Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


21 Μαρ 2011

Αρχισε το σφυροκόπημα ,ΚΥΜΑΤΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ «ΤΟΜΑΧΟΚ» ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ

Οι
 αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη πανηγυρίζουν πάνω σ' ένα τεθωρακισμένο του
 λιβυκού στρατού, φωνάζοντας ότι τους υποστηρικτές του Καντάφι 
«βομβαρδίζει ο Σαρκοζί...» Με δυσπιστία αντιμετώπισαν αμέσως οι επιχειρούντες εναντίον του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι σύμμαχοι τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση από την Τρίπολη για κατάπαυση του πυρός. Ναι μεν δεκάδες «Τόμαχοκ» και λοιποί πύραυλοι που εκτόξευσαν αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πλοία και αεροπλάνα έχουν -όπως ανακοινώνεται- πλήξει καίρια την αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης, αλλά καθεστωτικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να
βομβαρδίζουν τη Μισράτα και «αφυπνισμένες» ομάδες φιλοκανταφικών ενόπλων συνεπλάκησαν με αντικαθεστωτικούς μέσα στη Βεγγάζη.
Οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη πανηγυρίζουν πάνω σ' ένα τεθωρακισμένο του λιβυκού στρατού, φωνάζοντας ότι τους υποστηρικτές του Καντάφι «βομβαρδίζει ο Σαρκοζί...» Αμερικανοί βομβαρδίζουν στρατηγικές τοποθεσίες αντιαεροπορικών πυραύλων (SAM) στη μεσογειακή ακτογραμμή της βορειοδυτικής Λιβύης. Γάλλοι χτύπησαν άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα απωθώντας τους κανταφικούς από τη Βεγγάζη εναντίον της οποίας είχαν ξεκινήσει επιθέσεις από το πρωί του Σαββάτου και βοηθώντας έτσι τους αντικαθεστωτικούς να ξαναβγούν στο δρόμο προς την Ατζνταμπίγια. Και Βρετανοί χτυπούν στρατιωτικούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης, σύμφωνα με τον στρατηγό Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπο των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Κοντινότερο βρετανικό πλήγμα φέρεται στο κτιριακό συγκρότημα-κατοικία του Καντάφι την Μπαμπ ελ Αζαζία, σε κάποια από τα μεταφερόμενα αντιαεροπορικά που προστατεύουν την περίμετρό του. Χθες τη νύχτα οι εκρήξεις συντάρασσαν και την Τρίπολη.
«Κατάπαυση πυρός»
Ενώ έτσι, σε γενικές γραμμές, εξελισσόταν ήδη το τρίτο κύμα των από αέρος πληγμάτων της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», γύρω στις 9 το βράδυ, υψηλόβαθμος αξιωματικός του λιβυκού στρατού εμφανίστηκε, διακόπτοντας συνέντευξη Τύπου ζωντανά μεταδιδόμενη από την κρατική τηλεόραση, για να αναγγείλει τη διαταγή κατάπαυσης του πυρός -τη δεύτερη από εκείνη που (θεωρητικά και μόνο) διατύπωσε το καθεστώς την Παρασκευή. Αμεση υπήρξε η αντίδραση σε Λευκό Οίκο και Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, αλλά και στη Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, με ταυτότημες τοποθετήσεις δυσπιστίας ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεων του λιβυκού καθεστώτος και την ανάγκη της εξέλιξης των εναντίον της πολεμικής του μηχανής επιχειρήσεων.
Νωρίτερα, ενώ στο Πεντάγωνο εξέφραζαν την εκτίμηση ότι «καίρια» έχει μέχρι στιγμής πληγεί το σύστημα αεράμυνας στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ, ο αντιναύαρχος Γουίλιαμ Κόρτεϊ, εκπρόσωπος του αμερικανικού επιτελείου υποστήριζε ότι, παρά την επιτυχή μέχρι στιγμής εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, οι δυνάμεις του Καντάφι είναι ακόμα σε θέση να σηκώσουν ελικόπτερα. Δεν υπήρξαν απώλειες συμμαχικών αεροσκαφών -Ουάσιγκτον και Παρίσι φρόντισαν εγκαίρως να διαψεύσουν περί του αντιθέτου λιβυκές αιτιάσεις.
Οι «προσκεκλημένοι» Δυτικοί δημοσιογράφοι στην Τρίπολη χθες βρίσκονταν σε υποχρεωτικό περιορισμό στο ξενοδοχείο τους, πλην της επίσκεψής τους με συνοδεία ανθρώπων του καθεστώτος στην Μπαμπ ελ Αζαζία για να δουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές του Καντάφι να δηλώνουν ότι εκτελούν χρέη ανθρώπινης ασπίδας. Ηταν αδύνατη η ανεξάρτητη επιβεβαίωση του αριθμού των 64 νεκρών, που ανακοίνωσαν χθες, ως μέχρι στιγμής παράπλευρες απώλειες των βομβαρδισμών.
«Βομβαρδίζει ο Σαρκοζί...»
Στη Βεγγάζη, οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν χθες ότι τουλάχιστον 90 σκοτώθηκαν στη διάρκεια της προχθεσινής επίθεσης των καθεστωτικών δυνάμεων εναντίον της πόλης που ανέκοψαν οι γαλλικοί βομβαρδισμοί. «Τους βομβαρδίζει ο Σαρκοζί!...», φώναζαν πανηγυρίζοντας κάτοικοι της πρωτεύουσας των αντικαθεστωτικών. Χθες βράδυ, ωστόσο, μέχρι αργά τη νύχτα αμύνονταν ενάντια σε επιθέσεις φιλοκανταφικών που είχαν ξεκινήσει οδομαχίες σε αρκετές συνοικίες της Βεγγάζης.
Στη Μισράτα, αδύνατο επίσης να υπολογιστεί ο αριθμός των θυμάτων. Αρματα μάχης και ρυμουλκούμενα πυροβόλα που επί μέρες βομβαρδίζουν την πολιορκημένη πόλη, χθες προωθήθηκαν προς το κέντρο της. Μαρτυρώντας κυριολεκτικά οι κάτοικοί της, στους οποίους έχουν κόψει νερό και ηλεκτρικό, ζητούσαν βοήθεια.
Λίγο μετά τη γνωστοποίηση ότι η Ιταλία προτίθεται να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις και με μαχητικά αεροσκάφη, το ιταλικό ρυμουλκό «Augusta Offshore», που είχε αράξει στο λιμάνι της Τρίπολης, κατελήφθη από καθεστωτικούς που αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του (οκτώ Ιταλοί, δύο Ινδοί και ένας Ουκρανός). Το βράδυ, με συνοδεία 11 Λίβυων στρατιωτικών και συνεχή απαγόρευση επικοινωνίας με τη βάση του, το ρυμουλκό απέπλευσε κατευθυνόμενο προς πετρελαϊκή πλατφόρμα της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, βορειοανατολικά της Τρίπολης. ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...