Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


1 Μαρ 2011

Αποδυναμωμένος ο Καντάφι στη Λιβύη





Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στα τηλεοπτικά δίκτυα BBC και ABC δηλώνουν ότι «εθελοτυφλεί» και είναι ανίκανος να κυβερνήσει. Την ίδια ώρα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της χώρας, ανάμεσά τους και τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, ενώ η διεθνής κοινότητα εξετάζει όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών. Διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες διενεργεί ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ ειρηνική διευθέτηση ζητά ο Ούγκο Τσάβες, κατηγορώντας τη Δύση ότι θέλει να εισβάλει για να καρπωθεί τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.

Σύμφωνα με το BBC, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Μουαμάρ Καντάφι, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις είπε ότι το γεγονός ότι απαντούσε στις ερωτήσεις γελώντας, τη στιγμή που «σφαγιάζει τον λαό του» δείχνει ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

Στη συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους Τζέρεμι Μπόουεν και Κριστιάν Αμανπούρ, ο Λίβυος ηγέτης είπε ότι πιστεύει στην αγάπη που τρέφει ο λαός στο πρόσωπό του και επέμεινε ότι πίσω από την εξέγερση βρίσκονται ξένες δυνάμεις και η Αλ Κάιντα.

Σήμερα Τρίτη, 14η ημέρα της εξέγερσης, ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν ελέγχουν πλέον παρά την Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή της. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Η διεθνής κοινότητα εξετάζει μέσα για τον τερματισμό της αστάθειας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη Λιβύη, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής στρατιωτικός σχεδιασμός.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι λύσεις, ανάμεσά τους και η απαγόρευση των πτήσεων επάνω από το λιβυκό έδαφος, η εφαρμογή της οποίας θα απαιτούσε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και την έγκριση του ΟΗΕ.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι είναι σύμφωνη με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη χώρα.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι «φαίνεται πως δεν υπάρχει συναίνεση» μεταξύ των δυτικών συμμάχων για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

Πέραν των κυρώσεων, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να γίνει η προεργασία για τη λήψη «συμπληρωματικών μέτρων, ώστε η κυβέρνηση Καντάφι να λογοδοτήσει, για να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να υποστηριχθεί ο λιβυκός λαός στην επιδίωξη μίας δημοκρατικής μετάβασης».

Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν δύο ομάδες αρωγής στα σύνορα της Λιβύης και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε άμεση πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Γαλλικό αεροσκάφος που μετέφερε πέντε τόνους ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού έφθασε τη νύχτα της Τρίτης στη Βεγγάζη, μέσω Καΐρου.

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο - Οκάμπο διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Διαβουλεύσεις Ρομπάι
Διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες διενεργεί ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διερευνώντας την υλοποίηση της ιδέας του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με θέμα τη Λιβύη.

Την ιδέα, κατά ορισμένες πληροφορίες, υποστηρίζουν οι ηγέτες της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη. Εκπρόσωπος της βαρόνης Άστον δήλωσε πως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επίσης, συμμερίζεται την ανάγκη σύγκλησης μιας Συνόδου, η οποία «αν είναι να συγκληθεί, θα έπρεπε αυτό να γίνει σύντομα».

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε, πάντως, πως οργανωτικά για τη σύγκληση μιας Συνόδου Κορυφής απαιτείται ένα τριήμερο και παρατήρησε πως ήδη στο πρόγραμμα των ηγετών υπάρχει εγγεγραμμένη η σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (11 Μαρτίου), των 27 (24-25 Μαρτίου) και οι σύνοδοι Κορυφής του ΕΛΚ και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (4 Μαρτίου).

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο Βαν Ρομπάι.

Ειρηνική λύση ζητά ο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πρότεινε χθες την ανάληψη διεθνούς διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην εξέγερση κατά του φίλου και πολιτικού του συμμάχου Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Τσάβες είπε ότι έχει ήδη συζητήσει την ιδέα του με κάποια από τα μέλη της ALBA, στην οποία ανήκουν αριστερές χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και με κάποιες χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία επιτροπή που θα μεταβεί στη Λιβύη για συνομιλίες με την κυβέρνηση και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης» δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

«Επιθυμούμε μία ειρηνική λύση. Στηρίζουμε την ειρήνη στον αραβικό κόσμο και σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε και, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, υποστήριξε ότι είναι προτιμότερο να αναζητηθεί «μία πολιτική λύση, παρά να σταλούν πεζοναύτες στη Λιβύη και είναι προτιμότερη μία αποστολή καλής θελήσεως παρά να συνεχιστεί η αιματοχυσία».

Μαζί με τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας, η Βενεζουέλα υποστηρίζει ότι οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν τη Λιβύη λόγω του πετρελαϊκού της πλούτου.

Ο Τσάβες, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος επικριτής των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει φιλοξενήσει στη Βενεζουέλα έξι φορές τον Καντάφι, στον οποίο πρόσφερε δώρα και εξέφρασε τον θαυμασμό του.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους του να συνταχθεί με τη διεθνή κοινότητα τώρα που καταδικάζει τον Καντάφι. «Όπως όλοι λένε σήμερα ότι ο Καντάφι είναι δολοφόνος τότε πρέπει και ο Τσάβες να πει το ίδιο; Δεν έχω πειστεί. Δεν πρόκειται να καταδικάσω εκ του μακρόθεν. Αυτό θα ήταν έκφραση δειλίας απέναντι σε κάποιον που είναι φίλος μου και φίλος μας εδώ και πολύ καιρό χωρίς να γνωρίζω τι συμβαίνει στη Λιβύη. Δεν είμαι δειλός, δεν είμαι ασταθής».NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...