Σε απόσταση µόλις 100 χιλιοµέτρων από τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Μουαµάρ Καντάφι, βρίσκονταν χθες το βράδυ οι αντικαθεστωτικές δυνάµεις οι οποίες κατάφεραν µέσα στο Σαββατοκύριακο, µε τη βοήθεια των συµµαχικών βοµβαρδισµών, να ανακτήσουν όλο το έδαφος που είχαν απολέσει από τις
δυνάµεις τουΚαντάφι λίγο πριν αρχίσει η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας». «Ινσαλλάχ, θα νικήσουµε. Μεθαύριο θα είµαστε στην Τρίπολη», διακήρυττε ένας αντάρτης.
Πέντεπόλεις ανακατέλαβαν οι άνδρες του επαναστατικού στρατού από το Σάββατο, µαζί τους και όλους τους µεγάλους τερµατικούς σταθµούς εξαγωγής πετρελαίου της Ανατολικής Λιβύης. Ηδη διαπραγµατεύονται συµφωνία µε το Κατάρ, την πρώτη αραβική χώρα (ακολούθησαν τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα)που συµµετέχει στη διεθνή επιχείρηση για την προστασία τωνλίβυων αµάχων, για την εµπορευµατοποίηση του µαύρου χρυσού. «Οι δυνάµεις του Καντάφιείναι τώραφοβισµένα ποντίκια. Πετούντα όπλακαι τις στολές και ντύνονται σαν άµαχοι», έλεγε ένας αντάρτης. «∆εν υπάρχει αντίσταση.Οι δυνάµεις του Καντάφι απλώςεξαφανίστηκαν. Αυτό δεν θα µπορούσε να είχε συµβεί χωρίς το ΝΑΤΟ»,δήλωνε ένας δεύτερος.
ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ακούγονταν αργά χθες τη νύχτα στη Σύρτη· νωρίτερα ξένοι ανταποκριτές είχαν δει ένα κονβόι αποτελούµενοαπό 20 στρατιωτικά οχήµατα, µαζί τους και δεκάδες αυτοκίνητα µε αµάχους, να την εγκαταλείπουν µε κατεύθυνση την Τρίπολη – µία ένδειξη πως ίσως η µάχη για την ανακατάληψη της πόλης, που θεωρείται προπύργιο του Καντάφι, δεν θα είναι τόσο δύσκολη όσο προέβλεπαν οι στρατιωτικοί αναλυτές. Οι δυνάµεις του συνταγµατάρχη, εντούτοις, επανέλαβαν χθες το σφυροκόπηµα της Μισράτα, µιας πόλης υπό τον έλεγχο των εξεγερµένων µεταξύ Σύρτης και Τρίπολης. Οι συµµαχικές επιθέσεις του Σαββάτου προσέφεραν µικρή µόνο ανάπαυλα στους πολύπαθουςκατοίκους. Ακόµα οκτώ άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν χθες – αν και αργά το βράδυ, αντάρτης υποστήριξε πως το 99% της πόλης ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάµεις. Συνειδητοποιώντας πως το ανατολικό τµήµα τηςχώρας έχει χαθεί, ο συνταγµατάρχης προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό τουστα δυτικά, εκτιµούσαν αναλυτές.
Η διεθνής αποστολή στη Λιβύη εί ναι σαφής, στοχευµένη και θα στεφθεί µε επιτυχία, δήλωσε το Σάββατο ο αµερικανός πρόεδρος ο Μπαράκ Οµπάµα, δίνοντας µια πρόγευση του διαγγέλµατος που αναµένεται να εκφωνήσει απόψε µε θέµα τη Λιβύη. «Μην αυταπατάστε», επεσήµανε· «επειδή ενεργήσαµε γρήγορα, αποφεύχθηκε µια ανθρωπιστική καταστροφή και σώθηκαν αναρίθµητες ζωές αθώων πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών».
ΟΙ ΞΕΝΟΙ ∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ που βρίσκονται στην Τρίπολη είχαν το πρωί τουΣαββάτου µια ευκαιρία
Ο στρατός του Καντάφι οπισθοχωρεί εγκαταλείποντας ακόµα και τη Σύρτη
Ο υπ. Αµυνας των ΗΠΑ Ρ. Γκέιτς επικαλούµενος πληροφορίες µυστικών υπηρεσιών, ανέφερε πως άνδρες του Καντάφι µεταφέρουν πτώµατα στα σηµεία αεροπορικών επιδροµών ώστε να κατηγορήσουν τις συµµαχικές δυνάµεις για τον θάνατό τουςνα δουν από πρώτο χέρι πώς αντιµετωπίζει το καθεστώςκάθε φωνή διαφωνίας.
