Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


12 Μαρ 2011

Συντάξεις: Πόσο συμφέρει η εξαγορά

Παγίδες αλλά και οφέλη κρύβει η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης για όσους θέλουν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για τη θεμελίωση και την προσαύξηση της τελικής τους σύνταξης.
Οι χρόνοι που αναγνωρίζονται δεν έχουν το ίδιο κόστος, ενώ όπως αποδεικνύεται από τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα ο "Α.Τ.", ένας χαμηλόμισθος μπορεί ανάλογα με τον πλασματικό χρόνο που θα εξαγοράσει να κερδίσει μεγαλύτερη σύνταξη από έναν υψηλόμισθο που θα διαλέξει να αναγνωρίσει άλλη κατηγορία.
Τα οφέλη, ωστόσο, είναι μικρά και αυτό γιατί στην αναγνώριση των πλασματικών ετών (4 έτη φέτος που φτάνουν στα 7 ώς το 2015) ισχύει ο
κανόνας που λέει ότι οι περισσότεροι χρόνοι αναγνώρισης κοστίζουν πανάκριβα. Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αυτές κρύβονται στον τρόπο υπολογισμού του κόστους εξαγοράς. Για παράδειγμα, στοιχίζουν φθηνότερα οι χρόνοι που παίρνουν ως βάση υπολογισμού το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Όπως επίσης συμφέρει από κάθε άποψη η εξαγορά των χρόνων του στρατού, όπου γίνεται έκπτωση 45% αν τα χρήματα δοθούν σε μια δόση και 30% αν δοθούν σε δόσεις.
Ο πίνακας με τα αναλυτικά παραδείγματα που δημοσιεύει σήμερα ο "Α.Τ." είναι αποκαλυπτικός.
Δείχνει τι πληρώνει ένας εργαζόμενος, ανάλογα με το μισθό που παίρνει, τι ποσό επιπλέον σύνταξης κερδίζει από το χρόνο που αναγνωρίζει, αλλά και σε πόσους μήνες θα κάνει απόσβεση της εξαγοράς. Στο τελικό ποσό σύνταξης, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, καθώς εξαρτάται από τον αριθμό ενσήμων αλλά και από την ασφαλιστική κλάση που ανήκει κάθε εργαζόμενος με βάση τις αποδοχές του, όταν πρόκειται για ασφάλιση ΙΚΑ.
Οι ακριβότερες εξαγορές είναι αυτές που γίνονται με βάση τις αποδοχές (ιδίως αν είναι υψηλές), ενώ οι φθηνότερες είναι αυτές που γίνονται με το βασικό ημερομίσθιο. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν δεν έχουν χρόνο να αναγνωρίσουν, μπορούν παρά ταύτα να εξαγοράσουν το χρόνο της μη επιδοτούμενης ανεργίας, που θεωρείται "κενό ασφάλισης".
Συγκρίνοντας, τέλος, τα ποσά που πληρώνουν οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, προκύπτει ότι για τους δημοσίους η εξαγορά είναι πάμφθηνη.ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...