Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


21 Μαρ 2011

Ελεγχοι σε εισαγωγές από Ιαπωνία


Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελεγκτικοί µηχανισµοί της χώρας µε αφορµή το πρόβληµα από τη διαρροήραδιενέργειας στην Ιαπωνία. Παρότι στην Ελλάδα οι εισαγωγές τροφίµων από την Ιαπωνία ήταν µόνο 160 τόνοι τη χρονιά που πέρασε, από το σύνολο των 9.000 τόνων ιαπωνικών προϊόντων που διακινήθηκαν στην Ευρώπη, ο ΕΦΕΤ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται σε επιφυλακή για να εντοπίσουν τυχόν µολυσµένες ποσότητες ώστε να µη διατεθούν στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα οι Αρχές στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν µολυσµένα γαλακτοκοµικά και σπανάκι. Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχεισηµάνει συναγερµός από την περασµένη εβδοµάδα. Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Κώστας Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι από τις 14 Μαρτίου οι δύο συνοριακοί σταθµοί υγειονοµικού και κτηνιατρικού ελέγχου στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και το Κτηνιατρικό ΕργαστήριοΑθηνών πήραν εντολή για αυστηρή επιφυλακή σε ό,τι αφορά προϊόντα,κυρίως αλιεύµατα που προέρχονται όχιµόνο από την Ιαπωνία αλλά και από την ευρύτερη περιοχή FAO61 (περιοχή θαλάσσιας αλιείαςστον Βορειοδυτικό Ειρηνικό) και συγκεντρώθηκαν µε σκοπό την εξαγωγή τους από χώρες της περιοχής µετά τις 12 Μαρτίου. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση, σε όλα τα προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή αυτή και αναµένονται στη χώρα µας µετά τα τέλη Μαρτίου θα διενεργούνται δειγ µατοληψίες για την ανίχνευση ραδιενέργειας, ασχέτως του πού βρίσκεται η βιοµηχανίαεπεξεργασίας τους αλλά και ποια είναι η χώρα προέλευσής τους. Μάλιστα, όλα τα δείγµατα θα αποστέλλονται άµεσα στο ερευνητικό κέντρο ∆ηµόκριτος. Σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ είναι η αξία των εισαγωγών που κάνει κάθε χρόνο η Ελλάδα από την Ιαπωνία, σε τρόφιµα ωστόσο αφορά µόνο το 1 εκατ. ευρώ των εισαγωγών αυτών, τα οποία σε ποσότητα φθάνουν τους 160 τόνους. Οι εισαγωγές αφορούν τρεις τόνους ρύζι, 18 τόνους ξηρούς καρπούς µε κέλυφος, 27 τόνους διαφόρων τροφίµων όπως γαριδάκια, κρουασάν, µπισκότα κ.λπ., 32 τόνους κονσέρβες φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα κερασιά), 9 τόνους ζωοτροφές, 5 τόνους σάλτσα σόγιας, 9 τόνους ποτά όπως µηλίτης και απίτης, και 57 τόνους συµπυκνώµατα πρωτεϊνών και ουσίες πρωτεϊνικής σύστασης που χρησιµοποιούνται για την παρασκευήποτών καθώς και άλλα σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσµατα.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ των ελληνικών εισαγωγών από την Ιαπωνία αφορά ηλεκτρονικά και φωτογραφικά είδη, φαρµακευτικά προϊόντα, χυτοσίδηρο, σίδηρο και χάλυβα, ενώ τη µερίδα του λέοντος έχουν τα αυτοκίνητα και τα µέσα ναυσιπλοΐας (πλοία). Πάντως, εκτός από τουςελέγχους για την επικινδυνότητα των εµπορευµάτων, διενεργούνται και επιτόπιοι ραδιολογικοί έλεγχοι στα αεροδρόµια «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας και «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης για τους επιβάτες που προέρχονται από την Ιαπωνία.

Μόνο 160 τόνοι
τροφίµων τον χρόνο
εισάγονται στην Ελλάδα από την Ιαπωνία, από το σύνολο των 9.000 τόνων ιαπωνικών προϊόντων που διακινούνται στην Ευρώπη NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...