Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


22 Μαρ 2011

Ιαπωνία: Ελεγχοι για ραδιενέργεια στα ψάρια και τα θαλασσινά

Την ενίσχυση των ελέγχων στα ψάρια και τα θαλασσινά μετά την ανίχνευση ασυνήθιστα αυξημένων επιπέδων ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ζήτησαν σήμερα οι ιαπωνικές αρχές.
Κατά την προσπάθεια ψύξης των αντιδραστήρων έγιναν ρίψεις με τόννους θαλασσινού νερού, αλλά πολλοί εμπειρογνώμονες διερωτώνται τι απέγινε το νερό αυτό και αν κατέληξε πάλι στη
θάλασσα, καθώς και αν μετρήθηκε η ραδιενέργεια που περιέχει, δεδομένου ότι αποτελεί πλέον ραδιενεργό απόβλητο. Αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι μέρος του νερού αυτού διοχετεύθηκε πάλι στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε χθες η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (TEPCO) σε δείγματα του θαλασσινού νερού κοντά στο εργοστάσιο τα επίπεδα της ραδιενέργειας βρέθηκαν αυξημένα πάνω από τα όρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Το γεγονός παραδέχτηκε, προσπαθώντας ωστόσο να το υποβαθμίσει, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο. "Στο νερό της θάλασσας τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ωστόσο και αυτά τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι ασφαλή ακόμα κι αν πίνει κανείς θαλασσινό νερό για ένα χρόνο"  δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι πρόβλημα θα δημιουργηθεί αν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κyodo αναφέρει ότι αναλύσεις για ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό θα διενεργήσουν σε οκτώ σημεία κοντά στο σταθμό της Φουκουσίμα τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας , ενώ η TEPCO σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δικούς της ελέγχους.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων και Ενέργειας, Χιντέο Μοριμότο, υποστήριξε ότι η ραδιενέργεια στη θάλασσα θα διαλυθεί και ότι δεν κινδυνεύουν άλλες χώρες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί αν τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μπορούν να μεταφερθούν στα αλιεύματα στα νερά αυτά, αλλά η βιομηχανία της αλιείας στην περιοχή καταστράφηκε από το σεισμό και το τσουνάμι και σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Αλιέων τα ψάρια που πωλούνται δεν προέρχονται από τις περιοχές που επλήγησαν και άρα δεν είναι μολυσμένα.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...