Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


9 Οκτ 2012

Από τον πάτο στον απόπατο



thumb
Βάλια Μπαζού
Το τελευταίο διάστηµα η πολιτική ηγε­σία του ΥΠΕΚΑ έχει βάλει τις δηλώ­σεις στον αυτόµατο πιλότο και σε όλους τους τόνους επιµένει να τονί­ζει τον κρίσιµο ρόλο που παίζει αυ­τό το υπουργείο στην ανάπτυξη της χώρας.
Και αυτό είναι αλήθεια αφού από τους βασικούς και αυτονόητους, σε όλες τις χώρες του κόσµου, µοχλούς
ανάπτυξης είναι ο χωροταξικός σχεδιασµός και το κτηµατολόγιο. ∆υο τοµείς ανύπαρκτοι επί της ουσίας στη χώρα µας, δυο τοµείς που τεχνηέ­ντως έχουν υποτιµηθεί, για να ζουν και να βασιλεύουν το «µαύρο χρήµα», οι αυ­θαιρεσίες και τα λόµπι που κινούν τα νήµατα.
Μόνο που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ λέει τη µισή αλήθεια και, καλυπτόµενη πίσω από γενικές και θεωρητικές κατευθύν­σεις, αποκρύπτει ότι ετοιµάζεται να συνεχίσει το έργο της απαξίωσης του φυ­σικού και του δοµηµένου περιβάλλο­ντος στο όνοµα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων. Ανάπτυξη και επενδύσεις που, παρά την απόλυ­τη προσαρµογή της χωροταξικής και πολεοδοµικής νοµοθεσίας στα µέτρα τους, δεν περνούν ούτε έξω από τα σύ­νορα… Έτσι, αντί να πάρουν µάθηµα από το πάθηµα, επιµέ­νουν στην πολιτική των βαθι­ών υποκλίσεων και δίνουν το στίγµα των προ­θέσεών τους για χωροταξικό σχεδι­ασµό, πολεοδοµική µεταρρύθµιση, επανα­προσδιορισµό χρήσεων γης, νέα µέτρα για τα αυθαίρε­τα που θα διευκολύνουν τους επενδυ­τές και θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Αν και µέσα σε λιγότερο από έναν χρό­νο έχουν ψηφιστεί και εφαρµόζονται έξι νόµοι (3986/2011, 4024/2011, 4014/2011, 4042/2012, 4067/2012, 4030/2011) στο όνο­µα της διευκόλυνσης των επενδυτών και της απλοποίησης των διαδικασιών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ετοιµά­ζεται από τον περιβαλλοντικό πάτο να µας οδηγήσει στον περιβαλλοντι­κό απόπατο. Για παράδειγ­µα, βλέπουν ότι δεν τους βγαίνουν τα κουκιά µε τα αυθαίρετα και ετοιµάζονται για νέα κόλ­πα που θα δίνουν οριστική λύση, ώστε «να µην αδικηθεί κανένας» από τους παρανόµους, όπως είπε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης… ∆εν τους βγαίνει η πε­ριβαλλοντική αδειοδότηση, θα κό­ψουν και όσες διαδικασίες απέ­µειναν… Μπαίνουν εµπόδιο οι χρήσεις γης, θα ξαναξεπατώσουν και τις χρήσεις γης που οι προηγούµενες µνηµονιακές κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει. Και από εκεί και πέρα… στάχτη και µπούρµπερη! ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...