Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


22 Νοε 2012

Νέες μειώσεις στα εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου


Νέες μειώσεις στα εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου
Ακόμη μικρότερα εφάπαξ θα εισπράττουν όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2014. Μετά τις μειώσεις έως 83% που θα δουν στα σχετικά ποσά όσοι έχουν βγει στη σύνταξη και δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ, προβλέπεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει «νέα τεχνική βάση με την οποία θα υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα από 1/1/2014 σε όλα τα Ταμεία Πρόνοιας».
Οπως προαναγγέλλει η εγκύκλιος της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «η θέσπιση νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ σε όλους τους φορείς-τομείς πρόνοιας ήταν επιβεβλημένη μετά τη ρητή μνημονιακή δέσμευση του ν. 4046/2012 για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στους φορείς Πρόνοιας».
ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αμεσα θα «κουρευτούν» τα ποσά εφάπαξ για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992 που αποχώρησαν από 1/8/2010 και μετά και στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος μέχρι την δημοσίευση του νόμου (δηλ μέχρι τις 12/11/2012).
Ειδικά στα Ταμεία όπου είχαν γίνει και το 2011 μειώσεις, (στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΠ - ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ) οι περικοπές θα διενεργούνται χωριστά και όχι αθροιστικά.
Τέλος για όσους και όσες δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για εφάπαξ, καθορίζεται ως ανώτατο όριο παροχής το ποσό των 15.000 ευρώ.
Παράδειγμα
[1] Για παράδειγμα, στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από την 1/8/2010 μέχρι και την 31/12/2010 και δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου (12/11/2012) η απόφαση χορήγησης εφάπαξ, στο ποσό του εφάπαξ βοηθήματος επιβάλλεται πρώτα το ποσοστό μείωσης κατά 15% (με βάση το ν. 4024/2011) και στη συνέχεια στο προκύπτον ποσό επιβάλλεται η νέα μείωση κατά 22,67%.
Τέλος τα δώρα
Από την 1/1/2013 καταργούνται τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους. Θα συνεχίσουν να λαμβάνουν, ως προσαύξηση της σύνταξής τους κατ΄ εξαίρεση, τα δώρα οι βαριά ανάπηροι συνταξιούχοι που λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα. Από την 1η Ιανουαρίου θα σταματήσει και η καταβολή συντάξεων σε πρώην συνδικαλιστές (η παροχή διατηρείται «εφόσον δεν εργάζονται και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε άλλο φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως ονομασίας και νομικής μορφής, ή το Δημόσιο».ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...