο πρωθυπουργικό γρα­φείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι σύντο­μα θα αρχίσουν τα όργανα και από τη
ΔΗΜΑΡ και από το ΠΑΣΟΚ για το θέ­μα της επιμήκυνσης, αφού και οι δυο εταίροι είναι ιδιαίτερα ζορισμένοι, κά­τι που δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν τα μέτρα ψηφιστούν με μικρές διαρροές ψήφων στη Βουλή.
Η περίφημη «προγραμματική συμ­φωνία», πάνω στην οποία στηρίχθη­κε η συγκρότηση της τρικομματικής συγκυβέρνησης, είναι τώρα πλέον μια τρύπια κουρελού, με όλες τις πο­λιτικές συνέπειες που αυτό μπορεί να επιφέρει όχι μόνο στο εσωτερικό των συνεταίρων της Ν.Δ., αλλά και στην – εκλογική κυρίως – σχέση τους με την κοινωνία.
Ο Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το θέμα αυτό υπήρξε βασικό στοιχείο της ρητορικής τόσο του ιδίου όσο και των δύο εταίρων του την περίοδο των εκλογών, θα προσπα­θήσει με κάθε τρόπο να τοεπαναφέ­ρει στην ατζέντα του. Μόνο που δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν.
Ακόμη και αν ο πρωθυπουργός πε­ράσει τις εξετάσεις της τρόικας – αφού από την αξιολόγηση αυτών των κυρίων εξαρτάται, υποτίθεται, το αν θα επανέλθει το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων –, στη συνέχεια ηΆνγκε-λα Μέρκελ και η παρέα της θα πρέπει να αποφασίσουν με βάση τη συγκυρία και τις ευρύτερες πολιτικές τους επιλογές εάν (τους) συμφέρει να γίνει μια τέτοια κίνηση ή όχι.
Τη Δευτέρα, πάντως, οπότε θα συ­ναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Σα­μαράς με την αγαπημένη «τριάδα» που όλοι οι Έλληνες έχουν συνεχώς στο... στόμα τους, δηλαδή τους αξιό­τιμους κυρίους ΤόμσενΜορς καιΜαζούχ – οι οποίοι παρεμπιπτόντως έβα­λαν θέμα για το πενθήμερο των εργα­ζομένων και το ύψος των αποζημιώσε­ων! –, θα βάλει τα δυνατά του για να τους πείσει ότι, παρά τη φτώχεια και τη μιζέρια στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός, τελικά είναι... δια­τεθειμένος να κάνει και άλλες θυσίες, πολλές θυσίες, για να πάρουν οι δανει­στές τα χρήματά τους πίσω.
Τώρα ποιος από τους συνομιλητές του θα πιστέψει τον πρωθυπουργό εί­ναι μια άλλη – πονεμένη – ιστορία...

Ο φόβος και ο... πάτος
Παρ’ όλα αυτά ο φόβος που επικρα­τεί στο Μαξίμου είναι ότι η τριάδα που εκπροσωπεί τους δανειστέςπολύ δύ­σκολα θα πειστεί ότι το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ θα εφαρμοστεί. Αν μάλιστα το πακέτο δεν περιλαμβάνει έτοιμα... αντισταθμιστικά μέτρα, υπάρ­χει ο φόβος ότι η τρόικα θα αφήσει με­τεξεταστέουςτους κυβερνητικούς και άρα πάμε για νέες περικοπές.
Φυσικά, όπως σε κάθε δράμα, υπάρχουν και οι... αισιόδοξοι, οι οποί­οι ισχυρίζονται ότι σε γενικές γραμμές το πακέτο μέτρων κινείται μέσα στο πλαίσιο που ζήτησε η τρόικα και άρα δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.
Εάν οι τροϊκανοί πάντως δεν πει­στούν για την... αποφασιστικότητα των Ελλήνων να εφαρμόσουν τα μέ­τρα – και μάλιστα... αποτελεσματικά –, ακόμη και το μίζερο αίτημα της επι­μήκυνσης αναβάλλεται επ’ αόριστον, ενώ για «τιμωρία» θα μας επιβληθούν κι άλλα πακέτα μέχρι να φτάσουμε στον περίφημο... πάτο, προς τον οποίο έτσι ή αλλιώς κινούμαστε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει αρχί­σει μια φοβερή μουρμούρα από τους εταίρους του Σαμαρά για ανασχημα­τισμό του κυβερνητικού σχήματος. Οι δυο αρχηγοί θεωρούν ότι κάποιοι από τους υπουργούς δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και άρα θα πρέπει να αλλάξουν, ενώ από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να ζητήσει με­γαλύτερη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

«Μαύρη»... αξιοπιστία
Φυσικά οι όποιες εξελίξεις θα δρο­μολογηθούν μετά την ψήφιση των μέ­τρων και αφού θα έχουν καταμετρηθεί οι απώλειες από όλα τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Η πιο προβληματική σχέση πάντως μέσα στην κυβέρνηση είναι αυτή του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενι­ζέλο, αφού ο τελευταίος θεωρεί ότι με τις... δικές του πλάτες ο Σαμαράς χτίζει το προφίλ του μεταρρυθμιστή της χώ­ρας, ενώ επιχειρεί να εμφανίζεται ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής στην Ευ­ρώπη.Απίστευτο κι όμως... αληθινό!
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της πο­λιτικής τακτικής, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι προκειμένου, λέει, να τον δια­βεβαιώσει ότι τα όσα ισχυρίζεται στο εξωτερικό για την εφαρμογή των νέ­ων μέτρων είναι αλήθεια, ενώ την ερ­χόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση για τον ίδιο λόγο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μά­ριο Ντράγκι.
Πάντως, για να σας πούμε τη μαύρη μας εκτίμηση, αυτές οι συζητήσεις δεν μοιάζουν τόσο «ενημερωτικές». Και κάτι μας λέει ότι το αποτέλεσμά τους ελάχιστα εξαρτάται από την «αξιοπι­στία» των μέτρων που ετοιμάζει η κυ­βέρνηση. Άλλωστε... ποια αξιοπιστία;ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...