Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


12 Μαρ 2011

Προστατεύστε τους νεφρούς σώστε την καρδιά

Οπως αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές μελέτες, υπάρχει σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ των νεφρών και της καρδιάς, δηλαδή οι ασθενείς που έχουν βλάβη στους νεφρούς, έχουν και αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν και από την καρδιά, όπως βέβαια και το αντίθετο.
Εχει μάλιστα αποδειχτεί ότι όσο χειροτερεύει η λειτουργία των νεφρών, χωρίς να υπάρχει άλλη πάθηση, τόσο αυξάνονται και οι βλάβες που προκαλούνται στην καρδιά, αλλά και στα αγγεία. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η αύξηση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια,
εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά.
Η σχέση της νεφρικής και της καρδιακής βλάβης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι σε ασθενείς συναντά κανείς τους γνωστούς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου και για καρδιαγγειακή νόσο (όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα κ.ά.).
Εχει αποδειχτεί μάλιστα ότι η ύπαρξη και μόνο Χρόνιας Νεφρικής Νόσου αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση βλάβης στην καρδιά. Μελέτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη παρέχουν ενδείξεις ότι περίπου το 10% του πληθυσμού των κρατών πάσχει από ΧΝΝ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 του ελληνικού πληθυσμού έχει πρόβλημα με τους νεφρούς και μάλιστα το 10% από αυτούς (δηλαδή περίπου 10.000) υπολογίζεται ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Σήμερα, ένας στους δύο θανάτους ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο και όχι στη νόσο, όπως επισήμανε ο Χρήστος Ιατρού, πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, η οποία εορτάστηκε στις 10 Μαρτίου.
«Σε ασθενείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιατρού, «που βρίσκονται σε τελικό στάδιο ΧΝΝ και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, η θνητότητα είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερη από το γενικό πληθυσμό, ενώ το 40 με 50% των θανάτων τους οφείλεται σε καρδιαγγειακό επεισόδιο».
Επίσης, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, «έχει βρεθεί ότι σ' όσους ασθενείς βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακό επεισόδιο αυξάνει κατά: 46% σ' αυτούς που έχουν απώλεια της νεφρικής λειτουργίας κατά 30% και 131% σ' αυτούς που έχουν χάσει το 50-70% της νεφρικής λειτουργίας»!ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...