Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


27 Σεπ 2010

Ανασχηματισμός: Υπάλληλοι μετακομίζουν και χωρίζουν

Ψάχνουν να βρουν τη νέα τους «ταυτότητα». Περιμένουν τα υπηρεσιακά έγγραφα με το νέο λογότυπο του υπουργείου, ίσως ακόμη και το νέο τους γραφείο. Πρόκειται για τους εκατοντάδες υπαλλήλους των υπηρεσιών που μετακινήθηκαν, από υπουργείο σε υπουργείο, σύμφωνα με τις νέες αρμοδιότητες που μοίρασε ο Γ. Παπανδρέου στον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Το γραφείο πάνω ανήκει στην αρμοδιότητα του Μ. Xρυσοχοiδη, ενώ το 
πρωτόκολλο του τομέα ενέργειας έχει περάσει στην ευθύνη της Τίνας 
Μπιρμπίλη. Το γραφείο πάνω ανήκει στην αρμοδιότητα του Μ. Xρυσοχοiδη, ενώ το πρωτόκολλο του τομέα ενέργειας έχει περάσει στην ευθύνη της Τίνας Μπιρμπίλη. Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι ένας διάδρομος αρκεί για να χωρίσει δύο υπουργεία. Υπάλληλοι που μέχρι χθες εργάζονταν δίπλα δίπλα, τώρα με τις νέες αλλαγές παίρνουν... διαζύγιο! Στον αέρα, χωρίς καθήκοντα οι ίδιοι και χωρίς να γνωρίζουν ακόμη ποιος είναι ο φυσικός τους προϊστάμενος και ποιος εν τέλει θα υπογράφει τα εξερχόμενα έγγραφα της υπηρεσίας.
* Στην πλατεία Κάνιγγος, εκεί που βρίσκεται το παλιό υπουργείο Εμπορίου, μετέπειτα Ανάπτυξης, και τώρα Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως μας ενημέρωσαν οι υπάλληλοι, στα έγγραφα των τελευταίων αποφάσεων που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος εμφανίζεται μόνο το όνομα της γραμματείας. Το λογότυπο του υπουργείου Εργασίας, εκεί που πλέον ανήκει, δεν εμφανίζεται πουθενά, αφού επί του παρόντος επισήμως η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι... «άστεγη».
Οι 50 υπάλληλοι της Γραμματείας Καταναλωτή προχώρησαν ήδη σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην ένταξή τους στο υπουργείο Εργασίας. «Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στο υπουργείο Εργασίας θα έχει ως συνέπεια τη συνολική απαξίωση του έργου των δύο Γενικών Γραμματειών -Εμπορίου και Καταναλωτή- και την υποβάθμιση των εργασιακών και οικονομικών τους δικαιωμάτων» δήλωσε στην «Κ.Ε.» η Δήμητρα Χιώνη, πρόεδρος των εργαζομένων.
Αντιδράσεις όμως εκδηλώνονται και σε άλλα νευραλγικά υπουργεία. Μέσα στα ίδια κτίρια, χωρίστηκαν διευθύνσεις και τμήματα, και «μεταφέρθηκαν» εν μια νυκτί από το ένα υπουργείο στο άλλο, χωρίς κανείς να έχει προετοιμάσει νωρίτερα το έδαφος. Σημαντικές αποφάσεις και υποθέσεις έχουν ανασταλεί αφού κανένα στέλεχος της διοίκησης δεν παίρνει την απόφαση να τα προωθήσει - (άραγε πού και σε ποιον;) προτού ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών.
Ενέργεια και περιβάλλον
* Στην οδό Μεσογείων 119, ακριβώς δίπλα από το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», βρίσκεται ένα σύγχρονο κτίριο που αρχικά φιλοξένησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Εκεί συστεγάζονται υπηρεσίες κυρίως της Ενέργειας και της Βιομηχανίας. Δύο αρμοδιότητες που πέρασαν αντίστοιχα στο υπουργείο Περιφερείακής Ανάπτυξης (υπουργός, Μ. Χρυσοχοΐδης) και στο υπουργείο Περιβάλλοντος (υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη).
Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, πέρυσι, άρχισε το σπάσιμο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η Ερευνα και η Τεχνολογία πέρασε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Η Βιομηχανία, το Εμπόριο και η γραμματεία Καταναλωτή παρέμειναν στην αρμοδιότητα του πρώην υπουργείου «Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας». Η Ενέργεια πέρασε στις αρμοδιότητες του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στον πρόσφατο ανασχηματισμό το σπάσιμο συνεχίστηκε. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εντάχθηκε στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας.
«Υπολογίζαμε ότι η Ενέργεια θα αποτελούσαν και πάλι με τη Βιομηχανία μια ενιαία ενότητα, όπως ήταν παλιά, και θα εντασσόμασταν στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη» μας είπε ο Μ. Χατζόπουλος, γραμματέας της ομοσπονδίας των εργαζομένων στο υπουργείο.
