Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


16 Μαρ 2011

Μάχη με το χρόνο στον επικίνδυνο αντιδραστήρα 3 4.164 νεκροί, 7.843 αγνοούμενοι

Λευκός ραδιενεργός καπνός βγαίνει από τον επικίνδυνο αντιδραστήρα 3 σήμερα το πρωί.

Προτεραιότητα πλέον των Ιαπώνων, είναι η μείωση της θερμοκρασίας στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταϊτσί, ο οποίος είναι ο πιο επικίνδυνος από τους έξι συνολικά του σταθμού, καθώς αυτός περιέχει πλουτόνιο. Οι υπόλοιποι λειτουργούν με ουράνιο. Το πλουτόνιο αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία.

Ανεβάζουν τους τόνους
Νωρίτερα το πρωί, έγινε προσπάθεια ρίψης νερού στον αντιδραστήρα 3 από ελικόπτερο του στρατού, όμως τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα δεν του επέτρεψαν να πλησιάσει. Η κατάσταση στον αντιδραστήρα είναι «ουσιαστικά εκτός ελέγχου» επισήμανε ο ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτιγκερ και πρόβλεψε:
«Τις επόμενες ώρες θα μπορούσαμε να δούμε και άλλα καταστροφικά γεγονότα, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη ζωή των ανθρώπων στη νήσο» πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε : «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε μια μεγάλη καταστροφή και σε μια καταστροφή».

Ωστόσο οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν βουτιά στη Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που βρέθηκαν να υποχωρούν πάνω από 2%. Αντιδράσεις προκάλεσαν ακόμη αυτές οι δηλώσεις και από την ίδια την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας(ΙΑΕΑ): «Δεν είναι ώρα τώρα να πούμε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» τόνισε ο ιάπωνας επικεφαλής Γιουκίο Αμανο. «Οι διαχειριστές κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στον αντιδραστήρα», επισήμανε.

Νωρίτερα, η ίδια υπηρεσία είχε κάνει λόγο για ανησυχία μεταξύ των ιαπώνων αξιωματούχων όσον αφορά στην κατάσταση της δεξαμενής όπου βρίσκεται το εξαντλημένο πυρηνικό καύσιμο για τις μονάδες 3 και 4.  «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή» προειδοποίησε.

«Μπορεί να διέρρευσε ραδιενεργός ατμός»

Ο Γενικός Γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο, ανακοίνωσε πως ραδιενεργός ατμός ενδέχεται να διέρρευσε στην ατμόσφαιρα από το προστατευικό κέλυφος του αντιδραστήρα 3.

Η οροφή του αντιδραστήρα 3 έχει υποστεί βλάβη από προηγούμενη έκρηξη.

Παράλληλα, «ασφαλές» χαρακτηρίζει το Τόκιο ο Ερυθρός Σταυρός, την ώρα που χιλιάδες ξένοι πολίτες αναζητούν τρόπο να το εγκαταλείψουν.

Στο μεταξύ, επέστρεψαν το μεσημέρι στους χώρους του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα τα τεχνικά συνεργεία που προσπαθούν να μειώσουν τη θερμοκρασία στους αντιδραστήρες με τη χρήση θαλασσινού νερού. Το πρωί (ώρα Ελλάδας), είχαν απομακρυνθεί προσωρινά 50 εργαζόμενοι, λόγω νέας μεγάλης διαρροής ραδιενέργειας.

Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 130 εργάτες, όμως είναι πολύ λιγότεροι από τους 800 που εργάζονταν στο εργοστάσιο πριν την καταστροφή.

Στον σταθμό έχουν ήδη σημειωθεί εκρήξεις σε τρεις από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες του.

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και στον αντιδραστήρα 4, όμως η αντιμετώπισή του μπαίνει σε «δεύτερη μοίρα» αυτή τη στιγμή. «Δε λέμε ότι η κατάσταση στον αντιδραστήρα 4 είναι καλή, όμως προτεραιότητά μας είναι ο αντιδραστήρας 3», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Νωρίς το πρωί, οι 50 εναπομείναντες εργάτες που προσπαθούσαν να ψύξουν τους αντιδραστήρες και να συντηρήσουν τον σταθμό, απομακρύνθηκαν προσωρινά λόγω ραγδαίας αύξησης στα επίπεδα ραδιενέργειας.

