Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


8 Ιαν 2013

Οι μετρ της παραφιλολογίας



Βάλια Μπαζού
Εάν πάρουµε τοις µετρητοίς τα λόγια του Αντώνη Σαµαρά, τότε το 2013 θα είναι χρονιά ορόσηµο για τη χώρα, αφού ο πρωθυπουργός εκτιµά και ελπίζει ότι περί το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της τη δυσκολότερη φάση της κρίσης και θα µπει σε τροχιά ανάκαµψης.

Εάν πάρουµε τοις µετρητοίς τα λόγια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, τότε την έχουµε βάψει κανονικά, αφού προβλέπει ότι η χώρα θα χρειαστεί δεκαετίες - µία µε δύο - για να ανακάµψει. Η αλήθεια είναι πως εκείνο που τροµάζει περισσότερο είναι ότι οι εκτιµήσεις του πρωθυπουργού απέχουν έτη φωτός από τις εκτιµήσεις του επικεφαλής της ΕΤΕπ ή το ανάποδο, εάν θέλετε. Αρχή ανάκαµψης σε 12 µήνες λέει ο Αντώνης Σαµαράς. Αρχή ανάκαµψης σε 12 χρόνια - µπορεί και 22 - λέει ο Βέρνερ Χόγιερ.

Οι εκ διαµέτρου αντίθετες εκτιµήσεις δεν αφορούν, όµως, µόνο το θέµα της «ανάκαµψης», αλλά σχεδόν όλα τα κρίσιµα ζητήµατα. Τα επικίνδυνα διπλά µηνύµατα που λαµβάνουν συνεχώς οι πολίτες είναι το άκρον άωτον του αποπροσανατολισµού. Μέθοδος δοκιµασµένη από τους µετρ της επίσηµης παραφιλολογίας.

Μέθοδος που παίζει άσχηµο παιχνίδι µε τους πολίτες, οι οποίοι δοκιµάζονται καθηµερινά και προσπαθούν σαν τον πνιγµένο να πιαστούν από οπουδήποτε. Όπως το τελευταίο διάστηµα, όπου οι σε ένδεια πολίτες «βοµβαρδίζονται» από µυθώδη στοιχεία για τα κοιτάσµατα πετρελαίου και φυσικού αερίου που κρύβει η ελληνική γη και θα µας σώσουν από την καταστροφή. «Βοµβαρδίζονται» από τρισεκατοµµύρια ευρώ που θα αρχίσουν να αναβλύζουν από το Ιόνιο και την Κρήτη, µετατρέποντας τη χώρα σε «Σαουδική Αραβία της Ευρώπης». Μόνο που και αυτό το µήνυµα έχει δυο όψεις και η µια αποκρύπτεται συστηµατικά. Η µία όψη είναι αυτή που λανσάρουν ανερυθρίαστα παίζοντας µε τον φόβο και τις ελπίδες των πολιτών. Και η άλλη είναι αυτή της πραγµατικότητας. Γιατί κανείς δεν µπορεί να ξέρει εάν και πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο διαθέτουµε εάν δεν γίνουν έρευνες και γεωτρήσεις. Και θα το ξέρουµε το 2017. Και εάν τα κοιτάσµατα είναι αξιοποιήσιµα, οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν να αναβλύζουν το 2024 µε 2026. Τόσο απλά.ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...