Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


17 Μαρ 2011

Ρωσικό σαφάρι για ακίνητα στην Ελλάδα





Πάνω από 300 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων «παρέλασαν» χθες απότον όγδοο όροφο του κτιρίου του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Αθηνών και παρέδωσαν σε εκπροσώπους είκοσι µεγάλων ρωσικών µεσιτικών γραφείων φακέλους επενδυτικών σχεδίων αλλά και προσπέκτους µε ολοκληρωµένες επενδύσεις στους κλάδους των ξενοδοχείων, της παραθεριστικής κατοικίας και γενικότερα του τουρισµού.

Οι επαφές ανάµεσα στα µεγάλα ρωσικά µεσιτικά γραφεία και έλληνες επιχειρηµατίες του real estate, των ξενοδοχείων και του τουρισµού γενικότερα πραγµατοποιήθηκαν αµέσως µετά το τέλος των εργασιών της ηµερίδας που οργανώθηκε χθες στο ΕΒΕΑ µε πρωτοβουλία του Ελληνορωσικού Εµπορικού Επιµελητηρίου.

Οι ρώσοι µεσίτες θαπάρουν µαζί τους στη Ρωσία τις ελληνικές επενδυτικές προτάσεις και θα τις παραδώσουν στους πελάτες τους, οι οποίοι από καιρό ήδη φλερτάρουν ασφυκτικά µε την ελληνική αγορά ακινήτων. ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον για συνεργασία µε ρώσους επενδυτές στον χώρο του real estate εκδήλωσαν, µεταξύ άλλων, οι όµιλοι τηςΜοχλός που ελέγχει τοξενοδοχειακό συγκρότηµα του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, ο όµιλος της ΓΕΚ Τέρνα, η Προµηθέας Gas του Οµίλου Κοπελούζου, η Lamda Development του Οµίλου Λάτση, ο κυπριακών συµφερόντων όµιλος J&P Development, η µεσιτική εταιρεία Aspis Real Estate, πληθώρα µικρότερων επιχειρηµατιών αλλά και πολλά µεσιτικά γραφεία. Χαρακτηριστικό παράδειγµα για το πού εστιάζεται το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον αποτελεί η αρχική συµφωνία που έχει γίνει για την εξαγορά στην Κέρκυρα µεγάλης ξενοδοχειακής µονάδας αλλά και το γεγονός ότι ανάλογη ηµερίδα µε αυτήν που έγινε στην Αθήνα θα πραγµατοποιηθεί στις 19Μαρτίου και στην Κέρκυρα.

Ιδιαίτερα θερµό είναι το ρωσικό ενδιαφέρον για παραθεριστικές κατοικίες: το 7% των τουριστών από τη Ρωσία που επισκέπτονται τη χώρα µας ενδιαφέρεται για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας. Αυτό έδειξε σχετική έρευνα µεταξύ των 443.000

ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν στο εννιάµηνο του 2010 την Ελλάδα. ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ. Ο αριθµός αυτός παραπέµπει σε 31.000 αγοραπωλησίες παραθεριστικών κατοικιών µε αγοραστές από τη Ρωσία. Ωστόσο, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της ηµερίδας, η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση της λίσταςµε τις πιο ελκυστικές για επενδύσεις στα ακίνητα χώρες, µε τη Βουλγαρία να είναι µεταξύ των κορυφαίων επιλογών των Ρώσων.

Μιλώντας στην ηµερίδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται µεγάλο ενδιαφέρον για ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα όσον αφορά τον τουρισµό,ξενοδοχεία, ακίνητα, αθλητικά κέντρακαι συνεδριακό τουρισµό, σκάφη αναψυχής κ.λπ. «Η Ελλάδα, λόγω των ιδιαίτερων κλιµατολογικών της συνθηκών ως µιας χώρας της Μεσογείου, αποτελεί πόλο έλξης στον τοµέα του real estate και της διεθνούς αγοράς παραθεριστικής κατοικίας».

Εκτός από παραθεριστική κατοικία οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για αγορά ξενοδοχειακών µονάδων.

Εκτός από κατοικίες ενδιαφέρονται και για αγορές ξενοδοχείων
Θέλουν να αγοράσουν
περίπου 31.000, δηλαδή το 7% των ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα µας, ενδιαφέρονται για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας στην ελλάδα

Διαγωνισµοί για 20 φιλέτα του Δηµοσίου σε ιδιώτες


ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ για την αξιοποίηση είκοσι ακινήτων-φιλέτων δίνει η Κτηµατική Εταιρεία του ∆ηµοσίου (ΚΕ∆) έπειτα από εισήγηση του συµβούλου ανάπτυξης δηµοσίων ακινήτων. Οι διαγωνισµοί προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος αναµένεται να προκηρυχθούν το αµέσως επόµενο διάστηµα, προκειµένου να ενταθούν οι ρυθµοί αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50δισ. ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, σύµφωνα µεπληροφορίες, µέχρι τον Ιούνιο η ΚΕ∆ αναµένεται να ανοίξει τον δρόµο για την αξιοποίηση άλλων 20 έως 30 ακινήτων ώστε τον Σεπτέµβριο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα εκτενές πρόγραµµα εκµετάλλευσης της δηµόσιας περιουσίας.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ. Ορισµένα από τα είκοσιακίνητα πουπροωθούνται για αξιοποίηση, όπως η έκταση στην Αφάντου Ρόδου ή το ακίνητο στην Ερµιόνη Αργολίδας, έχουν λάβει ήδη την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής. Η έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης των ακινήτων θεωρείται ότι αποτελεί σηµαντικό βήµα για την άντληση εσόδων, αν και αποτελούν ένα πολύ µικρό τµήµα της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το ∆ηµόσιο και η οποία εκτιµάται συνολικά σε 272,8 δισ. ευρώ και 72.000 κοµµάτια. Πρόκειται κυρίως για µεγάλες εκτάσεις που βρίσκονται σε µεγάλους δήµους (Μαρούσι, Θεσσαλονίκη),αλλά και σε παραλιακές περιοχές (Αφάντου Ρόδου), µε αποτέλεσµα να παρουσιάζουν διαφορετικές δυνατότητες αξιοποίησης.Ορισµένες από αυτές πάντως (όπως τοΑφάντου Ρόδου) βρίσκονταιεδώ και δεκαετίες στη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Κυβερνητικά στελέχη εκτιµούν, πάντως, ότι το µεγαλύτερο µέρος του πακέτου των ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ δεν θα προέλθει από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Ενδεικτικά εκτιµούν ότι µεγάλες επενδύσεις-φιλέτα, όπως του Καϊµακτσαλάν, θα αποφέρουν στα κρατικά ταµεία µόλις 200 εκατ. ευρώ, οι Γούρνες Ηρακλείου 300 εκατ. ευρώκαι η έκτασηστο Ρίο - Αντίρριο 50 εκατ. ευρώ.ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...