Αργότερα όμως, οι τιμές μειώθηκαν και δεν αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, σύμφωνα με τον Εντάνο.

Σε μία από τις σπάνιες φορές, που ο Αυτοκράτορας Ακιχίτο απευθύνθηκε στους Ιάπωνες, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και ζήτησε από το λαό να μην εγκαταλείψει τον αγώνα.
Ο νέος επίσημος απολογισμός των θυμάτων
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής αστυνομίας, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι ανέρχονται στους 4.164, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται 7.843 άτομα. Θα χρειαστούν εβδομάδες για να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των νεκρών.

Η μεγάλη φυγή

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τη ραδιενέργεια για τους κατοίκους του Τόκιο, διαβεβαίωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).
«Ο Ιαπωνικός Ερυθρός Σταυρός μας λέει ότι το Τόκιο είναι ασφαλές, σε ό,τι αφορά την πυρηνική ακτινοβολία, και ότι οι ξένοι μπορούν να ταξιδεύουν εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Παρόλα αυτά, χιλιάδες ξένοι πολίτες αναζητούν τρόπους να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία λόγω της πυρηνικής κρίσης κι απευθύνονται σε εταιρίες ναύλωσης ιδιωτικών αεροσκαφών.

Η μεγάλη ζήτηση έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των τιμών των ναύλων.

«Μου ζητήθηκε χθες να μεταφέρω 14 ανθρώπους από το Τόκιο στο Χονγκ Κονγκ. Μία απόσταση πέντε ωρών και πέντε λεπτών. Δεν τους ενδιέφερε η τιμή. Η χρέωση προσαυξημένη κατά 26%, ξεπερνούσε τα 160.000 δολάρια», δήλωσε ο Τζάκι Γου, επικεφαλής της Hong Kong Jet, μίας νεοϊδρυθείσας εταιρίας ιδιωτικών αεροσκαφών, θυγατρικής του ομίλου China HNA.

«Χθες, ένα ναυλωμένο αεροπλάνο από το Τόκιο με προορισμό την Αυστραλία, χρέωσε 265.000 δολάρια, 20% πάνω» προσθέσε ο ίδιος.

Ορισμένες πολυεθνικές εταιρίες απομακρύνουν τους ξένους υπαλλήλους τους από το Τόκιο και τις γειτονικές περιοχές.

'Οσοι φεύγουν, κατευθύνονται προς το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι ελλείψεις σε καύσιμα και το κλείσιμο κάποιων αεροδρομίων.

Ο Μάικ Γουόλς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ναύλωσης ιδιωτικών αεροσκαφών Asia Jet, είπε ότι μέχρι νωρίς σήμερα η εταιρία πραγματοποίησε τρεις πτήσεις απομάκρυνσης σεισμόπληκτων από το Τόκιο για το Χονγκ Κονγκ.

«Μιλάμε για περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που ήθελαν να εγκαταλείψουν το Τόκιο σήμερα το πρωί», είπε ο ίδιος στο Ρόιτερς.

Η εταιρία έχει πέντε αεροσκάφη τύπου A330 σε αναμονή για να πετάξουν αργότερα σήμερα για το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να μεταφέρουν το καθένα περίπου 300 επιβάτες.

Η Metrojet, μία αεροπορική εταιρία, η οποία εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσιμα προς ναύλωση 28 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και δύο Gulfstream G200, που μπορούν να μεταφέρουν δέκα επιβάτες έκαστο.

Το ταξίδι με το G200 κοστίζει 5.900 δολάρια την ώρα συν τους φόρους αεροδρομίου και άλλες χρεώσεις.

Σύμφωνα με τον Γουόλς της Asia Jet, οι μεγάλες εταιρίες και ορισμένοι μη κυβερνητικοί οργανισμοί εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών της εταιρίας.