Μια γυναίκα γύρω στα 30 εισέβαλε ξαφνικά στο ξενοδοχείο «Rixos» όπου διαµένουν πολλοί ανταποκριτές, και άρχισε να τους εξιστορεί κλαίγοντας πως άνθρωποι του Καντάφι τηνείχαν σταµατήσει σε φυλάκιο ανατολικά τηςΤρίπολης και την είχαν κρατήσει επί δύο ηµέρες – στη διάρκεια των οποίων τη βίασαν 15 άνδρες. Το πρόσωπο της Ιµάν αλ-Οµπέιντι, πουκατάγεται από τη Βεγγάζη, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών, ήταν µωλωπισµένο. Το ίδιο και τα πόδια της. Οταν σήκωσε το φόρεµά της φάνηκε αίµαψηλά στονδεξιό µηρό της. Σύντοµαόµως µέλη του προσωπικού καιάνθρωποι τουκαθεστώτος έπεσαν πάνω της και την έσυραν έξω από το ξενοδοχείο, την έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και η αλΟµπέιντι χάθηκε. Στους δηµοσιογράφους που διαµαρτύρονταν, είπαν στην αρχή πως ήταν µεθυσµένη και είχε ψυχολογικά προβλήµατα. Κατόπιναναθεώρησαν,είπαν πως «είναιασφαλής» και οι ισχυρισµοί της διερευνώνται...
Το ΝΑΤΟ αναλαµβάνει δράση εναντίον του Καντάφι
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε χθες να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, δίνοντας έτσι τέλος σε µια εβδοµάδα συζητήσεων για τη δοµή της στρατιωτικής διοίκησης.
«Ο στόχος µας είναι να προστατεύσουµε τους αµάχους που απειλούνται από το καθεστώς Καντάφι», δήλωσε ο γενικός γραµµατέας της Συµµαχίας Αντερς Φογκ Ράσµουσεν. «Το ΝΑΤΟ θα εφαρµόσει όλες τις πλευρές του ψηφίσµατος του ΟΗΕ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».
Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, επικεφαλής των επιχειρήσεων θα είναιο καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ από τηβάση της Νάπολι. Η µεταβίβαση της διοίκησης, πάντως, µπορεί να χρειαστεί 72 ώρες.
Μένει να διευκρινιστείτι ρόλο θα παίξουν στη συνέχεια οι χώρες που έχουν συγκροτήσει τη Συµµαχία των Προθύµων, µεπυρήνα τηΓαλλία και τη Βρετανία. Πηγές της Συµµαχίας κατέστησαν χθες σαφές ότι το ∆ιευθυντήριο που θα ιδρυθεί στην αυριανή διάσκεψη του Λονδίνου θα προσφέρει πολιτικές κατευθύνσεις µε την ευρεία έννοια,όµως αυτός που θα αποφασίζει τις ενέργειες σε στρατιωτικό επίπεδο θα είναι αποκλειστικά το ΝΑΤΟ.
«Η λύση δεν µπορείνα είναι µόνο στρατιωτική, πρέπει να είναι πολιτική και διπλωµατική», τόνισε το Σαββατοκύριακο ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που θα παρουσιάσει αύριο µαζί µε τον Ντέιβιντ Κάµερον ένα σχέδιο για τηνέξοδο από την κρίση. Η Ιταλία, ενδεχοµένως µαζί µε τη Γερµανία, θα παρουσιάσει ένα άλλο σχέδιο που θα αποτελείται από τρία σηµεία: κατάπαυση του πυρός, γέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας και εξορία για τον Καντάφι. Οπως δηλώνει ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του στη «Ρεπούµπλικα», όποια λύση και αν επιλεγεί δεν υπάρχει περίπτωση να παραµείνει ο Καντάφι στην εξουσία.
Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ∆ΙΑΙΡΕΣΗ της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εµφανής. «Ο Σαρκοζί και ο Κάµερον είναι άσχετοι, δεν γνωρίζουν από ∆ιεθνές ∆ίκαιο», φέρεται να δήλωσε την περασµένη εβδοµάδα ο Μπερλουσκόνι σε συνεργάτες του. Και στοδείπνο που παρατέθηκε στις Βρυξέλλες προς τιµή των ευρωπαίων ηγετών, γύρισε στην Ανγκελα Μέρκελ και της είπε: «Μάλλον καλά έκανες που έµεινες απ’ έξω».
Κινδύνους πάντως ενέχει και η απόφαση που ελήφθη από το ΝΑΤΟ, ιδίως αν οι αντάρτες αρχίσουν να πλησιάζουν την Τρίπολη. Οπως επισηµαίνουν οι αναλυτές, οι αντάρτες ενδέχεται να προσπαθήσουν να εκδικηθούν τους υποστηρικτές του Καντάφι. Οι µάχες που θα γίνουν µπορεί να έχουν πολλά θύµατα. Κιαυτό θα δηµιουργήσει τεράστιαπολιτικά προβλήµατα για τοΝΑΤΟ, αφού το ψήφισµα του ΟΗΕ για την προστασία των αµάχων αφορά όλες τις πλευρές.
Η ∆ιάσκεψη του Λονδίνου
Ασαφής παραµένει η συµµετοχή αραβικών χωρών στη ∆ιάσκεψη του Λονδίνου. Βέβαιη είναι η ελληνική (διά του ΥΠΕΞ ∆ηµήτρη ∆ρούτσα)
και η τουρκική συµµετοχή (διά του πρωθυπουργού Ερντογάν και του ΥΠΕΞ Νταβούτογλου), ενώ σύµφωνα µε χθεσινή ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, θα συµµετάσχουν συνολικά 35 χώρες.
Στη ∆ιάσκεψη θα συµµετάσχει ακόµη η αµερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, ο γενικός γραµµατέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αφρικανικής Ενωσης Ζαν Πινγκ.
Αυτοψία σε ελληνικά αεροδρόµια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ∆ΗΜΑΚΑΣ
ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ αξιωµατικών επισκέφθηκαν χθες και προχθές για αυτοψία ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόµια καθώς όπως όλα δείχνουν θα ζητήσουν κάποια από αυτά για υποστήριξη του µεγάλου αριθµού αεροσκαφών που αναµένεται να έρθουν στην περιοχή για να εµπλακούν στις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι. Η Αθήνα, σύµφωνα µε στρατιωτικές πηγές, δεν δήλωσε στο ΝΑΤΟ πρόσθετα αεροπορικά µέσα ενόψει της ανάληψης από τη Συµµαχία της συνολικής ευθύνης «για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των αµάχων» στη Λιβύη, ενώ χθες λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ απέπλευσε από τη Σούδα και εντάχθηκε στη νατοϊκή επιχείρηση για το εµπάργκο όπλων η ελληνική φρεγάτα «Λήµνος».
Οι Αµερικανοί θέλουν να έχουν από πρώτο χέρι εικόνα για τις πραγµατικές δυνατότητες υποστήριξης και ασφάλειας που διαθέτουν τόσο τα αεροδρόµια που έχει δηλώσει η Αθήνα στο ΝΑΤΟ όσο και άλλα που, λόγω θέσεως, τους εξυπηρετούν. Στο πλαίσιο αυτό αµερικανοί ειδικοί επισκέφθηκαν, σύµφωνα µε στρατιωτικές πηγές, την Ανδραβίδα και το Ακτιο – που έχουν διατεθεί ήδη στο ΝΑΤΟ µαζί µε τη Σούδα – καθώς και τον Αραξο και την Καλαµάτα, ενώ δεν απέκλειαν να επεκταθεί ο κύκλος και σε άλλες βάσεις. Οσον αφορά τη βάση στο Καστέλλι Ηρακλείου, έχει επιλεγεί ως αεροδρόµιο προσγείωσης λιβυκών αεροσκαφών σε περίπτωση κατά την οποία οι πιλότοι τους αυτοµολήσουν. Με την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου εµπλοκής του ΝΑΤΟ δηµιουργούνται, λένε αναλυτές, περισσότερες ανάγκες για µετασταθµεύσεις συµµαχικών αεροπορικών δυνάµεων στην περιοχή και η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η ελληνική πλευρά είναι η θετική ανταπόκριση. Ωστόσο, αρµόδιες πηγές ανέφεραν ότι κάθε αίτηµα εξετάζεται από την κυβέρνηση. NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου