Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


20 Νοε 2012

Πόσο μετράει η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας;


Xartis Russia-1-NAI
Είναι αλήθεια πως μας προβλημάτισε κατά τον προηγούμενο μήνα η αιφνίδια αλλαγή στάσης των Δυτικών (κυβερνήσεων και οικονομικών παραγόντων) και επιχειρήθηκε να ερμηνευθεί το γεγονός. Για κάποιο διάστημα έγινε πιστευτό πως ήταν υποκριτική η στάση των δανειστών μας, μετά από πίεση των Η.Π.Α. προκειμένου να μη διαταραχθεί το κλίμα εν όψει των αμερικανικών εκλογών.

Έγιναν οι εκλογές στις Η.Π.Α., πέρασαν σχεδόν δύο εβδομάδες, και το κλίμα εξακολουθεί να παραμένει θετικό για την Ελλάδα. Αναζητείται επομένως άλλη εξήγηση. Παραμένει φυσικά η διαφορετική θέση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, αλλά πρόκειται για διαδικαστικό θέμα μάλλον, παρά για ουσίας.

Μια εξήγηση της αλλαγής στάσης έδωσε προχθές ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου, κ. Άντον Μπέρνερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, τότε «θα απομακρυνθεί στην πράξη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και θα «πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας, προκαλώντας πρόβλημα ασφάλειας για την Ευρώπη».
Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται τέτοιες απόψεις, μόνο που τώρα δεν είναι σποραδικές τοποθετήσεις, αλλά ακούγονται και από πλευρές που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, λόγω του ότι πρόκειται για κέντρα που επηρεάζουν τις εξελίξεις. Και τέτοιο κέντρο είναι η Wall Street Journal, η οποία δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα αξίζει γεωπολιτικά πολύ περισσότερο από την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία»

Γράφει επ’ αυτού: «H Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά, όπως αποδεικνύει και η ιστορία, η γεωπολιτική σημασία της είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Όμως η έντονη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί κινδύνους ανατροπής του πολιτεύματος από εξτρεμιστικά πολιτικά ή στρατιωτικά κινήματα, με απροσδιόριστες συνέπειες».

Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι συνέπειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στις δυτικές χώρες και πρωτίστως στις ΗΠΑ -για τις οποίες φυσικά ενδιαφέρεται η εφημερίδα- παρατίθενται στη συνέχεια. Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα την οδηγούσε σε διάσπαση και κατ’ αρχάς θα επηρέαζε τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, με εξαίρεση ίσως την Κροατία. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων, θα έπληττε την ενεργειακή ασφάλεια, και θα άνοιγε το δρόμο σε άλλες δυνάμεις, όπως τη Ρωσία και την Κίνα, για να διευρύνουν την επιρροή τους στην περιοχή (η ρωσική επιρροή στην Κύπρο είναι ήδη σημαντική)».
Θα μπορούσε πράγματι η Ελλάδα να βρεθεί στην επιρροή της Ρωσίας; Είναι προφανές ότι η ψυχρή λογική το αποκλείει. Μια αλλαγή της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική θα έφερνε μεγάλες ανατροπές. Αλλά το κύριο απαγορευτικό υλοποίησης τέτοιας προοπτικής είναι αυτό που περιγράφει το άρθρο της Wall StreetJournal: Ότι η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας είναι σπουδαία.

Αυτό σημαίνει, χωρίς καμιά αμφιβολία, ότι για να αποφύγουμε την αποικιοποίηση της χώρας από τους Γερμανούς, θα καταντούσαμε πλήρες προτεκτοράτο των ΗΠΑ, οι οποίες με κανέναν τρόπο δεν θα επέτρεπαν την κάθοδο των Ρώσων στα νερά του Αιγαίου. Θα ήταν καταστροφή για την αμερικανική πολιτική τέτοιο ενδεχόμενο, που ήδη δέχεται πολλά πλήγματα, και από χώρα πλανητάρχης έγινε απλός χωροφύλακας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Θα διακινδύνευε η Ρωσία μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ για να παραμείνουμε ανεξάρτητοι; Και με ποιο τίμημα;

Όμως, παρόλα αυτά, οι Έλληνες πολλές φορές στην ιστορία μας δεν φερθήκαμε με βάση τη λογική, αλλά με άκρατο συναισθηματισμό. Τινάξαμε μπαρουταποθήκες στον αέρα, και πήραμε μαζί μας και τους αντιπάλους. Ίσως, οι Δυτικοί να σκέπτονται ότι η μεγάλη αγανάκτηση μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Δεν είναι απλά τα πράγματα. Γι’ αυτό καλό θα είναι όχι μόνο τα βήματα των πολιτικών μας να γίνονται με προσοχή, αλλά και οι φωνές που ακούγονται από υπεύθυνους (;)να είναι μελετημένες. Δυστυχώς, η γεωπολιτική (γεωοικονομική και γεωστρατηγική) θέση της Ελλάδας, ενώ θα έπρεπε να είναι ευλογία, λόγω ακαταλλήλων πολιτικών κατάντησε κατάρα.

Ο Μακεδών - voria.gr

ΠΗΓΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...