Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


30 Δεκ 2010

Νέο τοπίο με τιμές - φωτιά

Νέο τοπίο με τιμές - φωτιά

Στα ύψη εκτινάσσονται από την Πρωτοχρονιά οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε 4.455 οικισμούς 25 νομών της χώρας μετά τις αντικειμενικές αξίες - «φωτιά» που καθόρισε χθες το υπουργείο Οικονομικών.


Οι τιμές ζώνης που αποκτούν για πρώτη φορά οι οικισμοί αυτοί ξεκινάνε από τα 600 ευρώ ανά
τετραγωνικό μέτρο και φθάνουν μέχρι και τις 3.200 ευρώ ανά τ.μ. με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στον οικισμό Αθηνιού στη Σαντορίνη.
Δείτε αναλυτικά όλους τους πίνακες:
 
 
 
Πατήστε ΕΔΩ για την α΄ομάδα περιοχών
Πατήστε ΕΔΩ για την β΄ομάδα περιοχών
Σημειώνεται ότι η ένταξη αφορά σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού.
Με την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του Δημοσίου περισσότερους φόρους από τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) και από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αφού οι φόροι θα υπολογίζονται στις νέες αυξημένες αξίες. Πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν ΦΑΠ.
Μέχρι σήμερα η αξία των ακινήτων στους οικισμούς υπολογίζεται με εκτιμήσεις που κάνουν οι κατά τόπους εφορίες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλές. Ετσι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές κυρίως στα νησιά αποφεύγουν τη φορολόγηση ή έχουν επιβαρύνσεις ολίγων ευρώ. Με την ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα, μεσίτες εκτιμούν ότι η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αυξηθεί ακόμη και πάνω από 100%.
Στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών εντάσσονται οικισμοί των νομών Κοζάνης, Πέλλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Λάρισας, Ευρυτανίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας , Βοιωτίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ιωαννίνων, Λέσβου.
ΑύξησηΕξάλλου το καλοκαίρι του 2011 θα έρθει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται ήδη οι τιμές ζώνης, με το οικονομικό επιτελείο να προωθεί αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των τιμών. Το σύστημα θα αντικατασταθεί με ένα νέο, το οποίο θα ακολουθεί την πορεία των αγοραίων τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα όπως:
  • Τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (αντικατέστησε το ΕΤΑΚ).
  • Τον φόρο μεταβίβασης.
  • Τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
  • Τον φόρο εισοδήματος με την υπαγωγή των ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
  • Το τέλος και τα δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
  • Τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου.
  • Τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...