Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


24 Οκτ 2011

Εκατοντάδες οι νεκροί από το φονικό σεισμό στην Τουρκία


 

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον χίλιοι είναι οι τραυματίες από τον πολύ ισχυρό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ που έπληξε χθες το Βαν της Ανατολική Τουρκίας. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν όσους έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων είναι εντατικές, ενώ αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά τις προσεχείς ώρες.

Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι πολίτες της επαρχίας Ερτζίς του Βαν που κοιμήθηκαν χθες το βράδυ σε εξωτερικούς χώρους με τη θερμοκρασία να είναι κάτω του μηδενός. Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό των 7,2 βαθμών που σάρωσε περιοχές της ανατολικής Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν στους δημοσιογράφους νωρίς σήμερα.
Ο ίδιος που επιβλέπει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Έργκις, μια από τις πόλεις που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από το σεισμό, είπε πως έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι 117 ανθρώπων σε αυτή και 100 στην πόλη Βαν, πρωτεύουσα της επαρχίας, είπε ότι συνολικά 1.090 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν τραυματιστεί από το χθεσινό σεισμό, πρόσθεσε.
Ωστόσο εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό θα αυξηθεί περαιτέρω όταν αρχίσουν να φθάνουν πληροφορίες από άλλες πόλεις και απομακρυσμένα χωριά, δήλωσε νωρίτερα ένας αξιωματούχος στο επαρχιακό κέντρο διαχείρισης κρίσης στην πόλη Βαν.
Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε τόσο στην Βαν όσο και στην Έργκις, ενώ η παροχή αερίου διακόπηκε επίσης στην Βαν ως προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν εκρήξεις , ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα σωστικά συνεργεία ήταν αναγκασμένα να βασίζονται σε μικρές γεννήτριες για να μπορούν να δουλεύουν με επαρκή φωτισμό.
Την περιοχή επισκέφθηκε με ελικόπτερο χθες και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος διαπίστωσε την κρισιμότητα της κατάστασης και δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει τη κατάσταση μόνη της,  ευχαριστώντας ωστόσο τις κυβερνήσεις που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Αρμενίας.
Στο σημείο της τραγωδίας η Ερυθρά Ημισέληνος έχει στείλει μια ομάδα 100 ειδικών, ενώ 4.000 σκηνές, 11.000 κουβέρτες, σόμπες και φαγητό διανέμονται στους πληγέντες. Όμως με το πρώτο φως της ημέρα θα φανούν οι ελλείψεις καθώς μεγάλο μέρος των υποδομών ακόμη και τα νοσοκομεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και θα επανεξεταστεί η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι δύο σεισμοί το 1999 που ξεπερνούσαν τα 7 Ρίχτερ κόστισαν τη ζωή σε περίπου 20.000 ανθρώπους στα βορειοδυτικά της χώρας.
Η συγκεκριμένη  περιοχή είχε χτυπηθεί ξανά από τον εγκέλαδο το 1976 όπου περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...