Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


18 Μαρ 2011

Μια μικρή νίκη στην Φουκουσίμα

Συνεχίζονταν και χθες οι αγωνιώδεις προσπάθειες των Ιαπώνων να περιορίσουν τη διαρροή ραδιενέργειας από τη βαριά τραυματισμένη μονάδα της Φουκουσίμα, με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να επιβεβαιώνουν πως έγινε εφικτή η επανεκκίνηση των μονάδων ψύξης του εργοστασίου.
Χθες το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι τεχνικοί κατόρθωσαν να δώσουν ηλεκτρικό ρεύμα στις μονάδες ψύξης μετά την επιτυχημένη
εγκατάσταση μιας γραμμής τροφοδοσίας από το δίκτυο της εταιρείας Tohoku. Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε την επιτυχία του εγχειρήματος, που εντείνει τις ελπίδες πως η ψύξη των αντιδραστήρων θα καταστεί εφικτή και πως θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας μεγάλης καταστροφής, αντίστοιχης με εκείνης του Τσερνομπίλ το 1986.

Αργά το βράδυ χθες (ώρα Ελλάδας) σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα αντεπεξέλθουν και πως θα βγουν ισχυρότεροι από την κρίση.

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό των 8.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η Ιαπωνία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων αγγίζει τους 6.405, ενώ περίπου 10.259 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Μεγάλος είναι ο αριθμός των αστέγων, ενώ πολλές ξένες κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για την ασφαλή και ταχεία απομάκρυνση των πολιτών τους χωρίς όμως αυτό να είναι και τόσο εύκολο να γίνει.

Μεγάλες μονάδες βιομηχανικής παραγωγής εξακολουθούν να υπολειτουργούν, ενώ το  γιεν εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Η κεντρική τράπεζα της χώρας και η κυβέρνηση του Τόκιο δηλώνουν πως εξασφάλισαν τη συναίνεση των υπολοίπων μελών της ομάδας G7 για ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, προκειμένου να στηρίξουν το νόμισμα της χώρας τους.

Οι επιπτώσεις του σεισμού στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να μην είναι εύκολο να εκτιμηθούν. Μόλις χθες η Toshiba ανακοίνωσε πως μία μονάδα παραγωγής οθονών LCD που βρίσκεται στην περιοχή που έπληξε ο Εγκέλαδος δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν περάσει ένας μήνας. Πολλές μεγάλες εταιρείες της χώρας κρατούν κάποιες από τις μονάδες κατασκευής προϊόντων τους κλειστές, κυρίως για προληπτικούς λόγους.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...