Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


18 Μαρ 2011

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟΥ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Στέλνουν νήπια για χειρουργείο σε ιδιώτες;

Μόνο η χαρακτηριστική ταμπέλα «κλειστόν» λείπει από το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του νοσοκομείου «Αγία Σοφία», για να θεωρηθεί και επίσημα πως έχει σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους μικρούς ασθενείς του.
Η πολιτική των περικοπών και των «καλλικρατικών» συγχωνεύσεων της κυβέρνησης φαίνεται πως ξεκινά από το μοναδικό δημόσιο ίδρυμα που αντιμετωπίζει τις σοβαρές καρδιοπάθειες παιδιών απ'
όλη τη χώρα. Η χαριστική βολή που δόθηκε στο (υποστελεχωμένο) Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ) με το κλείσιμο και τη συγχώνευση των τμημάτων του με άλλα, είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας τεράστιας «λίστας αναμονής» για παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά και μια αυξανόμενη «ροπή» των οικογενειών παιδιών με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα προς τα ιδιωτικά καρδιοχειρουργικά κέντρα.
«Λειψανδρία»
Το ΕΚΑΣΚΑΠ λειτουργεί -παρά την παρατεταμένη «λειψανδρία» σε γιατρούς και νοσηλευτές- από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όντας το μοναδικό στο είδος του στο ΕΣΥ. Αποτελείται από Καρδιολογικό Τμήμα, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και δύο Καρδιοχειρουργικά Τμήματα που αναλαμβάνουν όλα τα καρδιολογικά περιστατικά. Τα καρδιοχειρουργικά τμήματα μόνο μέσα στο 2010 έχουν περιθάλψει πάνω από 160 παιδιά. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στο Κέντρο, η σταδιακή «αποδυνάμωση» και «συγχώνευση» των τμημάτων του έχει καταλήξει σε ουσιαστική κατάργησή τους με τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου.
Η «αρχή του τέλους» για το ΕΚΑΣΚΑΠ σηματοδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως λόγω της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που επικρατεί, το νοσοκομείο θα προχωρήσει σε «λειτουργική διασύνδεση» της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας (ΚΕΜ) με τη γενική μονάδα εντατικής θεραπείας (ΠΜΕΝ) του νοσοκομείου. Οι νοσηλευτές του τμήματος επισημαίνουν με υπόμνημά τους στη διεύθυνση του νοσοκομείου ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να σταθεί μοιραία για την υγεία των νοσηλευόμενων παιδιών, αφού οι καρδιοχειρουργικοί ασθενείς συνιστούν ειδική κατηγορία χειρουργικών ασθενών που χρειάζονται περίθαλψη από εξειδικευμένη μονάδα. «Η μετεγχειρητική φροντίδα των παιδιών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο έμπειρο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα οποιαδήποτε επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς. Εάν υλοποιηθεί η συγχώνευση ουσιαστικά κλείνει το καρδιοχειρουργικό κέντρο. Ακόμα και οι μικροί ασθενείς που θα χειρουργούνται δεν θα έχουν την κατάλληλη φροντίδα που χρειάζονται, με κίνδυνο για την υγεία τους», λένε χαρακτηριστικά.
14 εφημερίες
Τα προβλήματα εντοπίζονται από πιο πριν, στο σύνολο των τμημάτων του Κέντρου, αφού από τις αρχές του 2010 το ΕΚΑΣΚΑΠ σταδιακά αποδυναμώνεται από προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις αυξανόμενες ανάγκες των μικρών καρδιοπαθών ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, στο Κέντρο έχουν μείνει μόνο δύο ειδικευμένοι καρδιοαναισθησιολόγοι (μια μόνιμη γιατρός και μια επικουρική) για να καλύψουν όλες τις ανάγκες του -χειρουργεία καρδιάς-θώρακα, αιμοδυναμικό εργαστήριο για καθετηριασμούς καρδιάς και Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα- οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν ακόμα και 14 εφημερίες συνολικά χωρίς να λαμβάνουν τις ανάλογες ημέρες ξεκούρασης, όπως ορίζει ο νόμος. (Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι και, συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2010, το ΕΚΑΣΚΑΠ αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά για έναν ολόκληρο μήνα, επειδή η μοναδική καρδιοαναισθησιολόγος του πήρε την τακτική της άδεια και δεν υπήρχε κανείς να την αντικαταστήσει. Τότε όλα τα επείγοντα περιστατικά του «Αγία Σοφία» διεκομίσθησαν στο «Ωνάσειο»).
Ηδη οι ημέρες των χειρουργείων και του αιμοδυναμικού εργαστηρίου έχουν μειωθεί ακόμα και στο μισό, ενώ έχει κοινοποιηθεί στους διευθυντές των τομέων του νοσοκομείου μια λίστα με περισσότερα από 30 βρέφη και νήπια που πρέπει να χειρουργηθούν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, δεν έχει πραγματοποιηθεί χειρουργείο για περισσότερο από έναν μήνα, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να καταφεύγουν για αντιμετώπιση σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Παράλληλα, με τα προβλήματα στην ΚΕΜ και ενώ ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου ορίζει την ύπαρξη και λειτουργία δύο τμημάτων χειρουργικής θώρακα (καρδιοχειρουργικά), το Α' τμήμα έχει ουσιαστικά καταργηθεί και συγχωνευτεί με το Β'. «Με βάση απόφαση του Δ.Σ., η οποία μας κοινοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου, τα δύο τμήματα συγχωνεύονται -στην ουσία, καταργείται το Α' τμήμα, αφού επί μήνες έχει μείνει χωρίς διευθυντή», καταγγέλλουν γιατροί του ΕΚΑΣΚΑΠ, οι οποίοι συνυπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Υγείας και τον διοικητή του νοσοκομείου.
Στην επιστολή ζητούν όχι μόνο να διατηρηθούν τα δύο καρδιοχειρουργικά τμήματα ως έχουν, αλλά και να ενισχυθούν με την πλήρωση όλων των κενών θέσεων που απαρτίζουν το Κέντρο. «Η ύπαρξη δύο τμημάτων προσφέρει τη δυνατότητα σύγκρισης και αξιολόγησης (...) Το Α' καρδιοχειρουργικό τμήμα, παρά τη σημαντική υποστελέχωσή του, αυξάνει την παραγωγικότητά του και βελτιώνει τα αποτελέσματά του», τονίζεται στην επιστολή. *ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...