Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


16 Μαρ 2011

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΚΑ Αυτασφάλιση για ανέργους 55 έως 60 ετών


Τα υποκαταστήµατα του ΙΚΑ θα παραλαµβάνουν τις αιτήσεις ανέργων 
55-60 ετών που επιθυµούν να κάνουν αυτασφάλιση, παρότι δεν έχουν εκδοθεί
 ακόµη οι υπουργικές αποφάσεις


TH ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ AΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ για ανέργους ηλικίας 55 έως 60 ετών περιγράφει εγκύκλιος του ΙΚΑ.

Τα υποκαταστήµατα του ΙΚΑ θα πρέπει να παραλαµβάνουν τις αιτήσεις ανέργων ηλικίας 55 ετών έως 60 ετών που επιθυµούν να κάνουν χρήση του δικαιώµατος αυτασφάλισης παρότι δεν έχουν εκδοθεί µέχρι σήµερα οι υπουργικές αποφάσεις για όσους έχουν τις προϋποθέσεις του χρόνου αυτασφάλισης, όπως προβλέπεται από τον ασφαλιστικό νόµο.

Με βάση τον νόµο, «εργαζόµενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών των οποίων η σύµβαση εργασίας καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για οµαδικές ή µεµονωµένες απολύσεις, εφόσον παραµένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωµα της αυτασφάλισης, η οποία ασκείται εντός διµήνου από την καταγγελία, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης που τους απέλυσε να συµµετέχει µε:

α) Το 50% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισµένους ηλικίας 55 ετών έως 60 ετών και για χρονικό διάστηµα µέχρι τρία χρόνια.

β) Το 80% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισµένους 60 ετών συµπληρωµένων έως 64 ετών και για χρονικό διάστηµα µέχρι τρία χρόνια».

Το υπόλοιπο µέρος του κόστους αυτασφάλισης µπορεί να καλύπτεται µε ειδικά προγράµµατα οικονοµικής ενίσχυσης του ΟΑΕΔ ή µε την ένταξη των απολυοµένων στα προγράµµατα εργασίας των µακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 64 ετών για εργασία στον δηµόσιο τοµέα, των οποίων η δαπάνη βαρύνει τον ΛΑΕΚ. Ο πόρος ΛΑΕΚ 0,45% είναι ειδικός λογαριασµός του ΟΑΕΔ για την Απασχόληση και την Επαγγελµατική Κατάρτιση, στον οποίο καταβάλλεται η εργοδοτική εισφορά 0,45%, την οποία αποδίδουν οι εργοδότες για τους υπαλλήλους τους που ασφαλίζουν στο ΙΚΑ.

Ωστόσο, για την έναρξη της διαδικασίας απαιτείται απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έπειτα από γνώµη της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, που εγκρίνεται από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...