Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


3 Μαρ 2011

Κώδωνας κινδύνου από τους ειδικούς για τη μηνιγγίτιδα Ευαίσθητοι σε συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν μηνιγγίτιδα πρέπει να είναι οι γονείς.


Αποτελεσματική άμυνα κατά της ασθένειας προσφέρει ο εμβολιασμός



Η νόσος εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε νήπια ηλικίας κάτω του ενός έτους, σε εφήβους και νεαρούς ενηλίκους. Μπορεί να είναι θανατηφόρα τις πρώτες δύο ημέρες, και θεωρείται σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Ο εμβολιασμός παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, καθώς το εμβόλιο παρέχει προστασία από τα τέσσερα πιο επικίνδυνα στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Δημήτρης Καφετζής. Η
μηνιγγίτιδα, είπε, είναι μια κεραυνοβόλος και καταστρεπτική νόσος, η οποία πλήττει κυρίως βρέφη, παιδιά έως 4 ετών, εφήβους και νεαρούς ενηλίκους (15 έως 24 ετών). Εχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (7% έως 14%). Το 20% όσων επιζήσουν, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σοβαρών βλαβών, όπως κώφωση, νεφρική ανεπάρκεια και ακρωτηριασμός κάτω άκρων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τρία βακτήρια ευθύνονται για την πλειονότητα των παιδιατρικών περιστατικών μηνιγγίτιδας. Πρόκειται για τον αιμόφιλο της ινφλουέντζας, τον στρεπτόκοκκο και τον μηνιγγιτιδόκοκκο, ο οποίος προκαλεί επιδημίες. Ο παθογόνος αυτός μικροοργανισμός αποικεί τον ρινοφάρυγγα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή, δηλαδή τις αναπνευστικές εκκρίσεις, το σάλιο ή με αερογενή σταγονίδια.
Το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου -εξήγησε ο κ. Καφετζής- βρίσκεται μόνο σε ανθρώπους, και για να μεταδοθεί απαιτείται στενή επαφή με νοσούντα επί πέντε έως οκτώ ώρες. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου είναι πυρετός, πονοκέφαλος και εξάνθημα.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...