Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


21 Μαρ 2011

Φόβος από τη µόλυνση στα τρόφιµα


∆είγµατα από κατεψυγµένα ψάρια που εισάγονται από την Ιαπωνία 
κρατούν υπάλληλοι στην Μπανγκόκ  για να τα εξετάσουν



Για πρόοδο µίλησαν χθες ιάπωνες αξιωµατούχοι στη µάχη τους να θέσουν υπό έλεγχο την κατάστασηστον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα. Η κρίση ωστόσο συνεχίζεται, καθώς ο εντοπισµός και άλλων µολυσµένων µε ραδιενέργεια τροφίµων αυξάνει τους φόβους των πολιτών.

Σύµφωνα µε χθεσινήανακοίνωση τουιαπωνικούυπουργείου Υγείας, υπερβολικέςποσότητες ραδιενεργών στοιχείων εντοπίστηκαν στην ελαιοκράµβη (έναλαχανικό του οποίου οισπόροι χρησιµεύουν για την παραγωγή ελαίου) και στα πράσινα βρώσιµα φύλλα χρυσανθέµων. Η ανησυχητική είδηση έγινε γνωστή αφού προηγουµένως η εταιρεία που εκµεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθµό τηςΦουκουσίµα είχε ανακοινώσει πως δύοαπό τους έξι αντιδραστήρες του σταθµού, ο 5 και ο 6, ψύχονται και είναι ασφαλείς.Οµως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήµατα. Η πίεση αυξήθηκε αιφνιδίως σε έναν τρίτο αντιδραστήρα (τον 3), πράγµα που σηµαίνει ότι οι υπεύθυνοιενδέχεται να προχωρήσουν, ίσως καισήµερα, σε εκτόνωση του πολύ ραδιενεργού ατµού. Η ραδιενέργεια από τη Φουκουσίµα πάντωςδεν έχει επηρεάσει τρόφιµα που παράγονται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, σύµφωνα µεανακοίνωση της ∆ιεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενέργειας (IAEA).

Η ασφάλεια των τροφίµων και του νερού δηµιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η κυβέρνησησταµάτησε τις αποστολές σπανακιού από µια περιοχή και γάλακτος από µια άλλη κοντά στον πυρηνικό σταθµό, αφού διαπιστώθηκε πως η ραδιενεργός ιωδίνη στα τρόφιµααυτά υπερέβαινε τα επίπεδα ασφαλείας. Οµως, εκτός από την ελαιοκράµβη και τα πράσινα φύλλα των χρυσανθέµων, η µόλυνση επεκτάθηκε και στο σπανάκι που παράγουν τρεις άλλες επαρχίες.Ραδιενέργεια εντόπισανεπίσης οι Ταϊβανέζοι σε φάβα που εισήχθη από την Ιαπωνία.Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εντοπισµού ραδιενέργειας σε εισαγωγές από την Ιαπωνία µετάτην πυρηνική κρίση, αν και η ποσότηταείναι πολύ µικρή για να βλάψει την ανθρώπινη υγεία. Το νερό της βρύσης στο Τόκιο, το οποίο την Παρασκευή βρέθηκε να περιέχει πολύ µικρά ίχνη ιωδίνης, τώρα έχει και καίσιο. Η βροχή και η σκόνη είναι επίσης µολυσµένες µε ραδιενέργεια. Σε όλες τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα επίπεδαείναι υπερβολικά χαµηλά για να δηµιουργήσουν άµεσο κίνδυνο για την υγεία. Σήµερα όµως θεωρείται πιθανό ότι θα ανακοινώσει και άλλους περιορισµούς στα τρόφιµα. Και πολλοί στο Τόκιο φοβούνται το χειρότερο. Η αργή έξοδος των προηγούµενων ηµερών από την ιαπωνική πρωτεύουσα έχει πάρει τώρα διαστάσεις φυγής. Περίπου 4 εκατοµµύρια κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το Τόκιο για να καταφύγουν στον Νότο.