«Εργάζομαι 25 χρόνια δίπλα δίπλα με πολλούς άλλους συναδέλφους και ξαφνικά ένας διάδρομος μας χωρίζει ανάμεσα σε δύο υπουργεία! Το πρωί κοιταζόμαστε και χαιρετάμε ο ένας τον άλλο και δεν μπορούμε να το χωνέψουμε. Είμαστε τόσο κοντά και συνάμα βρισκόμαστε τόσο μακριά!»
Μοιάζει οξύμωρο αν φανταστεί κανείς ότι το πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας, που ανήκει στην Τίνα Μπιρμπίλη, και το πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, που έχει περιέλθει στον Μ. Χρυσοχοΐδη, τα χωρίζει μια... μεσοτοιχία. Οι πόρτες είναι δίπλα η μία στην άλλη. Μόνο ο κοινός πίνακας ανακοινώσεων, που εξακολουθούν να μοιράζονται, θυμίζει ότι αυτές οι δύο υπηρεσίες ήταν από πριν λίγο καιρό μαζί στο ίδιο υπουργείο.
«Σήμερα οι αλλαγές αρμοδιοτήτων έχουν νεκρώσει την ουσιαστική λειτουργία της διοίκησης, αφού υπάλληλοι διπλανών γραφείων έχουν περάσει σε διαφορετικά υπουργεία, και δεν μπορούν νομότυπα να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους και να προσφέρουν υπηρεσίες προς τους πολίτες, επειδή ακόμη δεν έχουν δοθεί αρμοδιότητες στους υπουργούς» δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο Γ. Φωτεινογιανόπουλος, πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στο υπουργείο.
Στην επίσκεψή μας στους χώρους του υπουργείου μάς είπαν αρκετοί υπάλληλοι ότι έχουν αδικηθεί κατάφωρα διότι εν μια νυκτί μετέφεραν τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας σε ειδικές γραμματείες που υπάγονται απευθείας στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. Το αποτέλεσμα είναι ότι επισήμως δεν ανήκουν στο οργανόγραμμα του υπουργείου κι έτσι δεν μπορούν να κριθούν από τα υπηρεσιακά συμβούλια...
Αλλοι πάλι μας αποκάλυψαν ότι με αυτό το νέο ανακάτεμα της υπουργικής τράπουλας όσοι υπηρετούν στις οικονομικές διευθύνσεις βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ελλείψει αρμοδιοτήτων, δεν ξέρουν σε ποιους κωδικούς να περνούν τα έξοδα των υπουργών.
Μας ανέφεραν ως παράδειγμα την υλικοτεχνική υποδομή που ζητήθηκε για το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Ν. Σηφουνάκη. Προϋπολογιστικά κόστισε περίπου 30.000 ευρώ, δόθηκαν γραφεία, τηλεφωνικές γραμμές και άλλα υλικά που ζητήθηκαν, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποια γενική γραμματεία θα βαρύνουν και ποια οικονομική υπηρεσία θα τα πληρώσει...
Τρόφιμα, πλην ψαριών
* Προβλήματα και έντονες αντιδράσεις των υπαλλήλων όμως υπάρχουν και στο σχέδιο της κυβέρνησης να μεταφέρει τον ΕΦΕΤ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη Διεύθυνση Αλιείας στο νεοσύστατο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. «Επιχειρείται χωρίς κανένα σχέδιο και προγραμματισμό να μεταφερθούν βασικές αρμοδιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπυξης σε άλλα υπουργεία με καταστροφικές συνέπειες» σχολίασε η Μάρθα Γκέκα, μέλος της ΑΔΕΔΥ και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στο υπουργείο. «Τα τρόφιμα πρέπει να ελέγχονται από "το χωράφι στο ράφι", όπως και η αλιεία δεν αφορά μόνοτον θαλάσσιο χώρο, αλλά και τις λίμνες και τα ποτάμια και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Το ψάρι είναι τρόφιμο και δεν μπορεί να περάσει στην εμπορική ναυτιλία ή στο εφοπλιστικό κεφάλαιο», πρόσθεσε.
* Στον Πειραιά, στην Ακτή Βασιλειάδη, εκεί όπου βρίσκεται το υπουργείο «Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας» ο νέος υπουργός Γ. Διαμαντίδης απλώς παρακολουθεί και επί του παρόντος ενημερώνεται, αφού επισήμως δεν έχει ορκιστεί και συνεπώς δεν μπορεί να βάλει σε κανένα έγγραφο την υπογραφή του.
Παρότι το Λιμενικό, δηλαδή το στρατιωτικό σκέλος του υπουργείου, έχει περάσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ένστολοι λιμενικοί εξακολουθούν να καλύπτουν ανάγκες πολιτικού προσωπικού. Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι δεν ανήκουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Παρότι συνεργαζόμαστε άψογα ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα γίνουν προσλήψεις και μετατάξεις προσωπικού ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το καινούριο υπουργείο».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...