Το χιόνι χειροτερεύει κι άλλο την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές

Το πυκνό χιόνι που πέφτει στην επαρχία Σεντάι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο των σωστικών συνεργείων, αλλά και της κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι.

Όπως αναφέρουν οι αρχές, οι διασώστες δεν πιστεύουν πλέον πως μπορούν να εντοπίσουν επιζώντες, μια που οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση όσων θα μπορούσαν να είναι ακόμα ζωντανοί κάτω από τα ερείπια.

Δραματική είναι η κατάσταση και στα καταφύγια, όπου βρίσκονται κυρίως ηλικιωμένοι, μια που είναι πολύ δύσκολο να φτάσει σε αυτούς τροφή και πόσιμο νερό, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί από την ώρα του σεισμού.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου στην Σεντάι εντός της ημέρας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK παρέχει συμβουλές στους πληγέντες πώς να διατηρηθούν ζεστοί- να τυλίξουν το σώμα τους με εφημερίδες και κολλητική ταινία- και πώς να βράζουν νερό χρησιμοποιώντας άδειες κονσέρβες και κεριά.

«Δεν υπάρχει ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα, νερό -απολύτως τίποτα», τονίζει μέλος του Ερυθρού Σταυρού τηλεφωνικώς από την περιφέρεια Ιουάτε που πέρασε τη νύχτα σε καταφύγιο.

Περίπου 530.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό και το τσουνάμι και 2.600 διαμένουν σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.


ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Ο φόβος της ραδιενέργειας οδήγησε πολλές χώρες στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ιαπωνία.Στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να διευκολύνει τους πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
1.Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αναβαθμίσει την ταξιδιωτική της οδηγία που καλεί τους Αυστραλούς να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν προς την Ιαπωνία με βάση τις συμβουλές ειδημόνων σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν σοβαρό λόγο να βρίσκονται στην Ιαπωνία να εγκαταλείψουν το Τόκιο και τις οκτώ περιφέρειες
της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από το σεισμό και το τσουνάμι.

Ο Ραντ είπε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο εξαιτίας των προβλημάτων στις υποδομές της χώρας, όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και το σύστημα μαζικών μεταφορών, και δεν συνδέεται με την ανησυχία για τους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για έλεγχο πιθανής μόλυνσης από ραδιενέργεια όσων επιστρέφουν από την Ιαπωνία.
2.Βρετανία

Το Φόρειν Όφις συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στο Τόκιο και τη βορειοανατολική Ιαπωνία και οι Βρετανοί πολίτες που διαμένουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα και στα βόρεια του Τόκιο, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν από την περιοχή.
3.Καναδάς
 Ο Καναδάς προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και τις περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό και το τσουνάμι.

Οι Καναδοί κλήθηκαν επίσης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί αν ταξιδέψουν στην περιοχή του Τόκιο εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το σύστημα ηλεκτροδότησης.
4.Γαλλία

Η γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο κάλεσε τους γάλλους πολίτες που βρίσκονται στην ιαπωνική πρωτεύουσα να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να κατευθυνθούν προς το Νότο. Ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Air France να διαθέσει αεροσκάφη της για την απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών και ότι ήδη υπάρχει κινητοποίηση.
5.Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε τους τούρκους υπήκοους να μην ταξιδεύουν στην Ιαπωνία.

«Προτείνεται στους πολίτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους για την Ιαπωνία σε αυτή τη φάση,  αν δεν είναι απαραίτητο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
6.ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών αξιωματούχων, να μην ταξιδεύουν στην Ιαπωνία αυτή την περίοδο.

7.Ταϊβάν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέδωσε το ανώτατο επίπεδο προειδοποίησης για 13 ιαπωνικές περιφέρειες λόγω του κινδύνου μόλυνσης από ραδιενέργεια.
Ταξιδιωτική οδηγία για την Ιαπωνία εξέδωσαν και οι εξής χώρες : Κροατία, Σλοβενία και Σολβακία, Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία  και Νότια Κορέα.

8. Ρωσία

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η Μόσχα σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των διπλωματών της από την Ιαπωνία από μεθαύριο, Παρασκευή.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...