Στη Φουκουσίµα, περίπου300 µηχανικοί εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο µέσα στη ζώνηεκκένωσης προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τους αντιδραστήρες του κατεστραµµένου πυρηνικού σταθµού. Φορούν στολέςκατά της ραδιενέργειας«σφραγισµένες» πρόχειρα µεµονωτική ταινία και ρίχνουν θαλασσινό νερό ώστε να µην υπερθερµανθούν οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίµου, ενώ ελπίζουνσε µια µονιµότερη λύση εφόσον καταφέρουν να συνδέσουν ηλεκτρικά καλώδια ώστε να επαναλειτουργήσουν οι αντλίες νερού στους έξι αντιδραστήρες. Η IAEA ανακοίνωσε πως τις τελευταίες 24ώρες υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις, όµως η συνολική κατάσταση παραµένει πολύ σοβαρή. Αν δεν καταστεί δυνατό να επαναλειτουργήσουν οι αντλίες, µπορείνα χρειαστούν δραστικά και µακροχρόνια µέτρα, όπως να θαφτεί το εργοστάσιο σε άµµοκαι τσιµέντο. Σε κάθε περίπτωση,η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο πυρηνικός σταθµός της Φουκουσίµα δεν έχει µέλλον και θα διαλυθεί µόλις περάσει η κρίση.

Το Τόκιο έχουν εγκαταλείψει µέχρι σήµερα τέσσερα εκατοµµύρια κάτοικοι

«Καθυστέρησαν να χορηγήσουν χάπια ιωδίου»

ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ για τη διαχείριση της κρίσης συνεχίστηκαν και χθες τόσο εναντίον της κυβέρνησης όσο και κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας Tepco (Tokyo Electric Company) που εκµεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα. Σήµερα ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, ο οποίος διατηρεί χαµηλό προφίλ από την αρχή της κρίσης, επρόκειτο να επισκεφθεί την περιοχή που έχει πληγεί από τη ραδιενέργεια. Ο αξιωµατούχος της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας Καζούµα Γιοκότα δήλωσε πως η κυβέρνηση κατελήφθη εξαπίνης και αντέδρασε καθυστερηµένα στην ανάγκη χορήγησης ιωδιούχου καλίου σε όσους ζουν 20 χιλιόµετρα από το πυρηνικό συγκρότηµα. Τα χάπια µειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του θυρεοειδούς, µιας από τις ασθένειες που µπορεί να αναπτυχθούν εξαιτίας της έκθεσης σε ραδιενεργό ιωδίνη και της απορρόφησής της από τον οργανισµό. Ο αξιωµατούχος είπε ότι η έκρηξη που σηµειώθηκε στις 14 Μαρτίου στον αντιδραστήρα 3 του σταθµού θα έπρεπε να σηµάνει αµέσως τη διανοµή των χαπιών ιωδιούχου καλίου στον πληθυσµό, όµως η εντολή δεν ήρθε παρά δύο ηµέρες αργότερα.

Ο διευθύνων σύµβουλος της Tepco Μασατάκα Σιµίζου έχει να κάνει δηµόσια εµφάνιση εδώ και µια εβδοµάδα. Ο 66χρονος Σιµίζου, ο οποίος εργάζεται από τα 23 του στην εταιρεία όπου εργαζόταν και ο πατέρας του, δεν έχει επισκεφθεί ακόµη τον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα. Στην τελευταία συνέντευξή του πριν από µια εβδοµάδα είχε ζητήσει συγγνώµη για την κατάσταση. Από τότε δεν έχει εµφανιστεί δηµόσια – µόνο το Σάββατο εξέδωσε µια δήλωση στην οποία εκφράζει τη λύπη του για τα προβλήµατα που έχουν προκληθεί. Οµως αφότου ξέσπασε η κρίση, έχει αφήσει τους εκπροσώπους της Tepco να απαντούν σε ολοένα και πιο επιθετικές ερωτήσεις και επικρίσεις από δηµοσιογράφους απογοητευµένους από την πληµµελή πληροφόρηση.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...