Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


18 Μαρ 2011

Λεφτά από τις... στέγες! Η παγκόσμια ανάγκη για πιο «καθαρές» μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μας στρέφει στη λύση των φωτοβολταϊκών


Λεφτά από τις... στέγες!


Πού να το φανταζόταν ο Μπεκερέλ το 1839, όταν παρατήρησε το φωτοβολταϊκό φαινόμενο, ότι σχεδόν δύο αιώνες μετά θα αποτελούσε πηγή εσόδων και θα μας πρόσφερε λεφτά από τις... στέγες! Με αφορμή τη διημερίδα με θέμα «Technology Development & market trends», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συναντήσαμε το δρ Στάθη Τσελεπή, προϊστάμενο τμήματος Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Διεσπαρμένης Παραγωγής του ΚΑΠΕ (Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας), και ζητήσαμε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που σας απασχολούν.

Κύριε Τσελεπή, τι είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;
«Πρόκειται για μια κατασκευή που απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία και τη μετατρέπει σε ρεύμα. Αποτελείται από το φωτοβολταϊκό πλαίσιο, που απορροφά το ηλιακό φως και το μετατρέπει σε συνεχές ρεύμα, το οποίο, για να είναι χρήσιμο στο δίκτυο της ΔΕΗ, πρέπει να γίνει εναλλασσόμενο μέσω ενός μετατροπέα. Στη συνέχεια ή το εκχέουμε στο δίκτυο της ΔΕΗ ή το χρησιμοποιούμε μόνοι μας, όπως συμβαίνει στα αυτόνομα συστήματα».
Πού μπορεί να τοποθετηθεί;
«Η δυνατότητα εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών δεν περιορίζεται μόνο στις ταράτσες και τις στέγες των σπιτιών (υπάρχουν φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται και στις κεραμοσκεπές), αλλά καλύπτουν και οικόπεδα εκτός σχεδίου. Σίγουρα, όμως, χρειάζεται επιφάνεια που να μη σκιάζεται, γιατί, έστω κι αν σκιάζεται ένα τμήμα, το σύστημα δεν λειτουργεί με την ίδια αποδοτικότητα. Γι' αυτό και τα περισσότερα φωτοβολταϊκά σε κτίρια έχουν τοποθετηθεί περιφερειακά του κέντρου της πόλης».
Γιατί να το βάλει κάποιος;
«Εκτός του ότι δίνεται η δυνατότητα να μεγαλώσει η αγορά και να γίνουν επενδύσεις, ένας ιδιώτης θα παράγει ρεύμα και θα το πουλά στη ΔΕΗ. Κατ' αρχάς αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχώς μειώνεται το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού. Το πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWh (κιλοβατώρες), στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το σύστημα παρέχει ρεύμα προς 20 λεπτά του ευρώ την kWh, το οποίο πωλείται στη ΔΕΗ προς 55 λεπτά τηνkWh, άρα αποτελεί ένα εισόδημα».
Σε ένα συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί σύστημα 5-7 kW. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 3.000 €/kw, δηλ. συνολικά € 30.000 και η απόσβεση συναρτάται με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας (0,55 €/kWh) και την παραγόμενη ενέργεια (1 kW παράγει κατά μ.ό.1.300 kWh ετησίως). Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000-7.000 kWh/ ετησίως, που κοστίζει 0,12€/kWh, και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kW από Φ/Β σύστημα.
Όλες οι τράπεζες έχουν προγράμματα χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών μέχρι και 100% με χαμηλό επιτόκιο (6-6,5%) χωρίς προσημείωση, μόνο με τη σύμβαση στη ΔΕΗ ότι θα πουλάει το ρεύμα για 25 χρόνια. Με προσημείωση το επιτόκιο κατεβαίνει στο 4%.
Τι χρειάζεται για την εγκατάσταση;
«Για την εγκατάσταση των Φ/Β σε δώματα και στέγες κτιρίων δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Για τη σύνδεση των Φ/Β συστημάτων με τη ΔΕΗ απαιτείται απλώς η προσκόμιση των θεωρημένων από την πολεοδομία σχεδίων (τοπογραφικό, κάτοψη δώματος ή στέγης). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη Φ/Β συστημάτων στο πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο στο οποίο το σύστημα εγκαθίσταται. Επιπλέον, όταν το ακίνητο χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες). Η ικανοποίηση των θερμικών αναγκών του κτιρίου (θέρμανση - ψύξη και ζεστό νερό χρήσης) είναι εξίσου σημαντική και θα πρέπει ο καθένας να το συνυπολογίσει στο πλαίσιο και της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου, που θα επηρεάσει την αξία του».
Υπάρχουν περιορισμοί;
«Στις εκτός σχεδίου περιοχές, για εγκατάσταση ισχύος μικρότερης των 20 kW δεν ισχύει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Το ίδιο ισχύει και για εγκατάσταση ισχύος από 20 έως 150 kW. Βέβαια, δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση σε περιοχές οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως διατηρητέα μνημεία, προστασίας της φύσης κ.ά.».
Πώς γίνεται η διαδικασία;
«Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται σε κάποια από τις εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που είναι πιστοποιημένες (εμείς στην ιστοσελίδα μας http://www.cres.gr/pvcatalog διαθέτουμε κατάλογο με 549 εταιρείες-εγκαταστάτες) και παίρνει προσφορές. Εμείς συστήνουμε να πάρει προσφορές από τρεις διαφορετικές εταιρείες, οι εκπρόσωποι των οποίων θα δουν το χώρο από κοντά. Το “στήσιμο” γίνεται άμεσα και πολύ εύκολα μέσα σε μια-δυο μέρες, αφού έχει προηγηθεί η ΔΕΗ και έχει κάνει τη σύνδεση με το δίκτυο. Για τη σύνδεση του Φ/Β και την πώληση της ενέργειας ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ».
Αν κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;
«Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με το μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο».
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών φορολογείται;
«H μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κατά συνέπεια, δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο. Ο πολίτης παραγωγός - καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κ.λπ.), είτε είναι επιτηδευματίας είτε όχι».ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...