Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


16 Μαρ 2011

Απεγνωσμένη μάχη για την αποτροπή μιας πυρηνικής καταστροφής


Επέστρεψαν στην θέση τους οι 50 εργάτες που είχαν εγκαταλείψει τον πυρηνικό αντιδραστήρα 3, μετά από δύο ακόμη πυρκαγιές που προκάλεσαν την έκλυση υψηλών τιμών ακτινοβολίας στο σημείο αυτό των εγκαταστάσεων Φουκουσίμα 1.

 

Οι εργάτες συνεχίζουν τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να αποτρέψουν μια ατομική καταστροφή.
Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Στους αντιδραστήρες 3 και 4 εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, ενώ στο μπλοκ 3 εκτιμάται ότι υπέστη ζημιές το εξωτερικό περίβλημα του αντιδραστήρα. Στα πλάνα που πρόβαλε η ιαπωνική τηλεόραση φαίνονταν πυκνοί καπνοί στο συγκεκριμένο σημείο των εγκαταστάσεων. Η ραδιενεργή ακτινοβολία στην περιοχή έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η ιαπωνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στις ΗΠΑ, καθώς θεωρείται αναγκαία η υποστήριξη αμερικανικών ειδικών ομάδων, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ζητήσει την βοήθεια ξένων γιατρών για την περίθαλψη των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί ως συνέπεια του σεισμού.

Και νέος σεισμός στο Τόκιο

Απόγνωση 
στην ΙαπωνίαΣήμερα το πρωί σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση, 6 βαθμών στα ανατολικά του Τόκιο, με διαφορετικό επίκεντρο από εκείνο του μεγάλου σεισμού.
Πάντως, παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των πυρηνικών αντιδραστήρων, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης πάνω από τα 30 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι στην ακτίνα των 30 χιλιομέτρων που δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, καλούνται να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.
Επισήμως ο αριθμός των νεκρών έχει υπερβεί τους 3.370. Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ 440 χιλιάδες άνθρωποι φιλοξενούνται σε 2.400 καταλύματα.  Σε περισσότερα από 850 χιλιάδες νοικοκυριά έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ενώ η θερμοκρασία είναι γύρω στο μηδέν.

Wikileaks: Τα προβλήματα των ιαπωνικών εργοστασίων ήταν γνωστά

Η ΙΑΕΑ είχε 
προειδοποιήσει την ιαπωνική κυβέρνηση Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε επισημάνει πριν από δύο χρόνια προβλήματα στο πεδίο της ασφάλειας των ιαπωνικών πυρηνικών εργοστασίων. Αυτό υποστηρίζει η βρετανική Daily Telegraph, επικαλούμενη τον διαδικτυακό τόπο Wikileaks.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΑΕΑ οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας δεν θα μπορούσαν να αντέξουν έναν ισχυρό σεισμό, που ενδεχομένως θα υπερέβαινε τους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Στο εν λόγω δημοσίευμα δεν κατονομάζεται ο ειδικός επιστήμονας της ΙΑΕΑ που προέβη στις εν λόγω επισημάνσεις. Σημειώνεται ωστόσο ότι κατέθεσε την έκθεσή του στην ομάδα για την Πυρηνική Ασφάλεια και Προστασία (NSSG) της G8 που συνεδρίασε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2008 στο Τόκιο. Εκεί ο ειδικός επιστήμονας υποστήριξε ότι τα μέτρα ασφαλείας των πυρηνικών εργοστασίων είχαν εξεταστεί μόνο τρεις φορές σε διάστημα 35 ετών. Και οι επιθεωρήσεις είχαν καταδείξει ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο βασικός σχεδιασμός ασφαλείας των κτηρίων δεν ήταν κατάλληλος για την αντιμετώπιση ενός ισχυρού σεισμού, όπως εκείνου της περασμένης Παρασκευής. Η απάντηση της ιαπωνικής κυβέρνησης στις επισημάνσεις της ΙΑΕΑ ήταν να κατασκευάσει ένα κέντρο προστασίας για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, ωστόσο δεν ενίσχυσε την ασφάλεια των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.  ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...