Το Ποντίκι
Απόλυτα αντιληπτό αρχίζει να γίνεται σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού το τι ακριβώς σημαίνει «εκσυγχρονισμός και εξυγίανση» στον χώρο της Υγείας, την οποία υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα δύο τελευταία χρόνια ακολουθώντας κατά γράμμα το «οργανόγραμμα» των μνημονίων. Πρόκειται για τη διαδικασία ταχύτατης διάλυσης του συστήματος Υγείας της χώρας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου ΚΑΤ, στο οποίο το περασμένο Σάββατο, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της εφημερίας, σημειώθηκε αδυναμία κάλυψηςπερίπου 450 περιστατικών από την Παθολογική Κλινική του. Αποτέλεσμα ήταν πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τελικά αδυναμία εξυπηρέτησής τους καθώς η κλινική, αν και εφημέρευε, βρισκόταν σε ολοκληρωτική αδυναμία να καλύψει τα περιστατικά.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών της χώρας (ΟΕΝΓΕ), μέσω του προέδρου της Δημήτρη Βαρνάβα κάνει λόγο για αναλογία προσλήψεων 1 προς 89 αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτών και καλεί «την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιληφθεί ότι οι ευθύνες της είναι βαρύτατες και ανάγονται πλέον στην ποινική δικαιοδοσία αφού ήδη θρηνούμε αδικαιολόγητους θανάτους λόγω έλλειψης γιατρών στην κάλυψη των επειγόντων, σύντομα όμως θα θρηνούμε και θανάτους νοσηλευομένων ασθενών λόγω έλλειψης εφημερευόντων».
Πρόωρες γεννήσεις
Γεγονός πάντως είναι πως εδώ και πολλά χρόνια τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας στην Αττική και στην περιφέρεια παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η συνήθης αναλογία στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι 1 νοσηλευτής ανά 40 ασθενείς.
Αν και την τελευταία στιγμή οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για πληρωμή μέρους των οφειλών του ΕΟΠΥΥ πήραν πίσω, προσωρινά πάντα, την απόφαση για άρση της πίστωσης των ιδιωτών γιατρών (κλινικών και εργαστηριακών), διαγνωστικών κέντρων αλλά και των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πολλοί ήταν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού που μπήκανστο χειρουργείο πριν από την ώρα τους με τον φόβο μην κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους το αντίστοιχο για την πάθησή τους Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ). Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι οι προγραμματισμένοι τοκετοί με καισαρική τομή διπλασιάστηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες καθώς οι μέλλουσες μητέρες ρίσκαραν να μπουν στο χειρουργείο πρόωρα κατά μία ή δύο εβδομάδες, παρά να κληθούν να πληρώσουν το σύνολο της νοσηλείας τους. Σε μεγάλο μαιευτήριο της Αττικής, μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα είχαν προγραμματιστεί μόλις 8 χειρουργεία ενώ σε μια κανονικής λειτουργίας ημέρα οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι δεκάδες. ΠΟΝΤΙΚΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου