Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


20 Μαρ 2011

Πώς θα φορολογηθούν 700.000 αγρότες


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Αυξήσεις μέχρι 5% και μειώσεις έως 2% στις τιμές προσδιορισμού του ελάχιστου γεωργικού εισοδήματος με βάση τις οποίες φορολογούνται 700.000 αγρότες, εισηγείται για φέτος η αρμόδια επιτροπή στην πρότασή της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η υποβολή των δηλώσεων ξεκινά από την 1η Απριλίου και λήγει στις 15 του ίδιου μήνα.
Η επιτροπή είχε χθες την τελευταία της σύσκεψη για την κατάρτιση των τελικών πινάκων, ενώ το πόρισμά της παραδίδεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Η πρόταση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Α.Τ.», προβλέπει:

* αύξηση των τιμών μέχρι 5% για τον προσδιορισμό του γεωργικού εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, καθώς και των παραγωγών που καλλιεργούν δημητριακά, οπωροκηπευτικά (τομάτα) αλλά και για τους αλιείς,
* μείωση των τιμών έως 2% για το ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια και το αγελαδινό γάλα.



Για πολλά από τα υπόλοιπα προϊόντα οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες. Για παράδειγμα οι κτηνοτρόφοι έχουν μηδενική μεταβολή, όπως επίσης μηδενική είναι η μεταβολή στα ενοίκια γεωργικής γης και των θερμοκηπίων, αν και οι συνθήκες της αγοράς δικαιολογούν μείωση των τιμών στα ενοίκια.
Φέτος όμως, η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών, δε θα είναι κατ’ ανάγκην αυτή που θα προκύψει από τον αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματός τους, με βάση τους «πίνακες» του υπουργείου Οικονομικών, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή τα τεκμήρια. Μπορεί έτσι, ένας παραγωγός εσπεριδοειδών, να έχει μειωμένο φόρο με βάση τις «τιμές» του υπουργείου, αλλά αν η διαβίωσή του δεν καλύπτεται από τα τεκμήρια τότε θα «του ’ρθει ο κούκος αηδόνι».
Την ίδια στιγμή όμως εξετάζεται να ελέγχονται φορολογικά οι αγρότες, με βάση και τα τιμολόγια βάσει των οποίων παίρνουν τις επιστροφές ΦΠΑ. Για παράδειγμα, η αρμόδια επιτροπή στα παραδείγματα που είχε επεξεργαστεί διαπίστωσε ότι ένας παραγωγός δημητριακών με 90 στρέμματα δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ, ενώ η αξία της παραγωγής στα τιμολόγια που παραδίδει για να έχει επιστροφή ΦΠΑ, είναι πολύ μεγαλύτερη. Αν ένα τέτοιο «σχέδιο» μπει σε εφαρμογή θα σημάνει την εκτίναξη των φόρων για μια μεγάλη κατηγορία αγροτών. Επί του παρόντος, η περαιτέρω επεξεργασία τέτοιων ιδεών μένει στο συρτάρι, καθώς προϋποθέσει τη ριζική αλλαγή του συστήματος φορολόγησης των αγροτών και κυρίως τη σύλληψη της τεράστιας φοροδιαφυγής στα αγροτικά προϊόντα που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, επειδή ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής διακινείται χωρίς παραστατικά ή με τιμολόγια που αναγράφουν το 10% της πραγματικής ποσότητας! ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...