Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


3 Μαρ 2011

Ασφαλιστικά ταµεία: χάνουν... αίµα από τέσσερις πληγές Ανεργία, εισφοροδιαφυγή, αδήλωτη εργασία, µειώσεις µισθών στερούν πόρους


Η έκρηξη της ανεργίας, η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία, αλλά και οι περικοπές στους µισθούς δηµιουργούν ένα εκρηκτικό µείγµα και υπονοµεύουν τα θεµέλια της βιωσιµότητας του συστήµατος κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση προωθεί µέτρα για να αντιµετωπίσει την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία µε πυρήνα το υπό κατάθεση νοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναδιάρθρωση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας. Eτσι:

n Η αδήλωτη εργασία φτάνει στο 20% του ΑΕΠ στερώντας τα Ταµεία από έσοδα 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. n Η αύξηση της επίσηµης ανεργίας στα επίπεδα των 630.000 ανέργων στερεί από το σύστηµα κοινωνικής προστασίας πόρους της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ ή2,8% του ΑΕΠ τον χρόνο (υπολογίζονται και τα επιδόµατα ανεργίας). Το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ εκτιµά ότι η ετήσια απώλεια λόγω ανεργίας για το σύστηµα ασφάλισης είναι 5.000 ευρώ ανά άτοµο.

n Λόγω της δραµατικής µείωσης των αποδοχών των εργαζοµένων αντίστοιχη είναι η µείωση των εισφορών - εισροών προς τοασφαλιστικό σύστηµα. Εκτιµάται ότι µια µείωση µισθών της τάξης του 4% σηµαίνει για τα ασφαλιστικά ταµεία απώλειες 500 εκατ. ευρώ.

Μέσα στη χρονιάαναµένεται νέα συρρίκνωση του εισοδήµατος των µισθωτών, µε αποτέλεσµα τα Ταµεία να χάνουνµέρος των εισφορών. Οι περικοπέςστους µισθούς οφείλονται, µεταξύ άλλων, στη µείωση των πρόσθετων αποδοχών αλλά και στις ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις εργασίας.

n Η εισφοροδιαφυγή αποτελεί τον µεγάλο εφιάλτη του Ασφαλιστικού και για το σύνολο των Ταµείων αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ. Μόνο στον µεγαλύτερο ασφαλιστικό οργα νισµό της χώρας, στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, η εισφοροδιαφυγή αντιστοιχεί περίπου στο 30% των εσόδων και σηµαίνει απώλειες 3,5 δισ. ευρώ ετησίως. απωλείες από τα λόυκετα. Αλλά και το κλείσιµο επιχειρήσεων λόγω τηςκρίσης όχι µόνοαυξάνει την ανεργία, αλλάπαράλληλα µειώνει και τα έσοδα των Ταµείων. Σε περίπτωση που φέτος υπάρξουν 50.000 λουκέτα, εκτιµάται ότι ο Οργανισµός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) θα έχει απώλειες της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. καρτα καί ΕΡΓΌςΗμό. Σε µια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος εργασίας αλλά και την αδήλωτη εργασία, το υπουργείο Εργασίας προωθεί µέτρα για τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα φθάσει το 25% έως το 2013. Παράλληλα µείωση εισφορών επέρχεται και µε το εργόσηµο. Από την 1ηΙουλίου θα αρχίσει η εφαρµογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας µε «αντάλλαγµα» τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% σε πρώτη φάση.

Η εισφοροδιαφυγή είναι ο µεγαλύτερος εφιάλτης. Για το σύνολο των Ταµείων αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...