Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


16 Μαρ 2011

Οι...αναπτήρες υπεύθυνοι για το θάνατο 40 ατόμων ετησίως και 1.900 τραυματισμών

40 άτομα το χρόνο σκοτώνονται και 1.900 τραυματίζονται στην Ευρώπη εξαιτίας ατυχημάτων με αναπτήρες, ενώ πολλά από αυτά τα θύματα είναι παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,. Ωστόσο, σχεδόν το 75% των μοντέλων αναπτήρων που έχει υποβάλει σε δοκιμές το Prosafe δεν πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα ασφάλειας, παρά την επείγουσα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαγόρευσε τη διάθεση αναπτήρων που δεν τηρούν τα πρότυπα. Η μεγάλη πλειοψηφία των μη συμμορφούμενων αναπτήρων είναι εισαγόμενοι.


Η κατάσταση διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς οι αρχές ορισμένων χωρών καταφέρνουν να εποπτεύουν αποτελεσματικά τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις ασφάλειας. Οι μισοί σχεδόν καταναλωτές δήλωσαν «πολύ ανήσυχοι» για το γεγονός ότι πωλούνται στις χώρες τους αναπτήρες τσέπης που έχουν απαγορευτεί σε άλλες χώρες, μερικοί εκ των οποίων έχουν προκαλέσει τραυματισμούς ή θανάτους, ενώ το 64% συμφωνούν απολύτως ότι οι αναπτήρες τσέπης που πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφάλειας.
Ο Stephen Russel, Γενικός Γραμματέας της ANEC, της φωνής του ευρωπαίου καταναλωτή για θέματα τυποποίησης, δήλωσε: «Δυνητικά επικίνδυνοι αναπτήρες φτάνουν ακόμα στα χέρια των καταναλωτών. Η ANEC απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου που θα διασφαλίσει τον καλύτερο συντονισμό των δραστηριοτήτων εποπτείας της αγοράς σε όλα τα κράτη μέλη. Εν τω μεταξύ, ζητούμε από τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους διανομείς να είναι σε εγρήγορση και να υποβάλλουν σε δοκιμές τα προϊόντα που πωλούν.»
Η BIC, κορυφαία εταιρεία παραγωγής γραφικής ύλης, αναπτήρων και ξυριστικών, και η ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων APCO Insight δημοσίευσαν σήμερα μια νέα έρευνα που δείχνει ότι το 87% σχεδόν των Ευρωπαίων ανησυχούν για το γεγονός ότι αναπτήρες τσέπης που μπορεί να προκαλέσουν θάνατο ή αναπηρία πωλούνται ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη.
Η έρευνα αποκάλυψε και κάποια γεγονότα που προκαλούν έκπληξη. Σχεδόν δύο στους τρεις συμμετέχοντες (63%) πίστευε ότι μέχρι και 50% των εισαγόμενων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρώπη ελέγχονται στο σημείο εισόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές, διενεργούνται έλεγχοι σε λιγότερο από το 1% των προϊόντων που δεν είναι τρόφιμα.
Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στην Αρχή Προστασίας Καταναλωτών και Προϊόντων (VWA) στην Ολλανδία προθεσμία 10 εβδομάδων (όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Διαδικασία) για να εξηγήσει τη θέση της όσον αφορά στην εποπτεία δυνητικά επικίνδυνων αναπτήρων που εισάγονται μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ, κατόπιν καταγγελίας της BIC.
Σύμφωνα με τον François Clement-Grandcourt, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του τμήματος αναπτήρων της BIC: «Στην Βόρειο Αμερική σημειώθηκε μείωση των παιδικών τραυματισμών κατά 60% όταν επιβλήθηκε σωστά ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να απομακρύνουμε τους επικίνδυνους αναπτήρες από τις αγορές μας.»
Ο Phil Riggins, Διευθυντής της APCO Insight ανέφερε: «Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την μεγάλη και έντονη ανησυχία των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ευρώπη σχετικά με την έκταση αυτού του προβλήματος και με την απουσία ενεργειών για την καταπολέμηση ενός γνωστού κινδύνου για τη δημόσια υγεία, και ιδιαίτερα για τα παιδιά.»ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...