Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


17 Δεκ 2012

Επιχείρηση αποκαθήλωση


Αλέξανδρος Μερκούριος
Κάποτε λέγαμε για πλάκα ότι ζούσαμε «μεγάλες στιγμές», αλλά μάλλον φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να τις ζήσουμε στην πραγματικότητα. Η συναρπαστική χρονιά του 2012 φτάνει στο τέλος της το ίδιο εκρηκτικά, όπως όταν ήρθε. Με μεγάλες ανατροπές, ανακατατάξεις και ξεκαθαρίσματα. Ειδήσεις, που πριν 10 χρόνια, οι περισσότεροι δεν θα φαντάζονταν καν.
Κι όμως, η Ελλάδα του 2013, θα γίνει η χώρα, στην οποία ο βασικός μισθός θα φτάσει τα 570 ευρώ, οι μεγαλύτερες τράπεζες θα κρατικοποιηθούν, η ανάπτυξη θα έρθει μετά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όπως στις χώρες της Αφρικής και του τρίτου κόσμου και ο κόσμος θα δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί. στην κυριολεξία. Επίσης, πολλά γνωστά «τζάκια» της χώρας απλά θα σβήσουν, αφήνοντας τη μυρωδιά της κάπνας. Αν για τα πρώτα έχουμε ήδη μιλήσει, το τελευταίο είναι αυτό που… γαργαλάει περισσότερο.
Αν δεν έχετε αντιληφθεί φίλοι αναγνώστες, τις τελευταίες εβδομάδες εκτυλίσσεται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο όλο και εντονότερα ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.  Πρόσωπα που είχαν μεσουρανήσει στην Ελλάδα της ευημερίας του δανεισμού, αποχωρούν με ταχείς ρυθμούς από το προσκήνιο, ή και απομακρύνονται βιαίως.
Η δεύτερη περίπτωση είναι ορατή, αφού συνήθως πραγματοποιείται με κάποια δικαστική απόφαση, σύλληψη ή φυλάκιση. Ιστορικά, κάθε αλλαγή σελίδας συνοδεύεται από την αποκαθήλωση ορισμένων από τους πρωταγωνιστές του παλαιού καθεστώτος,  του ancien regime, όπως λεγόταν και στην περίοδο της γκιλοτίνας της Γαλλικής Επανάστασης. Τους επόμενους μήνες θα δούμε πολύ περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις. Θα ακούσουμε για πρόσωπα που ούτε καν είχαμε φανταστεί ότι οι αρχές θα μπορούσαν να αγγίξουν.
Πριν από αρκετούς μήνες, λέγαμε από τις σελίδες του «Π», ότι οι έλεγχοι της BlackRock στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αποκάλυψαν πάρα πολλές κρίσιμες δοσοληψίες. Οικονομικές σχέσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έφτασαν στο ηλεκτρονικό αρχείο των δανειστών. Της Τρόικας, αν θέλετε δεν έχει και τόση σημασία.  Σήμερα είναι κάτι περισσότερο από προφανές, ότι τα στοιχεία αυτά, χρησιμοποιούνται για την «επιχείρηση αποκαθήλωση».
Με διαδικασίες που θα ζήλευαν ακόμη και οι αμερικανικές αρχές τα ενοχοποιητικά  στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες προωθούνται στις δικαστικές αρχές και εκείνες κάνουν το επόμενο βήμα. Στο ξεκαθάρισμα μετέχουν ακόμη και ξένα μέσα ενημέρωσης που συχνά πυκνά χρησιμοποιούνται για την υπόδειξη των επόμενων στόχων. Πολύ λογικό αφού είναι οι ξένοι που έχουν τα στοιχεία. Και είναι οι ξένοι που ενορχηστρώνουν αυτό το ξεκαθάρισμα, με την βοήθεια, όπως πάντα της ομάδας των πρόθυμων Ελλήνων.
Τώρα, στο ερώτημα αν θα προτιμούσαμε να ξεβρομίσει ο τόπος με τις υποδείξεις των ξένων, ή να το κάνουμε μόνοι μας, ο καθένας έχει τη δική του απάντηση. Το βέβαιο είναι ότι όπως συμβαίνει σε όλες τις επαναστάσεις και τις ανατροπές, κάποιοι τη γλυτώνουν. Και περνούν στην επόμενη σελίδα χωρίς συνέπειες. Ας μην τρέφουμε λοιπόν αυταπάτες ότι όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για το σημερινό χάλι θα την πληρώσουν. Άλλωστε όσοι παρακολουθούν το πολιτικό ρεπορτάζ, βλέπουν ότι τα κέντρα της εξουσίας φτιάχνουν ήδη τους μηχανισμούς της επόμενης μέρας, που θα τους εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση. Αφήνοντας πίσω μόνο όσους δεν προνόησαν, ή ήταν πολύ εκτεθειμένοι.  ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...