Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


15 Μαρ 2011

Ραδιενεργό θρίλερ στην Ιαπωνία Ανησυχία στο Τόκιο


Συνεργεία μετρούν τα επίπεδα ραδινέργειας στους κατοίκους κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.



Διαφωνούν ιάπωνες και γάλλοι ειδικοί για την κρισιμότητα της κατάστασης στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταϊτσί, όπου σήμερα το πρωί σημειώθηκε έκρηξη σε έναν ακόμα πυρηνικό αντιδραστήρα και ξέσπασε φωτιά σε άλλον.

Συγκεκριμένα, η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας ανέβασε στο επίπεδο 6 την κατάταξη του ατυχήματος, ενώ η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας το διατήρησε στο επίπεδο 4, όπου το είχε κατατάξει το Σάββατο.

Στο επίπεδο 7 έχει καταταχθεί μόνο το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.

Από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στον αντιδραστήρα 4 και σβήστηκε λίγες ώρες αργότερα, διέρρευσαν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, σπέρνοντας τον πανικό στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, χάρη στους ανέμους, το ραδιενεργό νέφος δεν κατευθύνεται πλέον προς το Τόκιο αλλά έφυγε στον ωκεανό. Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό της Ιαπωνίας ή άλλων ασιατικών χωρών αλλά προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν και να οδηγήσουν πάλι το νέφος πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Λίγο πριν την φωτιά, είχε σημειωθεί νέα έκρηξη -η τρίτη στο εργοστάσιο- στον αντιδραστήρα 2.

Αμέσως μετά τη φωτιά, οι ειδικοί μέτρησαν πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο (έως και 400 φορές) και χαμηλότερα επίπεδα (μέχρι και 10 φορές)στην ατμόσφαιρα του Τόκιο, που απέχει 280 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Από την έκρηξη καταστράφηκε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο.2, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού. Λίγες ώρες πριν τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως έγινε γνωστό, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο έχουν τετραπλασιαστεί. Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30' σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη.

Οι αρχές έδωσαν εντολή στους 140.000 κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να φροντίσουν να κρατήσουν τον εξωτερικό αέρα εκτός σπιτιού.

Ανησυχία στο Τόκιο
Ανησυχία επικρατεί στο Τόκιο μετά τις νέες εξελίξεις στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί και την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι έτρεξαν να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλο τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους.

Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.


Μήνυμα του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, σε γραπτό μήνυμά του προς όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, πραγματοποιούνται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Επίσης, η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας κάλεσε τους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες εξαιτίας του φόβου επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.

Η υπουργός δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων» μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.

Η Ρένχο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των τιμών προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη αύξησή τους στα είδη διατροφής.

Για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει 100.000 στρατιώτες για να βοηθήσουν τον πληθυσμό στις περιοχές που έχουν πληγεία από το τσουνάμι, ενώ περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια.
Ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας οδήγησαν το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να απομακρύνει προσωρινά πλοία του  ενώ οι αποστολές διεθνών οργανισμών αρωγής παραμένουν εκτός των επικίνδυνων ζωνών.
«Αυτές οι εξελίξεις θα καταστήσουν ασφαλώς πιο δύσκολη την επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.
Ο Ιαπωνικός Ερυθρός Σταυρός έχει αναπτύξει 90 ιατρικές ομάδες που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια σε 430.000 κατοίκους απομονωμένων περιοχών.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...