Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


15 Μαρ 2011

Οριστικοποιείται η λίστα των αποκρατικοποιήσεων


Οριστικοποιείται η λίστα των αποκρατικοποιήσεων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάρτιση της λίστας των αποκρατικοποιήσεων από την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διεργασίες για την οριστική απόφαση της 25ης Μαρτίου, στην οποία η Ελλάδα ευελπιστεί πως θα υπάρξουν και μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους, είτε μέσω της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, είτε με απόκτηση των ομολόγων που έχει αποκτήσει η ΕΚΤ στο 65% - 70% της ονομαστικής τους αξίας.


Την ίδια ώρα διευκρινίσεις για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ζήτησαν και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ από τον εκπρόσωπο της Ελλάδος στο Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί οργασμός συσκέψεων προκειμένου να καταρτιστεί η σχετική λίστα, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη και να παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη του μήνα, με έμφαση στο πρόγραμμα της διετίας 2011 - 2012, από το οποίο θα πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ.
Κερδοφόρες
Πρώτες στη λίστα είναι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του Δημοσίου, εισηγμένες και μη, καθώς και η επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης, όπως επίσης και η ύπαρξη νέων για αυτοκινητόδρομους, λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελούν απόφαση της κυβέρνησης να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων και θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών πως μέσα στην τρέχουσα διετία και εφόσον η αγορά κινηθεί με καλύτερο τέμπο τα έσοδα είναι δυνατό να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στη σχετική λίστα ψηλά θα είναι ΔΕΗ, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Ωστόσο, για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν θα λαμβάνεται ρητή δέσμευση για το χρόνο που θα υλοποιηθεί το εγχείρημα. Και αυτό έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η κάθε εταιρεία και με το γεγονός ότι για τις δύο υπάρχει δεδομένος αγοραστής, ενώ για την τρίτη (ΔΕΗ) θα πρέπει να επιλυθούν μία σειρά από ζητήματα.
Στη λίστα από το Χ.Α. θα περιλαμβάνονται, επίσης, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, αφού πάντως υπάρξουν -ειδικά στην ΕΥΔΑΠ- αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Στις μη εισηγμένες θα περιλαμβάνονται: ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Καζίνο της Πάρνηθας κ.λπ. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στις συμβάσεις παραχώρησης από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένει σημαντικά έσοδα. Θα προκηρυχθούν διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση εκμετάλλευσης αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και της Εγνατίας Οδού. Παράλληλα θα επεκταθούν οι συμβάσεις παραχώρησης σε «Ελ. Βενιζέλος» και Αττική Οδό, καθώς και άλλοι αυτοκινητόδρομοι που έχουν παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο σε κοινοπραξίες επιχειρήσεων.
Διεργασίες
Στις Βρυξέλλες κορυφώνονται οι διεργασίες, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, για το τι μέλλει γενέσθαι με τη λήψη μέτρων ώστε να μειωθεί το χρέος χωρών με σημαντικό πρόβλημα, μέτρα που φωτογραφίζουν την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κομισιόν «βλέπουν» με καλό μάτι τη σύνδεση πιθανής επιπρόσθετης βοήθειας για επαναγορά χρέους με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Στο σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι η Ελλάδα θα λαμβάνει επιπλέον χρήματα για την επαναγορά χρέους ανάλογα με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή γίνονται αποκρατικοποιήσεις 1 δισ. ευρώ, θα δίνεται ως επιπλέον δάνειο 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Στήριξης, για την αγορά χρέους ύψους 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένες αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά οι Ευρωπαίοι θέλουν να κάνουν τους Έλληνες «μέτοχους» της προσπάθειας μείωσης του δημοσίου χρέους.
ΔΝΤ: Ζητά λεπτομέρειες για τα 50 δισ. ευρώ
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς και για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε χθες την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 4,1 δισ. ευρώ, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους προς το ΔΝΤ από τα δύο στα επτά χρόνια ως περίοδος χάριτος και στα τέσσερα ως περίοδος αποπληρωμής.
Εως το τέλος του μήνα

Στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί οργασμός συσκέψεων προκειμένου να καταρτιστεί η σχετική λίστα, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη και να παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη του μήνα, με έμφαση στο πρόγραμμα της διετίας 2011 - 2012, από το οποίο θα πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ.
Συμβάσεις

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στις συμβάσεις παραχώρησης από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών αναμένει σημαντικά έσοδα. Θα προκηρυχθούν διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση εκμετάλλευσης αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και της Εγνατίας Οδού.
Η τέταρτη δόση

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε χθες την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 4,1 δισ. ευρώ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...