Το Ποντίκι
Η… ιδέα για την εγκατάλειψη των ελληνικών νησιών με πληθυσμό λιγότερο των 150 κατοίκων που – κατά κάποιον τρόπο – έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών που πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση (των τριών) με τους υπαλλήλους των πιστωτών (τρόικα) θα μπορούσε να αποδοθεί και στον λογιστικό ζήλο κάποιου γιάπη των Βρυξελλών ή του ΔΝΤ, ο οποίος βλέπει μπροστά του μόνο αριθμούς. Ωστόσο, και παρά τις διαψεύσεις που διατυπώθηκαν γύρω από αυτήν την υπόθεση, δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτά τα «αντι-οικονομικά» ελληνικά νησιά περιλαμβάνεται το σύνολο των κατοικημένων νησιών, των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί, ημιεπίσημα, η Τουρκία!
Ας ρίξουμε μια ματιά στον «δημογραφικό χάρτη» των «αντιπαραγωγικών» ελληνικών νησιών, τα οποία αν… σβήναμε από τον πολιτικό μας χάρτη, θα ελάφρυνε το βάρος της χώρας. Αυτά τα νησιά με λιγότερους από 150 κατοίκους, σύμφωνα με την κωδικοποίηση που έκανε στην ιστοσελίδα του το «Πρώτο Θέμα», είναι:
Αιγαίο Πέλαγος
♦ Γαϊδουρονήσι κάτοικοι 3
♦ Θύμαινα κάτοικοι 152
♦ Αντίψαρα κάτοικοι 4
♦ Κυρα-Παναγιά Αλοννήσου κάτοικοι 10
♦ Περιστέρα κάτοικοι 5
♦ Πιπέρι κάτοικοι 2
Κυκλάδες
♦ Δήλος κάτοικοι 14
♦ Μακρόνησος κάτοικοι 5
♦ Κάτω Κουφονήσι κάτοικοι 60
♦ Ηρακλειά κάτοικοι 151
Δωδεκάνησα
♦ Ψέριμος κάτοικοι 130
♦ Φαρμακονήσι κάτοικοι 74
♦ Τέλενδος κάτοικοι 54
♦ Αρκιοί κάτοικοι 54
♦ Λέβιθα κάτοικοι 8
♦ Γυαλί κάτοικοι 10
♦ Σαρία κάτοικοι 22
♦ Κίναρος κάτοικοι 2
Αργοσαρωνικός
♦ Δοκός Ύδρας κάτοικοι 43
Επτάνησα
♦ Καστός Λευκάδας κάτοικοι 78
♦ Αντικύθηρα κάτοικοι 44
♦ Αντίπαξοι κάτοικοι 64
Λιβυκό Πέλαγος
♦ Γαύδος κάτοικοι 88
Για την ώρα, η Τουρκία δεν έχει καταθέσει αμφισβητήσεις στο Ιόνιο, ούτε στον Αργοσαρωνικό, παρά το γεγονός ότι συχνά πυκνά πολεμικά της πλοία πλέουν «αβλαβώς» μέχρι το Σούνιο, όπως το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν η τουρκική κορβέτα «Bafra» έκανε την περατζάδα της στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Εύβοιας - Άνδρου και κινούμενη μεταξύ Κέας - Κύθνου. Ωστόσο, η Άγκυρα έχει καταγράψει από την εποχή της κρίσης των Ιμίων - και δεν την έχει πάρει έκτοτε πίσω - την άποψη ότι υπάρχουν στο Αιγαίο εκτός από βραχονησίδες και κατοικημένα από Έλληνες νησιά, η κυριαρχία επί των οποίων είναι αδιευκρίνιστη!
Μάλιστα οι τουρκικές αμφισβητήσεις ακόμη και επί κατοικημένων ελληνικών νησιών έχουν διατυπωθεί εγγράφως και περιέχονται σε βιβλίο («Το θεμελιώδες πρόβλημα του Αιγαίου») διδασκαλίας των τουρκικών στρατιωτικών σχολών και στελεχών της διοίκησης. Οι συστηματικοί αναγνώστες του «Π» πιθανώς θυμούνται το εν λόγω τουρκικό βιβλίο που εκδόθηκε υπό την Αιγίδα του Στρατηγού Αττίλα Ατές και μεγάλα τμήματά του περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου» (από τις εκδόσεις «Το Ποντίκι»).
