Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


27 Σεπ 2010

Κοµάντο για µερεµέτια... Εφτιαξαν Σώµα ανακαίνισης στρατοπέδων


«Λίφτινγκ» σε στρατώνες ανά την Ελλάδα άρχισαν «οµάδες άµεσης δράσης» που συγκροτούν... πολυτεχνίτες υπαξιωµατικοί και επαγγελµατίες οπλίτες, ελλείψει κονδυλίων για συντηρήσεις µε ιδιώτες εργολάβους.
Ο ι οµάδες που συγκροτούνται µε αρµοδιότητα για µια ευρύτερη περιοχή «εισβάλλουν» στα στρατόπεδα που έχουν λειτουργικά προβλήµατα (υδραυλικά, θέρµανση, ύδρευση, στεγανότητα,
ξυλουργικά κ.λπ.) ή ανάγκη γενικής αισθητικής βελτίωσης θαλάµων και γραφείων και, κατά την έκφραση επιτελούς του ΓΕΣ, «σαρώνουν» τα πάντα σε 10 - 15 ηµέρες. Το µοναδικό κόστος που επιβαρύνει τον στρατό είναι για τα βασικά υλικά που χρειάζονται και µάλιστα σε περίπτωση που κάποια από αυτά υπάρχουν σε αποθήκες της επισκευαζόµενης µονάδας, χρησιµοποιούνται αυτά. Επιπλέον πολλές φορές βρίσκουν και επιδιορθώνουν ακόµα και «κρυφά» προβλήµατα, όπως έγινε π.χ. σε στρατόπεδο στους Αγίους Αναργύρους, όπου κατά την επισκευή στεγών εντοπίστηκε, µεταξύ άλλων, και ένας τεράστιος χώρος εργασίας στο οπλουργείο χωρίς γείωση ηλεκτρικού ρεύµατος. Ανάλογη δραστηριότητα µε συντήρηση των καλοριφέρ, των ηλεκτρικών πινάκων και δαπέδων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ηµέρες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισµένων στον Αυλώνα: «Με την εγκατάσταση νέων καυστήρων καλοριφέρ και την αλλαγή του συστήµατος κυκλοφορίας του καυτού νερού θα ζεσταίνονται πλέον όλοι οι θάλαµοι το ίδιο κατά τη διάρκεια του χειµώνα και θα έχουµε οικονοµία 20%» λέει στα «ΝΕΑ» λοχαγός - εκπαιδευτής του στρατοπέδου.

Πρόκειται για ένα πρόγραµµα που «τρέχει» εδώ και µερικές εβδοµάδες µετά το ψαλίδισµα των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των Γενικών Επιτελείων: Το ΓΕΣ αξιοποίησε µια καταγραφή των υπαξιωµατικών και των επαγγελµατιών µακράς θητείας και βρήκε ότι πάνω από 2.000 στελέχη διαθέτουν πιστοποιηµένες τεχνικές γνώσεις. Ετσι µε την έγκριση του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου προτάθηκε σε αρκετούς από αυτούς που είχαν σχετικά πτυχία να συγκροτήσουν τις «οµάδες δράσης» ανά µείζονα στρατιωτικό σχηµατισµό και να θέσουν σε εφαρµογή το σχέδιο «λίφτινγκ». Κατά περίπτωση χρησιµοποιούνται, αν υπάρχουν διαθέσιµοι, και κάποιοι στρατιώτες θητείας µε ανάλογες γνώσεις. Στην αρχή το πρόγραµµα εφαρµόστηκε πιλοτικά και ήδη έχει επεκταθεί σε αρκετούς σχηµατισµούς, ενώ στο πλαίσιό του εντατικοποιούνται τα «χακί» εργοτάξια που επεξεργάζονται υλικά, όπως π.χ. αυτό που κάνει αλουµινένια παράθυρα.


ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ
Για τις εργασίες στις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις το ΓΕΣ επιβαρύνεται µόνο µε το κόστος των υλικών

Συντήρηση στο 1/15 του κόστους

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ του σχεδίου συντήρησης στρατοπέδων, έγιναν παρεµβάσεις σε στρατόπεδα στη Λέσβο κόστους περίπου 10.000 ευρώ, όταν ο αρχικός – µέσω εργολάβων – προϋπολογισµός θα έφτανε, κατά τους επιτελείς, τα 150.000 ευρώ.

Εκ των ενόντων έγινε το ρετουσάρισµα εγκαταλελειµµένων εγκαταστάσεων στο στρατόπεδο «Προκοπίδη» στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης όπου µεταφέρθηκε µια ολόκληρη ταξιαρχία που ήταν διασκορπισµένη σε 4 στρατόπεδα στα Γιαννιτσά. Τµήµα της «οµάδας δράσης» Αττικής έστρωσε τις προάλλες το γκαζόν που έβγαλαν από το Ολυµπιακό Στάδιο σε µέρος του στρατοπέδου στο Πεντάγωνο. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανακαίνιση στη Σχολή Ευελπίδων.

Επίσης, διµοιρία τεχνιτών έστησε σχεδόν εκ του µηδενός µέσα σε έναν µήνα θερινό σταθµό για παιδιά αξιωµατικών στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής που λειτούργησε τον Ιούλιο.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...