Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


21 Μαρ 2011

Συνεχίζονται οι προσπάθειες στη Φουκουσίμα - Τραγικός ο απολογισμός του τσουνάμι

Εντείνεται η ανησυχία στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, καθώς σημειώθηκε και νέα αύξηση της θερμοκρασίας στον αντιδραστήρα 3. Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί σήμερα η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2, ενώ συνδέθηκαν καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους αντιδραστήρες 5 και 6. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των θυμάτων από το τσουνάμι και τον σεισμό αυξάνεται δραματικά. Σε 8.450 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό
και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ενώ 12.931 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι ιαπωνικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι τα θύματα μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι θα φτάσουν τις 15.000.
Το πρωί αυξήθηκε και πάλι η πίεση στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα, που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές. Οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα νέα ποσότητα ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί η πιθανότητα έκρηξης.
Σε μερική λειτουργία αναμένεται να τεθεί η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2. "Είναι πιθανό κάποια συστήματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν σήμερα, όπως για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, που έχει φίλτρα άνθρακα, τα οποία περιορίζουν το ραδιενεργό ιώδιο στην αίθουσα ελέγχου. Αυτό θα βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον των τεχνικών. Ανάμεσα στα συστήματα που μπορεί να επαναλειτουργήσουν είναι επίσης και τα όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας και της πίεσης", ανακοίνωσε υπεύθυνος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.
Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της χώρας επιβεβαίωσε ότι συνδέθηκαν καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με τους αντιδραστήρες 5 και 6, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μικρότερες ζημιές από το σεισμό, καθώς και οι δύο ήταν κλειστοί.
Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική υπηρεσία παραδέχθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο να έχουν εισπνεύσει ραδιενεργή σκόνη, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Η υπηρεσία ανέφερε ότι δεν έχει διαρρεύσει πολύ νερό στο έδαφος μετά τις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, ενώ απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν παρατυπίες στους ελέγχους ασφαλείας. Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα, Tokyo Elecrtic Power είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικά ελέγχου ηλεκτρονικού εξοπλισμού πριν τον σεισμό της 11ης Μαρτίου.
Δραματική αύξηση των θυμάτων
Δύσκολη είναι και η κατάσταση για τους περισσότερους από τους 400.000 άστεγους από το σεισμό της 11ης Μαρτίου και μεταξύ άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν σε πολλές περιπτώσεις το κρύο και την έλλειψη τροφίμων. Τραγικός είναι και ο απολογισμός των θυμάτων που όσο περνούν οι ημέρες αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με στοιχεία της ιαπωνικής αστυνομίας περισσότεροι από 8.450 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 12.931 αγνοούνται. Οι αρχές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή Μιγιάκι.
Ραδιενεργά στοιχεία σε τρόφιμα και νερό
Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας κάλεσε τους κατοίκους που ζουν κοντά στην περιοχή της Φουκουσίμα να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου. Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκαν ίχνη ραδιενέργειας και σε τρόφιμα που προέρχονται από περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Ραδιενεργό ιώδιο βρέθηκε σε γάλα και σπανάκι που ελέγχθηκε στις 16 και 18 Μαρτίου και σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου εντοπίστηκαν στο πόσιμο νερό στο Τόκιο και σε 5 ακόμη γειτονικές περιφέρειες.
Χθες ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε μόλυνση τροφίμου εκτός της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σήμερα στην Ταϊβάν, σε κουκιά που εισήχθησαν από την Ιαπωνία, δήλωσε αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στην Ταϊπέι. Η ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε σε 14 κιλά κουκιά από την Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία.
Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) με δηλώσεις εκπροσώπου του, ανέφερε ότι ο εντοπισμός ραδιενέργειας σε τρόφιμα είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση απ΄ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
"Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Πίτερ Γκόρντινγκλέι από την Μανίλα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο Ρόιτερς, τονίζοντας ότι πλέον η κατάσταση είναι διαφορετική και πιο σοβαρή από τις αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν τη διαρροή ραδιενέργειας να περιορίζεται σε μια απόσταση 20 με 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.
Επίσης ο  Κόρντιγκλέι επισήμανε πως ο ΠΟΥ δεν έχει αποδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι, έχουν φτάσει σε άλλες χώρες.
"Δεν μπορούμε να συνδέσουμε το Νταΐτσι με την εξαγωγική αγορά. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως ορισμένα προϊόντα που έχουν μολυνθεί πέρασαν έξω από τη ζώνη της μόλυνσης", υπογράμμισε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ στη Γενεύη θα αξιολογήσουν την κατάσταση σήμερα προκειμένου να δώσουν σαφείς οδηγίες αντιμετώπισης του ζητήματος.
Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει εάν θα περιορίσει την κατανάλωση και τη διάθεση τροφίμων από την περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Στα 65 δισ. ευρώ το κόστος των ζημιών
Περίπου 165 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κοστίσουν ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην ιαπωνική οικονομία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. "Με βάση προηγούμενη εμπειρία, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά στα μέσα του 2011", επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για την οικονομία στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Τονίζει ωστόσο ότι θα υπάρξει αύξηση τα επόμενα τρίμηνα, "όταν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης, οι οποίες είναι πιθανόν να διαρκέσουν πέντε χρόνια, επιταχυνθούν". Η πιο "αισιόδοξη" πρόβλεψη της τράπεζας κάνει λόγο για κόστος 86 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 2,5% του ΑΕΠ.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...