Στο «έγγραφο Ατές» παρουσιάζεται κατάλογος με το σύμπλεγμα των 46 νησιών Mentese. Από αυτά τα νησιά, σύμφωνα με την τουρκική άποψη, δεκατέσσερα (στην περιοχή των Δωδεκανήσων) δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων (1947). Τα υπόλοιπα - σύμφωνα με την τουρκική άποψη - παρανόμως κατέχονται από την Ελλάδα. Ενδιαφέρον έχει ότι ανάμεσα στα νησιά που παρανόμως κατέχει η Ελλάδα, η Τουρκία συμπεριλαμβάνει και τα Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Γυαλί, τα οποία κατοικούνται από Έλληνες προφανώς. Επίσης, στο εν λόγω έγγραφο / βιβλίο αμφισβητείται ονομαστικά η ελληνική κυριαρχία επί των νησίδων Γάιδαρος, Καλόλιμνος, «επί των 12 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων νότια της Αστυπάλαιας και 23 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που βρίσκονται βορειοανατολικά της Κρήτης».
Να μην ξεχνιόμαστε...
Ενδεχομένως να είναι σύμπτωση, ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι προτάσεις των γιάπηδων της τρόικας συμπίπτουν απόλυτα με τις πάγιες τουρκικές αξιώσεις.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η στιγμή κατά την οποία πέφτουν στο τραπέζι τέτοιου είδους «ιδέες», οι οποίες υπενθυμίζουν και υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η χρεοκοπημένη Ελλάδα είναι μια χώρα με de facto περιορισμένη κυριαρχία.
Υπό αυτήν την έννοια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η τουρκική επιχειρηματολογία – την οποία έχει συνοψίσει ο στρατηγός Αττίλα Ατές στο βιβλίο «Το θεμελιώδες πρόβλημα στο Αιγαίο» – για την πολιτική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών «εκκρεμοτήτων». Αξίζει τον κόπο να την υπενθυμίσουμε:
«Από νομικής απόψεως πρέπει η κατοχή (των νησιών) να έχει τεκμηριωθεί και η κυριότητα των κατεχομένων νησιών να έχει μεταβιβαστεί με μία Συμφωνία. Από τα νησιά που ήταν στις 13 Φεβρουαρίου 1914 υπό ελληνική κατοχή, τα Θάσος, Ευστράτιος, τα Ψαρά και η Κρήτη ανήκουν στην Ελλάδα. Συνεπώς τα νησιά που δεν έχουν καταληφθεί στη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου από την Ελλάδα ανήκουν στον διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Τουρκία. Επί των παρακείμενων νησιών που μένουν εκτός των νήσων που δίδονται στην Ελλάδα βάσει του Άρθρου 12 της Συνθήκης της Λωζάννης, δηλαδή των νήσων Ζουράφα, Σπαλματόρι, Οινούσσα, Φούρνοι και των βραχονησίδων γύρω από την Κρήτη, νομικά συνεχίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας».
Σύμφωνα με το «έγγραφο Ατές»:
«Για να μπορέσει η Ελλάδα να μετατρέψει όλο το Αιγαίο σε μία ελληνική λίμνη, πρέπει να οικειοποιηθεί ακριβώς αυτές τις νήσους, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία. Κατά συνέπεια η κρίση των Ikizce / Kardak [Ίμια] στις αρχές του έτους 1996 προέκυψε γι’ αυτόν τον λόγο. Με την κρίση των βραχονησίδων εξαιτίας της προβολής δικαιωμάτων εκ μέρους της Ελλάδας επί άνω των 100 νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που βρίσκονται σήμερα υπό τουρκική κυριαρχία στο Αιγαίο, έχει έλθει στην επικαιρότητα το πρόβλημα των “διαφιλονικούμενων νησιών’’. Η απόφαση που θα ληφθεί για την κυριότητα των βραχονησίδων Ikizce θα ισχύσει και για τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου